Späť na všetky články
pred 1 rokom 8228 videní | 5 minúty čítania

Neďaleko Bali nájdete raj na zemi. Nazýva sa Nusa Penida

Neďaleko Bali nájdete raj na zemi. Nazýva sa Nusa Penida
Ostrov Nusa Penida, ktorý leží neďaleko Bali, ukrýva také krásne pláže, aké len tak hocikde neuvidíte.

Plánujete si dovolenku na Bali? Ak áno, poznačte si do programu aj návštevu nádherného ostrova Nusa Penida, ktorý leží neďaleko vašej dovolenkovej destinácie. Také krásne pláže totiž neuvidíte len tak hocikde.

Čo sa týka administratívnej príslušnosti, Nusa Penida tvorí súostrovie s ďalšími dvoma ostrovmi – Nusa Lembongan a Nusa Ceningan. Ostrovy sú súčasťou okresu Klungkung, ktorý patrí k Bali. Už iba pre lepšiu orientáciu dodávame, že Nusa Penida sa nachádza juhovýchodne od Bali.

 

Magické pláže

Vidieť pláže tohto ostrova je neopakovateľný zážitok. A preto sa poďte s nami pozrieť na to, čo všetko na vás čaká, ak sa sem vyberiete.

plaz Kelingking Nusa Penida

Pohľad na pláž Kelingking.

Viac ako 128-tisíc príspevkov s označením Kelingking na Instagrame svedčí o tom, že toto miesto patrí medzi top lokality na ostrove. Okrem toho, že pláž Kelingking je mimoriadne krásna, netreba zabúdať ani na inú zaujímavosť, ktorá sa s týmto miestom spája. Totižto pobrežný útes, ktorý pláž ohraničuje, sa svojím tvarom veľmi podobá na tyranosaura rexa.

Preto ak uvidíte niekde označenie T-rex, bude vám jasné, prečo je to tak.

Samozrejme, predtým, ako zídete na pláž, vychutnajte si z „chrbta veľjaštera“ výhľad na krajinu a more.

utes pri plazi Kelingking Nusa Penida

Útes pri pláži Kelingking sa tvarom podobá na tyranosaura rexa.

Pláž Atuh sa vám bude možno na prvý pohľad zdať vcelku podobná pláži Kelingking. Áno, aj Atuh ohraničujú strmé útesy a v blízkosti sa nachádzajú obrovské skalné útvary. To však neznamená, že by ste sa sem nemali vybrať. Práve naopak.

plaz Atuh Nusa Penida

Pláž Atuh

Rovnako magický zážitok si odnesiete aj z tohto miesta. Pláž si zapamätáte aj podľa jej dvoch tvárí – keď sem prídete počas prílivu, uvidíte krásny biely piesok s rútiacimi sa morskými vlnami. No v čase odlivu uvidíte nánosy skál a budete môcť postúpiť viac smerom k moru. V okolí pláže je niekoľko prevádzok, takže pri kochaní sa týmto miestom si môžete dopriať pivo alebo kokosový orech.

plaz Atuh Nusa Penida

Takto vyzerá pláž počas odlivu.

Náš výber sa ešte nekončí a ako ďalšiu sme vybrali pláž Suwehan, ktorá leží na juhovýchodnom pobreží ostrova, neďaleko pláže Atuh. Pláž sa od vyššie spomínaných mierne líši v tom, že tu nájdete menej ľudí, ale aj menej služieb. Preto ak bude toto miesto na vašom zozname, radšej si vezmite nejaké jedlo a pitie so sebou.

Okrem toho je tu ešte väčšmi cítiť príliv, ktorý môže pláž úplne pohltiť. Radšej sa vopred informujte, kedy príliv nastane, a ak už tu aj v tomto čase budete, vychutnajte si aspoň pohľad z útesu.

skalny utvar pri plazi Suwehan Nusa Penida

Skalný útvar pri pláži Suwehan.

Od Suwehan môže cesta na pláž Pasih Uug (bežné je tiež pomenovanie Broken beach) trvať aj hodinu a pol, od hlavného ostrovného prístavu sa sem dostanete za dve hodiny. No prvý pohľad na jedu z najznámejších pláží tohto ostrova vás presvedčí, že aj dlhá cesta stojí za to.

Pasih Uug Nusa Penida

Pasih Uug

Totižto Pasih Uug nie je ani tak pláž, skôr ide o veľmi nezvyčajný pobrežný útvar, ktorý sa podobá na kráter. No na rozdiel od skutočných kráterov sa na jeho dne nachádza priezračná tyrkysová voda, na ktorú sa môžete pozerať priamo z útesu.

Pomenovanie broken (poškodený) vyplýva z toho, že útvar nie je uzavretý a môže doň prúdiť morská voda. Preto sa dá toto miesto označiť aj ako zátoka. Vopred vás upozorňujeme, že k vode nevedú žiadne schody, takže na kúpanie budete musieť využiť iné krásne miesta Nusa Penida.

Pasih Uug z vysky Nusa Penida

Pohľad na Pasih Uug z výšky.

Našťastie, jedno také sa nachádza približne 450 metrov od Pasih Uug. Ideálny čas vybrať sa k prírodnému bazénu Angel's Billabong je v čase mierneho prílivu. Vďaka priezračnosti a čistote vody uvidíte jedinečné textúry pod morskou hladinou. Dávajte si však pozor na raje, ktoré sa tu občasne vyskytujú. Hoci sa turisti potápajú aj na to, aby ich pozorovali, treba sa na to vopred pripraviť.

prirodny bazen Angels Billabong Nusa Penida

Prírodný bazén Angel's Billabong.

 

Toto majte na mysli

Keďže je Nusa Penida naozaj pravou exotikou, mali by ste sa pripraviť na to, čo vás na ostrove čaká.

Zrejme najzaujímavejšou záležitosťou bude doprava. No ostrove je mnoho nespevnených ciest, preto sa väčšina domácich presúva na skútroch. Prenajať si ho môžete aj vy, a to približne za 70 000 rupií (približne 4 eurá) na deň.

na co mysliet

Inou alternatívou je zaobstaranie si vozidla s osobným šoférom, ktorý vás vezme na tie najvyhľadávanejšie miesta ostrova. Čo sa týka prepravy na ostrov, z prístavu Sanur na Bali premáva každý deň niekoľko lodí. Lístky sa dajú kúpiť aj vopred cez internet.

Ako sme už vyššie spomínali, mnoho pláži leží v blízkosti útesov, preto sa pripravte na strmé schádzanie aj vystupovanie späť na pevninu. Je celkom bežné, že zísť k pláži trvá aj vyše 10 minút, keďže schodiská často pozostávajú zo stoviek schodov. Aby ste boli počas schádzania a výstupu opatrní, snáď ani nemusíme pripomínať.

schodisko k plazi Kelingking Nusa Penida

Schodisko, ktoré vedie k pláži Kelingking.

Na záver sa ešte dostávame k službám. Síce je na ostrove dostatok dobrých reštaurácií, nie všade nájdete nejakú prevádzku, v ktorej by ste sa občerstvili. Príkladom je okolie pláže Suwehan, kde nie je žiadny stánok s jedlom. Preto vám odporúčame mať pri sebe vždy nejaké jedlo a pitie, najlepšie niečo, čo vydrží a rýchlo vás nasýti.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86600 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 83887 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82567 videní | 6 minúty čítania