Späť na všetky články
pred 1 rokom 36138 videní | 6 minúty čítania

Patríte k fanúšikom Harryho Pottera? Týchto 10 miest nesmiete minúť

Patríte k fanúšikom Harryho Pottera? Týchto 10 miest nesmiete minúť
Čítať knihy či vidieť filmy – to jednoducho nestačí. Harryho Pottera treba zažiť na vlastnej koži.

Čítať knihy či vidieť filmy – to jednoducho nestačí. Harryho Pottera treba zažiť na vlastnej koži. Vydajte sa preto s nami na miesta, ktoré ako verní fanúšikovia najznámejšieho čarodejníka nesmiete minúť.

Sedemdielna knižná séria o Harrym Potterovi si získala čitateľov všetkých vekových kategórií. S každou stranou sme si v mysli formovali tajomný svet plný kúziel a čarov. Potom však prišli filmové spracovania a všetko sa zrazu akoby zhmotnilo.

 

exterier Rokfortu Harry Potter

Exteriér Rokfortu, ktorý je súčasťou filmových štúdií.

 

Natáčalo sa výhradne vo Veľkej Británii, najmä v Londýne, a vo filme sa objavili iba britskí herci, lebo tak si to želala autorka kníh Joanne Rowlingová. Tvorcovia si neraz museli pomôcť počítačovou technikou. V iných scénach si však vystačili aj s reálnym svetom, ktorý taktiež ponúka čarovné miesta ako z rozprávky. A teraz sa do týchto lokalít spoločne vyberieme.

 

Stanica King's Cross

Ide o jedno z najznámejších filmových miest v Londýne, pretože práve na Stanici King's Cross sa nachádza tajomné nástupište 9¾, cez ktoré Harry vstúpil do sveta čarov.

Harry Potter nastupiste 9 a 3/4

Malý fanúšik Harryho Pottera na nástupišti 9¾.

Chodia sem davy turistov, ktoré sa postavia k rekvizite – vozíku a rovnako ako Harry sa snažia prejsť cez múr až k Rokfortskému expresu. Človek totiž nikdy nevie, či nemá v sebe skrytú moc a či ho múr predsa len nevpustí do tajomného sveta mágie.

 

Viadukt Glenfinnan

Ak sa ale predsa chcete previezť Rokfortským expresom, máte šťastie, ten totižto naozaj existuje. Budete však musieť vyraziť do Škótska a dostať sa k mestečku Glenfinnan. Neďaleko neho sa nachádza slávny viadukt, ktorý tvorí 21 kamenných oblúkov.

Diváci si toto miesto zamilovali už v prvom filme, čomu sa prispôsobili aj miestne železnice. Tie tu pre turistov zastavujú a umožňujú im vychutnať si pohľad na okolité krásy.

Rokfortsky expres Harry Potter

 

Charing Cross Road

Deravý kotlík je populárna čarodejnícka krčma v Londýne a slúži ako brána medzi muklovským a čarodejníckym svetom. Nečarodejníci však toto miesto vnímajú iba ako starý ošarpaný podnik, do ktorého radšej nechodia.

 

Charing Cross Road. Zdroj: BAMarshall Photography

 

Na natáčanie sa filmárom podarilo nájsť ideálne miesto na Charing Cross Road v londýnskom West Ende. Ulica je známa svojimi špecializovanými kníhkupectvami či antikvariátmi, ktoré dodávajú tejto lokalite naozaj zaujímavý britský šarm.

 

Leadenhall Market

Za spomínaným Deravým kotlíkom sa v knihe nachádza Šikmá ulička, ktorá je plná obchodov s fantastickým tovarom od výmyslu sveta.

Leadenhall Market Londyn

Leadenhall Market v Londýne.

Vytvoriť niečo také veľkolepé, ako opísala v knihe Jo Rowlingová, bolo pre filmárov naozaj poriadne veľké sústo. Napokon sa im podarilo nájsť skvelú lokalitu priamo v srdci Londýna, a to na Leadenhall Market. Nachádzajú sa tu krásne klasické budovy, vďaka ktorým sa návštevníci prenesú doslova do iného sveta. No kotlíky na elixíry, lietajúce metly či čarovné prútiky tu, žiaľ, nekúpite.

