Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 4219 videní | 7 minúty čítania

Navštívte lokality slávnej banskej histórie na Slovensku

Navštívte lokality slávnej banskej histórie na Slovensku
Vedeli ste, že u nás máme najstaršie opálové bane sveta? A presne na takéto unikátne miesta vás teraz vezmeme.

V našej krajine máme hneď niekoľko banských múzeí, bývalú kráľovskú mincovňu, ale aj najstaršie opálové bane na svete. Vyberte sa spolu s nami tieto unikátne miesta spoznať.

 

Rožňava

Ak sa chcete dozvedieť čo-to o baníctve v oblasti Gemera, vyberte sa do Rožňavy. Sídli tu totižto banské múzeum, ktoré má v ponuke expozíciu zameranú len na históriu gemerského baníctva, a to od praveku až po súčasnosť.

V rámci prehliadky uvidíte, aké pracovné nástroje sa v baniach využívali či s akou meracou a odpaľovacou technikou sa pracovalo.

V prípade, že plánujete spoznať samotné mesto, zájdite na Námestie baníkov. Nablízku sídli najstaršia sakrálna stavba – katedrála Nanebovzatia Panny Márie. Námestie v tvare štvorca je unikátne aj tým, že je najväčším svojho druhu na Slovensku.

namestie v Roznave

Námestie baníkov v Rožňave a v pozadí Katedrála Nanebovzatia Panny Márie.

Okrem toho, že Rožňava je známa dávnym ťažením zlata, striebra a medi, sa mesto často označuje aj ako centrum Horného Gemera.

A že si prví osadníci – pôvodom baníci – vybrali správnu lokalitu, svedčí fakt, že na skok to máte k hradu Betliar, vcelku rýchlo sa dostanete aj k jaskyni Domica, Jasovskej jaskyni a aj do národného parku Slovenský kras.

kastiel Betliar

Ku kaštieľu Betliar sa dostanete autom približne za desať minút.

 

Banská Bystrica

Banská história stredoslovenského mesta nie je známa len našincom, ale vedia o nej už aj vo svete. A to vďaka rebríčkom najkrajších miest Slovenska, medzi ktorými sa neraz objaví aj Banská Bystrica.

Namestie SNP v Banskej Bystrici

Hodinová veža a Mariánsky stĺp na Námestí SNP sú poznávacími znakmi Banskej Bystrice.

V tejto oblasti sa okrem zlata a železa ťažila vo veľkom meď, ktorá putovala aj do Benátok.

Banskobystrické bane a huty dosiahli najväčší rozmach v čase, keď ich viedla Turzovsko-fuggerovská spoločnosť (1494 – 1546). Napredovanie dokonca vyvrcholilo tým, že tamojší medenársky priemysel patril medzi najvyspelejšie ťažobné komplexy v celej Európe.

Popri baníctve je poznávacím znakom Banskej Bystrice aj Námestie SNP s Mariánskym stĺpom a Hodinovou vežou.

Popri návšteve mesta však určite nevynechajte ani Múzeum SNP, ktoré sídli v architektonicky nezameniteľnej budove z roku 1969. V okolitom parku nájdete skanzen ťažkej bojovej techniky a lietadlo z čias Slovenského národného povstania.

Pamatnik SNP v Banskej Bystrici

Pamätník SNP, v ktorom sídli múzeum, pripomína obdobie II. svetovej vojny a Slovenské národné povstanie, ktorého centrom bola práve Banská Bystrica.

Na výlet v okolí sa vyberte do obce Hronsek, kde nájdete jedinečný drevený kostol z 18. storočia. Kostolík, ktorý postavili bez kúska kovu, je od roku 2008 súčasťou zoznamu UNESCO pamiatok a sprístupnený je aj pre návštevníkov.

dreveny kostolik v Hronseku

Drevený kostolík v Hronseku.

 

Špania dolina

Na skok od Banskej Bystrice to máte aj do obce Špania dolina, ktorá si ale pre svoju banskú minulosť zaslúži v tomto článku samostatné miesto.

vyhlad na Spaniu dolinu

Výhľad na Španiu dolinu z haldy Maximilián.

Vzhľadom na blízkosť Bystrice a Španej doliny je prirodzené, že aj tu dominovala ťažba medi. Obec je však zaujímavá najmä tým, že tu dodnes funguje Banícke bratstvo Herrengrund, ktoré je akýmsi nástupcom bývalého Fraternitas Corporis Christi (bratstva Božieho tela).

Zámerom členov tohto spoločenstva je oboznamovať verejnosť s históriou ťažby medi či zbieraním typických exponátov pre túto činnosť.

vstup do stolne Jozef

Vstup do cisárskej štôlne v Španej doline.

Z bratstva pochádzajú aj sprievodcovia, ktorí vás môžu previesť známym Banským náučným chodníkom. Ten začína pri penzióne Klopačka a vedie popri šachtách a štôlniach až k vyhliadkovému miestu – halde Maximilián, odkiaľ budete mať krásny výhľad na celú obec.

