Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 16297 videní | 6 minúty čítania

Faerské ostrovy: Sen dobrodruhov, oviec aj rekreačných futbalistov

Faerské ostrovy: Sen dobrodruhov, oviec aj rekreačných futbalistov
Ak máte v sebe aspoň trochu dobrodružnej povahy, toto magické miesto budete chcieť aspoň raz za život navštíviť.

Pri pohľade na fotografie Faerských ostrovov možno očakávať niekoľko reakcií – človek na moment od úžasu onemie, povie stručné, no veľavravné „vau!“ alebo ich zhodnotí ako neuveriteľne krásne. Isté je, že ak máte v sebe aspoň trochu dobrodružnej povahy a nevyhľadávate striktne dovolenky pri mori či niekde inde v teple, budete chcieť aspoň raz za život toto magické miesto navštíviť.

Kým tak spravíte v skutočnosti, poďte Faerské ostrovy navštíviť spolu s nami. V článku sme si pre vás pripravili niekoľko zaujímavých a tiež užitočných informácií o týchto tajuplných miestach. Samozrejme, nechýbajú ani spomínané fotografie, aby bolo hneď jasné, o čom sme písali v úvode. 

faerske-ostrovy-trava-domy-cesta

 

18 maličkých kúskov Zeme

O vzniku Faerských ostrovov hovorí jedna legenda. Podľa nej vznikli hneď po tom, ako Boh stvoril Zem. Od únavy si na chvíľku sadol, aby si odpočinul, a popri tom si spoza nechtov očistil zeminu. Nešlo však len o nejakú bezvýznamnú nečistotu.

Z roztrúsenej Zeminy totiž napokon vzniklo na severe Atlantického oceánu, medzi Dánskom a Islandom, až 18 maličkých ostrovov. Teda, aby sme boli presnejší, 18 maličkých Faerských ostrovov.

 

Ovčie ostrovy

Názov Faerské ostrovy pochádza z faerského slovíčka Føroyar, čo v preklade pravdepodobne znamená „Ovčie ostrovy“. Tento prívlastok pritom nedostali náhodou.

Okrem rybárstva, ktoré je tu najdôležitejším hospodárskym odvetvím, sa totiž Faerčania vo veľkom živia aj chovom oviec. O tom, že ide o významnú aktivitu ostrovanov, svedčí aj fakt, že oviec tu žije viac ako samotných obyvateľov (v roku 2015 na ostrove bolo približne 50-tisíc obyvateľov a chovalo sa tu zhruba 80-tisíc oviec.)

faerske-ostrovy-trava-ovca-moreNa Faerských ostrovoch žije viac oviec ako obyvateľov.

Ovca sa preto stala aj hrdým symbolom ostrova, ktorý je vyobrazený priamo v znaku Faerských ostrovov.

 

Pod Dánskom, no napriek tomu samostatné

Napriek tomu, že Faerské ostrovy sú samosprávnym územím Dánska, žijú si vlastným životom. Majú totiž vlastný jazyk – faerčinu, vlastnú menu – faerskú korunu, ako aj svoju vlastnú hymnu, zástavu a parlament. Ich parlament sa dokonca považuje za najstarší fungujúci parlament na svete.

faerske-ostrovy-domy-parlamentBudovy parlamentu Faerských ostrovov v hlavnom meste Tórshavn.

Cestujúci sa však nemusia báť, že by sa na ostrove nedorozumeli alebo by nemali čím zaplatiť. Faerčania ovládajú angličtinu a platiť sa tu dá aj dánskou korunou a vo väčšine miest aj platobnými kartami.

Informuje o tom veľmi prehľadná anglická webstránka Faerských ostrovov, na ktorej nájdete všetky dôležité informácie pred cestou. 

 

Futbalové štadióny v každej obci

Okrem vlastného parlamentu majú Faerské ostrovy aj svoj vlastný futbalový tím. A ten nespomíname len tak náhodou. Faerčania totiž naozaj majú radi futbal, a preto má každá tamojšia dedinka svoje vlastné futbalové ihrisko s umelým trávnikom.