 

Australia House

V Šikmej uličke sa nachádza aj banka pre čarodejníkov – Gringottbanka. Skvelý priestor na natáčanie sa podarilo objaviť tvorcom v Australia House v centre Londýna.

Australia House

Australia House

Budovu oficiálne otvoril v roku 1918 britský kráľ George V. Nikto však vtedy ani len netušil, že v jej interiéri sa raz bude natáčať príbeh o najslávnejšom čarodejníkovi všetkých čias.

 

Hotel Pancras Renaissance

Ako určite viete, vo filme sa objavujú nielen lietajúce metly, ale dokonca aj lietajúce auto. Modrý Ford Anglia sa po prvýkrát na scéne predstavil vo filme Harry Potter a Tajomná komnata. Harry a jeho najlepší kamarát Ron sa nedostali k Rokfortskému expresu, a tak sa rozhodli do školy poletieť na aute rodiny Weaslyovcov.

lietajuce auto Harry Potter

Lietajúce auto z filmu Harry Potter a Tajomná komnata.

Známy je záber na modré autíčko, ktoré letí popred krásny londýnsky hotel Pancras Renaissance. Niet preto divu, že aj tu sa neraz schádzajú verní fanúšikovia knižnej série.

Hotel Pancras Renaissance

Hotel Pancras Renaissance

 

Alnwick Castle

Tí fanúšikovia, ktorí chcú vidieť „skutočnú“ čarodejnícku školu Rokfort, sa budú musieť vybrať z Londýna do neďalekých miest. Na vrchole vášho cestovateľského zoznamu by nemal chýbať ohromujúci Alnwick Castle v Northumberlande.

Alnwick Castle

Alnwick Castle

Odohráva sa tu napríklad scéna, keď majú mladí čarodejníci svoju prvú hodinu lietania na metlách. Vtedy Harry prvýkrát preukáže svoj jedinečný talent.

 

Oxford

Na mnohé zábery filmárom skvele postačili priestory Oxfordu. Nachádza sa tu napríklad Christ Church College či knižnica Duke Humfrey, v ktorej sa zdržiavala najmä knihomoľka Hermiona.

kniznica Duke Humfrey

Knižnica Duke Humfrey. Zdroj: Wikipedia.org

Krásne historické budovy však inšpirovali aj iných filmových tvorcov, natáčal sa tu tiež Zlatý kompas či Alica v krajine zázrakov. A práve filmová popularita je príčinou toho, že Christ Church College sa stala najznámejšou fakultou na Oxforde. Ročne sem vďaka Harrymu Potterovi a iným filmom zavíta až pol milióna turistov.

Christ Church College Oxford

Christ Church College v Oxforde.

 

Gloucesterská katedrála

Mladí čarodejnícki učni sa neraz premávali aj po školských chodbách Rokfortu. Asi najviac ste si ich mohli všimnúť v druhom diele. Na jednej školskej stene sa totižto objavil krvavý nápis: „Tajomná komnata je otvorená, nepriatelia potomka, majte sa na pozore.“

Gloucesterska katedrala

Gloucesterská katedrála

Tvorcom sa podarilo nájsť vhodné priestory v Gloucesterskej katedrále, ktorej počiatky sa datujú do začiatku 11. storočia. Pre katedrálu je typický normanský sloh s doplnkami v rôznych štýloch gotickej architektúry.

Ak teda patríte naozaj medzi skalných fanúšikov Harryho Pottera, toto miesto by ste nemali vynechať.

 

Warner Brothers Studio Tour London

Mnohé filmové scény vznikali aj v obrovskom štúdiu Warner Brothers Studio Hertfordshire, do ktorého sa môžete taktiež vydať. Nájdete tu Dumbledorovu pracovňu, Hagridovu chatrč či kanceláriu ministerstva mágie.

Warner Brothers Studio Tour London

Nechýba tu ani Ollivanderov obchod s čarovnými prútikmi či obchod dvojčiat Weasleyových. A pozrieť si môžete aj rekvizity použité vo filmoch. Napríklad Harryho prvú metlu Nimbus 2000, spomínané lietajúce auto pána Weaslyeho či unikátny model Rokfortského hradu.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86680 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania