Späť na všetky články
pred 1 rokom 13243 videní | 4 minúty čítania

Pozrite si zoznam 10 najkrajších vodopádov Európy. Najviac ich má jednoznačne Island

Pozrite si zoznam 10 najkrajších vodopádov Európy. Najviac ich má jednoznačne Island
Ak chcete načerpať na jar novú energiu, určite urobíte dobre, ak sa za ňou vydáte priamo k vodopádom. A nie len tak k hocijakým.

Ľady sa topia a vodopády opäť naberajú na sile. Preto ak chcete načerpať na jar novú energiu, určite urobíte dobre, ak sa za ňou vydáte priamo k vodopádom. Tentoraz pre vás vyberáme tie, ktoré sú síce za hranicami našej krajiny, ale stále pomerne blízko. Pozrite si náš zoznam najkrajších vodopádov z rôznych štátov Európy.

 

1. Skradinské vodopády, Krka, Chorvátsko

Skradinské vodopády sú súčasťou vyhľadávaného chorvátskeho Národného parku Krka, ktorý sa nachádza v Dalmácii – približne hodinu cesty autom od Šibeniku. Celkovo merajú 48 metrov, sú široké 170 metrov a tvorí ich asi 800 metrov dlhá sústava 17 vodopádov.

skradinske-vodopady-krka

Ak sa vám počas vašej dovolenky v Chorvátsku bude máliť kúpanie v Jadranskom mori, toto miesto rozhodne nevynechajte. V označených miestach totiž môžete vyskúšať kúpanie priamo pod vodopádmi. Respektíve v bezpečnej vzdialenosti od nich.

skradinske-vodopady-chorvatsko

 

2. Langfossen, Nórsko

Tento vodopád je nielen jeden z najkrajších, ale tiež jeden z najvyšších na svete. Je súčasťou fjordu Åkrafjorden a vďaka tomu, že ústi hneď pri ceste E134 v kraji Hordaland, je naozaj ľahko dostupný.

langfossen

Pozrieť si ho zblízka pritom stojí za to. Podľa oficiálnych zdrojov tu voda tečie voľným pádom až z výšky 250 metrov. Iné zdroje však uvádzajú voľný pád dlhý až cez 300 metrov.

langfossen-norsko

 

3. Henfallet, Nórsko

Ďalší mohutný vodopád v Nórsku má názov Henfallet a padá z výšky 90 metrov. Nachádza sa blízko obce Tydal v regióne Sor Trondelag blízko hraníc so Švédskom.

henfallet

 

4. Månafossen, Nórsko

Nórsko si dáme aj do tretice. Vodopád Månafossen nájdete v nórskej obci Gjesdal v kraji Rogaland. Jeho výška dosahuje 92 metrov a cesta k nemu trvá približne 30 minút pešej chôdze od neďalekého parkoviska.

manafossen

 

5. Gljúfurárfoss, Island

Od vodopádov Nórska prechádzame k vychýreným vodopádom Islandu. Ako prvý vám predstavujeme Gljúfurárfoss, ktorý je špecifický tým, že sa nachádza v jaskyni. Vodopád je vysoký 60 metrov.

gljufurarfoss

gljufurarfoss-island

 

6. Gullfoss, Island

Medzi najznámejšie vodopády Islandu patrí aj Gullfoss, ktorý sa nachádza na juhozápade Islandu. Dolu steká vo dvoch fázach.

V prvej fáze má spád výšku 11 metrov, v druhej 22 metrov. Obe fázy ústia do kaňonu dlhého 2,5 kilometrov. Ide o jednu z najvyhľadávanejších prírodných atrakcií Islandu.

gullfoss

 

7. Skógafoss, Island

Vodopád Skógafoss sa nachádza na juhu Islandu neďaleko mesta Skógar. Padá z výšky 60 metrov z bývalých pobrežných útesov, ktoré sú však dnes od mora vzdialené až 5 kilometrov.

Vodopád má šírku 25 metrov a je typický tým, že sa počas slnečného počasia na ňom dá pozorovať jednoduchá či dokonca dvojitá dúha.

skogafoss

 

8. Seljalandsfoss, Island

Ďalšou prírodnou atrakciou Islandu je tiež vodopád Seljalandsfoss, ktorého voda padá z výšky 63 metrov. Zaujímavý je najmä preto, že si ho ľudia môžu pozrieť nielen z vonku, ale aj z otvoru za vodopádom.

seljalandsfoss

seljalandsfoss-island

Island pritom ponúka ešte oveľa viac úžasných vodopádov a prírodných scenérií, ktoré určite treba aspoň raz v živote zažiť.

island-banner

 

9. Gásadalur, Faerské ostrovy

Faerské ostrovy sú na rozdiel od Islandu ešte stále pomerne málo prebádanou krajinou, čo je v konečnom dôsledku veľkým benefitom týchto krásnych kúskov Zeme. Napokon, presvedčí vás o tom aj náš článok o Faerských ostrovoch.

Jedným z najväčších lákadiel týchto ostrovov, ktoré spadajú do správy Dánska, je, bezpochyby, vodopád Gásadalur, vysoký viac než 60 metrov. Ten sa nachádza v rovnomennej dedinke na okraji dramatického útesu, ktorý vyzerá, akoby to bol naozajstný koniec sveta.

gasadalur

 

10. Poço da Alagoinha, Azorské ostrovy

Aj posledný vodopád z nášho zoznamu sa nachádza na súostroví, tentoraz však v teplejších končinách portugalských Azorských ostrovov, ktoré ležia uprostred Atlantického oceána.

Jedny z najkrajších ostrovov sveta ponúkajú tiež jeden z najkrajších vodopádov, ktorý steká do jazera Lagoa dos Patos vo fascinujúcej lokalite Poço da Alagoinha. 

poco-da-alagoinha

Ktorý z vodopádov by ste navštívili najradšej? :)

Autor: Kristína Biela

Súvisiace články
pred 1 rokom 86680 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania