Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 21228 videní | 5 minúty čítania

Pozrite sa, ako vyzerajú najčudnejšie letiská sveta. Ktoré z nich vám naháňa strach?

Pozrite sa, ako vyzerajú najčudnejšie letiská sveta. Ktoré z nich vám naháňa strach?
Ak nepatríte k milovníkom adrenalínových zážitkov, týmto letiskám sa radšej vyhnite.

Tento článok vám neposkytne tipy na vaše vysnívané destinácie, v ktorých zažijete nerušený oddych. Nájdete v ňom skôr inšpiráciu na miesta, ktorým sa budete chcieť radšej vyhnúť. To však nemusí platiť, ak patríte k milovníkom adrenalínových zážitkov.

 

Princess Juliana International Airport (Karibik)

Druhé najrušnejšie letisko východného Karibiku je skutočnou raritou. Väčší adrenalín ako cestujúci v lietadle tu zažívajú ľudia na zemi. Letisko sa totiž nachádza v tesnej blízkosti pláže, ktorú ľudia navštevujú iba kvôli unikátnemu zážitku. Pocit, keď vám obrovský Boeing preletí iba niekoľko metrov nad hlavou, predsa len nemáte možnosť zažiť tak často.

lietadlo-pristava-nad-plazou-v-karibiku

Odvážili by ste sa sem postaviť? Ak pritakáte, pozrite si nasledujúce video a svoju odpoveď možno prehodnotíte.

 

 

Don Muang International Airport (Thajsko)

Toto letisko v Bangkoku nepatrí medzi najstrašnejšie. Skôr by sa o ňom dalo hovoriť ako o jednom z najbizarnejších. Medzi pristávacími dráhami sa totiž nachádza 18-jamkové golfové ihrisko. Hracia plocha nie je dokonca ani ohraničená plotom. Jediným bezpečnostným opatrením je svetelná výstraha, ktorá hráčov upozorní na pristávajúce lietadlo. Asi preto, aby im neodfúklo loptičky.

lietadlo-rolluje-po-drahe-medui-golfovymi-jamkami

Okrem tohto sa letisku pripisuje ešte jedna unikátnosť. Don Muang je považované za jedno z najstarších letísk na svete a najstaršie fungujúce letisko v Ázii.

 

Gibraltar Airport (Gibraltár)

Keďže územie na juhu Pyrenejského polostrova neprekypuje rozlohou, tunajšie medzinárodné letisko vedie naprieč celým výbežkom. To však ešte stále nie je najčudnejšia črta tohto letiska. Gibraltar Airport sa považuje za jedno z najviac nebezpečných letísk kvôli tomu, že pretína najrušnejšiu cestu. Pristávajúce lietadlá tak od prechádzajúcich áut oddeľujú iba závory. Na európske pomery celkom zvláštne, že?

letisko-pristavacia-draha-na-mori

 

Juancho E. Yrausquin (Karibik)

Nič pre slabé povahy. Aj preto je toto letisko určené iba pre menšie lietadlá. Veľké prúdové Boeingy by totiž na 400-metrovej dráhe pristáť len tak nedokázali.

saba-letisko-na-utese-karibik

Zdroj: Wikimedia.org

 

Tenzing–Hillary Airport (Nepál)

Pokiaľ patríte medzi adrenalínových nadšencov a predošlé letisko vo vás vyvolávalo skôr vzrušenie než závrate, páčiť sa vám bude aj nasledujúce letisko v Nepále. 460 metrov dlhú pristávaciu dráhu v nadmorskej výške 2845 m n. m. lemuje z jednej strany hlboká priepasť, z tej druhej mohutná hora.


Televízny kanál History v relácii Most Extreme Airports zaradil letisko Tenzing–Hillary medzi najnebezpečnejšie na svete. Názov nenesie po Hillary Clintonovej. Letisklo bolo pomenované na počesť šerpa Tenzinga Norgaya a Edmunda Hillaryho – prvých dobyvateľov Mount Everestu.

letisko-nepal-utes-lietadlo-vzlieta-do-hor

Ak by ste sa rozhodli túto najvyššiu horu sveta zdolať aj vy, pravdepodobne by ste pristávanie na tomto letisku zažili na vlastnej koži. Trasa do základného tábora pod Mount Everestom totiž vedie práve odtiaľ.

 

Funchal (Madeira, Portugalsko)

Tiež máte z predošlých ukážok pocit, akoby sa letiská stavali na tých najnevhodnejších miestach zámerne? Podobne je na tom aj letisko Funchal na ostrove Madeira. Jeho pôvodných 1400 metrov, ktoré neboli pre hladké pristátie väčších lietadiel vyhovujúce, stavitelia predĺžili pomocou 70 metrov vysokých betónových pilierov.

Bláznivé? V porovnaní s predchádzajúcimi letiskami vôbec.

pristavacia-draha-na-pilieroch-lietadlo-pristava

 

Gustaf III Airport (Karibik)

Že zdanie môže občas klamať, potvrdzuje aj toto čarovné, no inak nebezpečné letisko na ostrove Sv. Bartolomeja. V už spomínanej televíznej relácii Most Extreme Airports sa umiestnilo medzi najviac nebezpečnými letiskami sveta na 3. mieste. Problém s pristátím na necelých 650 metroch tu malo už viacero pilotov.

Príčinou je práve krátka pristávacia plocha. Alebo kúzelne vyzerajúca zátoka na konci letiska, ktorá ich upútala svojou azúrovo sfarbenou vodou.

 

 

Paro Airport (Bhután)

Povedali ste si pri niektorom z predošlých letísk, že by ste sa naň nevybrali, ani keby vám letenku ponúkali zadarmo? Vyvrcholením nášho výberu najčudnejších letísk je Paro Airport, ktoré sa nachádza v himalájskom údolí obklopenom 5500-metrovými vrcholmi.

Zážitok z pristávania v tesnej blízkosti nad obytnými domami ešte viac spestrujú silné turbulencie. Tie sú zapríčinené prudkým vetrom, ktorý je v údolí bežným javom. Že je toto letisko svetový unikát, potvrdzuje aj prísne obmedzený počet pilotov, ktorí naň môžu pristávať.

Podľa portálu Daily Mail je lietanie na Paro Airport zradné natoľko, že na svete existuje iba osem kvalifikovaných pilotov, ktorí zvládnu pristátie na tomto letisku bez toho, aby došlo k tragédii.

 

 

 

Kufre zbalené, pripravený zažiť nevšednú dovolenku letecky? Na ktoré z týchto letísk by ste sa určite neodvážili vybrať? ;)

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 1 rokom 86960 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84990 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82752 videní | 6 minúty čítania