Späť na všetky články
pred 1 rokom 67679 videní | 7 minúty čítania

Výzva roka: Idem spoznávať naše najkrajšie slovenské skanzeny

Výzva roka: Idem spoznávať naše najkrajšie slovenské skanzeny
Pozrite si 9 úžasných slovenských skanzenov. Ak ste ich ešte doposiaľ nenavštívili, začnite s nami tento rok.

Vedeli ste, že názov skanzen, ktorý označuje múzeum ľudovej architektúry v prírode, pochádza zo Švédska? V stockholmskom parku Skansen totiž v roku 1891 vzniklo prvé takéto múzeum, v ktorom uchovali stavby, ktoré už nemohli chrániť na ich pôvodnom mieste. Niekoľko skanzenov dnes máme už aj na Slovensku a verte, stoja za návštevu. Ak ste ich ešte doposiaľ nenavštívili, začnite s nami tento rok.

 

slovenske-skanzeny-ludovej-tvorby-a-zivota

 

Je to totiž jeden z najlepších spôsobov, ako sa môžete na chvíľku vrátiť v čase, obdivovať architektonické a umelecké zručnosti našich predkov a pocítiť hrdosť na našu krajinu. Navyše, vopred si naplánujete skvelé výlety na niekoľko mesiacov dopredu. Idete?

 

1.  Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch

V Bardejovských Kúpeľoch, časti mesta Bardejov, sa okrem kúpeľných domov, hotelov a kúpalísk nachádzajú aj dve expozície Šarišského múzea. Jednou z nich je aj naše najstaršie múzeum ľudovej architektúry.

Verejnosti ho sprístupnili v roku 1965 a návštevníkom ponúka pohľad až na 24 rôznych dobových stavieb, ktoré v 19. až. 20. storočí v regióne horného Šariša a severného Zemplína vybudovalo slovenské a rusínske obyvateľstvo.

skanzen-bardejovske-kupele

Od apríla do októbra si tu okrem tradičných zrubových domčekov môžete pozrieť rôzne hospodárske stavby, sýpky, včelín s najstarším úľom na Slovensku, zariadenie na výrobu súkna, ako aj krásne drevené kostolíky a obytné domčeky.

skanzen-bardejovske-kupele

 

2. Expozícia ľudovej architektúry a bývania v Humennom

Skanzen v Humennom, ktorý je súčasťou Vihorlatského múzea, reprezentuje ľudovú drevenú architektúru východokarpatskej oblasti. Návštevníci si tu môžu pozrieť tradičné stavby vybudované z dreva, hliny a slamy – napríklad kostol, vodný mlyn či kováčsku dielňu.

Najvýznamnejšou stavbou humenského skanzenu je, bez pochýb, gréckokatolícky drevený Kostol sv. Michala Archanjela, na ktorého výstavbu vraj nebol použitý ani jeden jediný klinec. O to viac prekvapuje informácia, že kostolík stojí už od roku 1794.

skanzen-pri-humennom

Zdroj: Wikimedia.org

Skanzen v Humennom si môžete pozrieť od mája do októbra. V prípade, že by ste sem chceli zavítať už v apríli alebo v novembri, musíte sa nazbierať aspoň piati a vopred sa nahlásiť.

skanzen-pri-humennom

Zdroj: Wikimedia.org

 

3. Múzeum slovenskej dediny v Martine

Ak chcete vidieť, ako sa kedysi žilo v slovenských dedinách, rozhodne zavítajte do Múzea slovenskej dediny v Martine. Je to totiž naša najväčšia prírodná expozícia, v ktorej sa na ploche 15,5 hektárov nachádza takmer 150 exponátov slovenskej ľudovej architektúry.

Ide prevažne o obytné domy, hospodárske a technické stavby, ako aj spoločenské a sakrálne stavby z regiónov Kysuce – Podjavorníky, Orava, Turiec a Liptov.
Samozrejme, domčeky nemusíte obzerať iba zvonku. V rámci expozície má totiž 24 objektov zariadený aj interiér.

skanzen-pri-martine

Skanzen v Martine môžete navštíviť celoročne.

skanzen-pri-martine

 

4. Múzeum liptovskej dediny v Pribyline

História tohto múzea ľudovej architektúry je úzko spätá s výstavbou priehrady Liptovská Mara. Areál skanzenu je totiž plný tradičných domčekov, ktoré pochádzajú zo zatopenej časti vodného diela a z oblastí horného a dolného Liptova. Okrem obytných a hospodárskych stavieb tu však stoja aj ďalšie unikáty.

K nim patrí napríklad goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec – najstaršie zachované zemianske sídlo v Liptove zo 14. až 16. storočia, či ranogotický kostol z obce Liptovská Mara s časťami pôvodných malieb zo 14. až 15. storočia.

Malých návštevníkov určite poteší tunajšia zooexpozícia, ktorá návštevníkom ukazuje, ako naši predkovia chovali domáce zvieratá.

skanzen-pri-pribyline

Múzeum je verejnosti sprístupnené celoročne.

skanzen-pri-pribyline

 

5. Skanzen Stará Ľubovňa

Priamo pod Ľubovnianskym hradom nájdete skanzen, ktorý je síce jeden z najmladších na Slovensku, ale rozhodne i jeden z najkrajších.

Sprístupnený bol v roku 1985 a tvorí ho 25 objektov. Ide prevažne o zrubové obytné domy z prvej tretiny 20. storočia, ktoré pochádzajú z Veľkého Lipníka, Litmanovej, Veľkej Lesnej, Údola, Jakubian, Kremnej, Kamienky a Jarabiny.

Okrem domčekov tu nájdete aj maštaľ, stodolu, sýpku, kováčsku vyhňu, mlyn, ale aj zrubový gréckokatolícky kostolík, ktorý pochádza ešte z roku 1833 a je dominantou celého múzea.

skanzen-pri-starej-lubovni

Návštevu skanzenu sa určite oplatí spojiť aj s návštevou Ľubovnianskeho hradu. Obe tieto expozície Ľubovnianskeho múzea si môžete pozrieť od mája do novembra.

skanzen-pri-starej-lubovni

 

6. Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku

Skanzen vo Svidníku sa rozprestiera hneď vedľa amfiteátra, v ktorom sa každoročne koná festival s názvom Slávnosti kultúry Ukrajincov-Rusínov Slovenska.

Aj samotný skanzen zachytáva kultúru a život Ukrajincov a Rusínov Slovenska, a to skrz ich najtypickejšie pamiatky ľudovej architektúry a bývania.

V tradičných domčekoch a hospodárskych budovách si návštevníci môžu pozrieť dobový nábytok, domáci inventár, pracovné náradie či ukážky ľudového umenia. Kultovou stavbou celého múzea je drevený kostol z Novej Polianky, ktorý pochádza z roku 1766.

skanzen-pri-svidniku

Múzeum môžete navštíviť od mája do októbra. Ak by ste sem však predsa len chceli zavítať v mesiacoch november až apríl, treba sa vopred objednať.

skanzen-pri-svidniku

 

7. Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke

V katastri obce Nová Bystrica, časti Vychylovka, nájdete ďalší zaujímavý slovenský skanzen, ktorý spadá pod správu Kysuckého múzea v Čadci. Ten uchováva najcennejšie pamiatky ľudovej architektúry z obcí Riečnica a Harvelka, ktoré mali zaniknúť pri výstavbe vodnej nádrže Nová Bystrica.

Z prenesených stavieb tu možno dnes obdivovať zrubové obytné domy, maštale či stodoly. Pozornosť však púta predovšetkým tradičný vodný mlyn z obce Klubina a Kaplnka panny Márie z obce Zborov nad Bystricou.

skanzen-pri-novej-bystrici-vychylovka
skanzen-pri-novej-bystrici-vychylovka

A keď už prídete do Vychylovky, okrem návštevy skanzenu si dozaista vyskúšajte aj jazdu na historickej lesnej železnici. Sezónna prevádzka železnice i skanzenu je do 30. októbra.

skanzen-pri-novej-bystrici-vychylovka

 

8. Múzeum oravskej dediny Zuberec – Brestová

Slovenské múzeum v Zuberci zachytáva minulý život v oravských dedinkách. Nachádza sa tu 50 stavieb ľudovej architektúry, ktoré sú rozostavané do niekoľkých celkov pripomínajúcich jednotlivé časti Oravy.

Pozrieť si tu môžete mnoho tradičných domčekov, mlyn, olejáreň, hrnčiarsku pec či dokonca plátennícky mangeľ, ako aj historický gotický Kostol sv. Alžbety Uhorskej zo začiatku 15. storočia.

skanzen-pri-brestovej

Čo však pri tomto múzeu nemôžeme opomenúť, je to, že leží v skutočne prekrásnom prírodnom prostredí v podhorí Roháčov. Ide teda o vynikajúcu lokalitu pre tých, ktorí chcú spojiť výlet do prírody s poznávaním histórie.

Pozitívna správa je, že múzeum je sprístupnené verejnosti celoročne. :-)

skanzen-pri-brestovej

 

9. Skanzen Havránok pri Liptovskej Mare

Skanzen Havránok leží priamo nad priehradným múrom Liptovskej Mary. Možno by ste to na prvý pohľad nepovedali, no ide o najvýznamnejšiu archeologickú lokalitu na celom Liptove.

skanzen-pri-liptovskej-mare

Archeológia tu totiž objavili keltské opevnenie z 1. storočia pred Kristom, obetnú šachtu, kamenné cesty aj keltské napodobeniny antických mincí. V 12. až 15. storočí tu zase vznikla slovanská osada so stredovekým dreveným hrádkom, ktorý bol opevnený palisádami a priekopou.

Pôvodné opevnenie s kamennými hradbami a drevenými palisádami, obytné domy, obetiská a rôzne nástroje a predmety sa po rekonštrukcii stali súčasťou múzea v prírode, ktoré je od roku 1967 našou národnou kultúrnou pamiatkou.

skanzen-pri-liptovskej-mare

Archeoskanzen môžete navštíviť od začiatku mája do konca októbra.

 

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145102 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120498 videní | 6 minúty čítania