 

Banská Štiavnica

Tak ako bez Španej doliny, ani bez Banskej Štiavnice by tento článok nebol úplne kompletný. Veď to naznačuje aj samotný názov, podľa ktorého je poznať, že Štiavnica je typickým banským mestom.

farebne domceky v centre Banskej Stiavnice

Charakteristické farebné domčeky v centre Banskej Štiavnice.

Na rozdiel od Banskej Bystrice a jej okolia sa v Štiavnici dolovalo hlavne striebro a zlato. Razeniu mincí a výrobe šperkov z týchto kovov sa začali venovať Kelti.

novy hrad s kalvariou v Banskej Stiavnici

Nový hrad s kalváriou sú poznávacími znakmi Banskej Štiavnice.

O spätosti mesta s baníctvom svedčí fakt, že takmer každé miesto alebo pamiatka sa viaže k tejto tradícii. Tak napríklad, kostol na námestí sv. Trojice je zasvätený sv. Kataríne – patrónke baníkov – a postavili ho v období 15. storočia, keď sa banskému remeslu veľmi darilo.

Kostol svatej Katariny v Banskej Stiavnici

Kostol svätej Kataríny v Banskej Štiavnici.

Súčasťou historického centra mesta je aj Kammerhof – bývalé sídlo komorského grófa, v ktorom sa zamieňali zlato a striebro. Úrad sídliaci v tejto budove zároveň spravoval bane, huty a mincovne z celého Slovenska.

Okrem historického centra si nezabudnite pozrieť aj štiavnické tajchy. Ide o systém prírodných jazier, ktoré v baniach eliminovali množstvo vody alebo ju, naopak, do baní dodávali.

tajch Ottergrund

Tajch Ottergrund.

 

Červenica-Dubnik

Kým Banská Štiavnica alebo Špania dolina sú preslávené banskou minulosťou, oblasť Dubnik v obci Červenica zrejme až taká populárna nie je. A predsa je mnoho dôvodov, prečo by sa o tomto regióne malo hovoriť.

Vedeli ste napríklad, že sa tu nachádzajú najstaršie opálové bane na svete? Zaujímavosťou je aj to, že sa v týchto miestach našiel najväčší opál sveta, a momentálne je uložený v Prírodovedeckom múzeu vo Viedni.

podzemie stolne Jozef

Podzemie štôlne Jozef. Foto: Slovakiaopal, CC BY-SA 4.0, Wimikedia.org

Do niektorých častí sa dostanete aj vy ako turisti. Prehliadka podzemných priestorov sa začína pri štôlni Jozef. Ak máte radi vzrušenie, vyskúšajte si technické potápanie v netradičnom prostredí.

Niektoré revíry opálových baní sú totižto zaplavené vodou (napríklad revír Viliam) a práve tam si môžete takýto adrenalín dopriať.

potapanie v opalovych baniach

V niektorých častiach baní sa dá aj potápať. Foto: Slovakiaopal, CC BY-SA 4.0, Wikimedia.org

 

Kremnica

Približne v tom istom čase, keď z osady Cremychbana vzniklo mesto Kremnica, sa na tomto mieste datuje aj založenie kráľovskej mincovne.

vyhlad na centrum Kremnice

Pohľad na centrum Kremnice.

Výnimočná bola najmä tým, že razila strieborné groše a denáre, ale aj zlaté florény a dukáty. Veľkým pozitívom je to, že mincovňa funguje až dodnes. V jej priestoroch sa okrem mincí razia medaily, plakety či primátorské reťaze.

mincovna v Kremnici

Mincovňa v Kremnici. Foto: SchiDD, CC BY-SA 4.0, Wikimedia.org

Kremnica však nebola významná len pre razenie mincí. Dôležitosť nadobudla tiež vďaka tomu, že prvé dve storočia existencie stála na čele siedmich stredoslovenských banských miest – medzi inými tam patrila Banská Bystrica, Banská Štiavnica a Nová Baňa.

Okrem toho, že zájdete na prehliadku do mincovne, sa prejdite mestom. Vyberte sa napríklad k mestskému hradu, ktorého najväčšou dominantou je Kostol sv. Kataríny.

kostol sv. Katariny v Kremnici

Kostol sv. Kataríny je súčasťou mestského hradu.

 

Liptovský Hrádok

Od miest stredného Slovenska sa presuňme viac na sever, konkrétne do Liptovského Hrádku, kde sa ťažila železná ruda.

muzeum banictva a hutnictva Masa

Múzeum baníctva a hutníctva Maša. Zdroj: visitliptov.sk

Dôkazom toho, že sa tu baníctvo sústreďovalo, je Múzeum baníctva a hutníctva Maša. V historickej budove Važnica je uložená expozícia baníckych odevov, svietidiel a pracovných nástrojov. Pre ešte lepšiu informovanosť sú pre návštevníkov k dispozícii panely s textami a ilustráciami, ktoré sa vzťahujú na spracovanie kovov a históriu ich ťažby.

A čo by sme vám odporúčali v okolí mesta? Ak už budete v tomto regióne, vyberte sa napríklad do prírody obce Liptovský Ján alebo do Múzea Liptovskej dediny v Pribyline.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145116 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120554 videní | 6 minúty čítania