 

Lesy tu nehľadajte

Slané oceánske vody spôsobujú, že na ostrove nenájdete prakticky žiadne stromy. To však neznamená, že tu nie je čo obdivovať. Naopak, útesy vyrážajúce dych, na ktorých sa budete cítiť ako na úplnom konci sveta, a jasne zelená farba trávy sú skutočne atraktívnou kombináciou pre všetky oči i objektívy fotoaparátov.

faerske-ostrovy-trava-ocean-more-utesyNa ostrovoch nenájdete žiadne stromy a lesy, ale farba trávy tu má zato krásnu jasnozelenú farbu.

Nádherne sfarbená tráva dokonca rastie aj na miestnych domčekoch. Zarastenú strechu má napríklad aj dom Kirkjubøargarður na ostrove Streymoy, ktorý sa považuje za najstarší obývaný drevený dom na svete. Postavený bol už v 11. storočí a dnes v ňom sídli múzeum a farma.

faerske-ostrovy-najstarsi-dom-strecha-travaNajstarší obývaný drevený dom na svete na ostrove Streymoy.

Podobné domčeky s trávnatou strechou, ale aj s pestrými farbami, nájdete aj v hlavnom meste Tórshavn, ktoré je priam ukážkou čarovnej severskej architektúry.

torshavn-faerske-ostrovy-mesto-domy-pristavHlavné mesto Tórshavn je plné farebných domčekov, ktorých strechy sú neraz zarastené trávou.

 

Pripravte sa na chlad a dážď

Počasie na ostrovoch rozhodne nie je vhodné pre milovníkov dovoleniek v tropických prímorských oblastiach. Priemerná teplota sa pohybuje v zime okolo 3 °C a v lete vystúpi na 11 °C. Navyše, na ostrovoch veľmi často prší, a to konkrétne až 283 dní v roku. Pršiplášť je teda pre turistov povinnou výbavou.

 

Ako sa dá na Faerské ostrovy dostať?

Vďaka rozmáhajúcemu sa turizmu sa cesta na ostrovy stáva čoraz jednoduchšou. Podľa informácií portálu Lonely Planet ostrov navštívilo v máji 2017 až 32 200 turistov, čo je nárast o približne 10 000 návštevníkov oproti rovnakému obdobiu v minulom roku.

Na ostrovy lietajú napríklad aerolinky Loganair, ktoré prepravujú cestujúcich zo severných miest Škótska až na Vagar, jeden z Faerských ostrovov. Dostať sa sem dá tiež z hlavného mesta Dánska Kodane. Na webstránke ostrovov pritom nájdete aj informácie o tom, ako sa sem dá dostať loďou.

 

Nebojte sa, nepôjdete na koniec sveta

Aj keď ostrovy napohľad vyzerajú ako zabudnuté miesto sveta, nemusíte sa obávať, že by ste prišli takpovediac „na koniec sveta“.

faerske-ostrovy-utes-oceanOstrovy na niektorých miestach pripomínajú koniec sveta, no nedajte sa pomýliť. Je tu dostatok hotelov i luxusných reštaurácií.

Na Faerských ostrovoch je totiž množstvo kvalitných hotelov a reštaurácií. Jedna z nich bola dokonca nedávno ocenená Michelinskou hviezdou. Nachádza sa v dedinke Kirkjubøur a jej názov je KOKS.

 

Miesta, ktoré by ste nemali vynechať

Okrem už spomenutých zaujímavostí si v prípade návštevy Faerských ostrovov určite nájdite čas na to, aby ste videli a zažili aj nasledujúce:

Jazero Sørvágsvatn

faerske-ostrovy-ocean-utes-jazero


Nádherný vodopád Gasadalur

faerske-ostrovy-vodopad


Skalné útvary Drangarnir a Tindholmur

 

A, samozrejme, mnoho ďalšieho. Inšpiráciu nájdete napríklad na Instagram profile s názvom Visitfaroeislands, ktorý je plný úchvatných záberov miestnej prírody. Tak čo, idete? 

Súvisiace články
pred 1 rokom 86679 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84200 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania