Späť na všetky články
pred 1 rokom 10897 videní | 7 minúty čítania

Nasledujúca zastávka: 6 najkrajších železničných tratí v Európe

Nasledujúca zastávka: 6 najkrajších železničných tratí v Európe
Predstavujeme vám najpútavejšie výlety vlakom. Po jednej z nich dokonca jazdil do Rokfortu aj sám Harry Potter.

Predstavujeme vám najpútavejšie výlety vlakom, ktoré vedú okolo jazier, vodopádov, viníc a zasnežených kopcov. Po jednej z nich dokonca jazdil do Rokfortu aj sám Harry Potter.

najkrajsie zeleznicne trate

 

1. Glacier Express vo Švajčiarsku

Ak ste si až doteraz mysleli, že švajčiarske Alpy spoznáte jedine po vlastných, prekvapíme vás. Dá sa to totiž aj bez väčšej námahy z pohodlia najpomalšieho expresného vlaku na svete.

Tak sa nazýva švajčiarsky vlak Glacier Express, ktorý počas 8-hodinovej jazdy zo Zermattu do St. Moritz prechádza cez 92 tunelov a 291 mostov. Toto vlakové spojenie láka davy turistov už od roku 1930, ktorí sem prichádzajú hlavne kvôli nádherným výhľadom na Alpské vrcholy, potoky, lúky a vysokohorské dedinky.

Glacier Express vo Svajciarsku

Vzhľadom na výhľady z okna vám rýchlosť najpomalšieho expresného rýchlika na svete vlastne ani nebude prekážať.

Vlak je v celoročnej prevádzke, takže to, čo uvidíte z jeho vozňov na jeseň, má v zime a počas leta úplne inú atmosféru. Okrem nádherných prírodných scenérií Glacier Express ponúka aj množstvo príležitostí pre obdivovanie tradičnej alpskej architektúry.

Glacier Express vo Svajciarsku presklene vagony

Niektoré vozne Glacier Expressu sú presklené.

Priemerná cena lístka na jazdu po celej trase sa pohybuje v hodnote 130 €. Pokiaľ je pre vás cesta vlakom skôr utrpením ako zážitkom, na Glacier Express môžete nastúpiť napríklad aj na polceste. Jazda vlakom potom bude nielen kratšia, ale aj lacnejšia.

Glacier Express vo Svajciarsku trasa
  • Dĺžka trasy: 300 kilometrov
  • Čas jazdy: 8 hodín
  • Cena lístka: 130 € (2. trieda)

 

2. Golden Pass vo Švajčiarsku

Na rozdiel od Glacier Expressu, Golden Pass nie je priamym vlakovým spojením, ale úsekom, ktorý pozostáva z viacerých na seba nadväzujúcich vlakov. Na 190-kilometrovej trase totiž operujú až tri rôzne železničné spoločnosti. Každá z nich používa iný typ vlakov.

Golden Pass vo Svajciarsku

Zdroj: Happyrail

Táto jazda naprieč malebnou švajčiarskou krajinou je ideálna najmä pre ľudí, ktorí do Švajčiarska dorazia lietadlom a majú čas iba na jednodňový výlet.

Presun do Lucerny, kde vlak začína, trvá zo Zürichského letiska nanajvýš jednu hodinu. A letisko v Ženeve je od Montreaux vzdialené iba 75 minút.

Golden Pass vo Svajciarsku priroda

Golden Pass prechádza okolo ôsmich jazier, cez tri horské priechody a dva jazykové regióny.

Medzi Lucerne a Interlaken Ost premávajú moderné klimatizované vlaky, vybavené vozňami s panoramatickým výhľadom a reštauráciou. Z Interlaken Ost vás do Zweisimmenu odvezie pravidelný vlak, ktorý až taký luxus neponúka, avšak je takisto veľmi pohodlný.

Výlet vlakom po trati Golden Pass si môžete urobiť v ktoromkoľvek ročnom období. Počas jari vás očarí prebúdzajúca sa príroda a zelené údolia, leto zmení jazerá na čarovné miesta a v jeseni bude alpská krajina hýriť všetkými rôznymi farbami. Cez zimu si budete pripadať ako v Polárnom exprese, ktorý prechádza cez rozprávkovú zasneženú krajinu.

Golden Pass vo Svajciarsku trasa
  • Dĺžka trasy: 191 kilometrov
  • Čas jazdy: 5,5 hodiny
  • Cena lístka: z Montreux do Zweisimmenu 15 € (2. trieda)

 

3. Linha do Douro v Portugalsku

Jednu z najkrajších európskych železničných tratí má aj Portugalsko. Volá sa Linha do Douro a vedie pomedzi tie najkrajšie scenérie severnej časti krajiny.

Výhľad z okna vám vyplnia terasovité vinohrady, strmé údolia a pestrofarebné dedinky. Pokiaľ teda chcete spoznať rôznorodosť Portugalska v čo najkratšom čase, výlet vlakom Linha do Douro je na to ako stvorený.

Linha do Douro v Portugalsku

Železnica spája mesto Porto s malebnou dedinkou Pocinho. Zdroj: Yes Notícias

Vlak vyráža z vlakovej stanice Sao Bento v Porte a po vyše trojhodinovej jazde končí vo vinohradníckej dedinke Pocinho. Tá je taká malá, že na obdivovanie okrem vodnej hrádze a dvoch mostov neponúka nič viac. Svoj význam má však z historického hľadiska ako dôležitý železničný uzol.

Počas prvej hodiny cesty vás vlak prevedie cez nádhernú krajinu, ku ktorej sa od mesta Peso da Régua pripojí aj rieka. Najkrajšia časť trasy sa však nachádza medzi Pinhão a Pocinho, ktoré sú známe terasovitými vinicami a strmými kopcami

Linha do Douro v Portugalsku mesto
  • Dĺžka trasy: 160 kilometrov
  • Čas jazdy: 3,5 hodiny
  • Cena lístka: 14 €

 

4. The Flam Railway v Nórsku

Na to, aby ste zažili najkrajšie scenérie divokej nórskej krajiny, nemusíte stráviť vo vlaku celú večnosť. Všetko z toho totiž ponúka asi 20-kilometrová železničná trať medzi horskou dedinou Myrdal a Flåm, ktorá je okrem prírodných krás plná technických a kultúrnych zaujímavostí.

The Flam Railway v Norsku

Vlak na ceste z Flåmu do Myrdalu prechádza cez rieku celkom trikrát, no namiesto vybudovania mostov sa inžinieri rozhodli, že to bude rieka, kto sa prispôsobí železničnej trati. V týchto úsekoch teda rieka tečie tunelmi popod koľajnicami, takže ju nevidíte.

Čo vám však určite neujde, sú práve prírodné atrakcie tejto trate.

The Flam Railway v Norsku atrakcia

Jej trasa vedie popod 140-metrový vodopád Rjoandefossen, naprieč drsným údolím Flåm, okolo horských pastvín a prudkých svahov brezových lesov. Tešiť sa môžete aj na zasnežené vrcholy hôr, ktoré dopĺňajú nezabudnuteľný výhľad z vlaku.

The Flam Railway v Norsku vodopad Kjosfossen

Medzizastávka pri vodopáde Kjosfossen.

Aby ste dokázali toľkú krásu pohodlne stráviť, vlak prechádza aj cez niekoľko tunelov. Tým najdlhším je Nåli s 1 320-metrovou dĺžkou. Po ňom vám zastaví dych a otvorí ústa impozantný vodopád Kjosfossen.

Komu hodinová cesta nebude stačiť, svoj výlet vlakom si môže predĺžiť do Osla alebo Bergenu priamo z horskej stanice Myrdal.

The Flam Railway v Norsku trasa
  • Dĺžka trasy: 20 kilometrov
  • Čas jazdy: 1 hodina
  • Cena lístka: 58 €

 

5. The Jacobite Steam Train v Škótsku

Ak ste fanúšikom Harryho Pottera, stačí jeden obrázok, aby ste túto železničnú trať spoznali.  Zároveň je to aj jeden z mnohých dôvodov, prečo by ste toto vlakové dobrodružstvo mali aspoň raz v živote podstúpiť.

The Jacobite Steam Train v Skotsku

135-kilometrovú jazdu vlakom si, na rozdiel od filmu, môžete užiť aj v prípade, že nie ste potomkom čarodejníkov. Vlak známy aj ako Hogwarts Express jazdí z Fort William do Mallaig.

Okrem slávneho viaduktu, po ktorom parný vlak prechádza, sa môžete tešiť aj na nádherné výhľady na typickú škótsku krajinu plnú zelených lúk, malebných hôr a čarovných jazier.

The Jacobite Steam Train v Skotsku pohlad na suostrovie Male ostrovy

Z vlaku uvidíte aj súostrovie Malé ostrovy, na ktorých celkovo žije približne 150 ľudí.

  • Dĺžka trasy: 67 kilometrov
  • Čas jazdy: 2 hodiny
  • Cena lístka: 30 € spiatočný (67 € spiatočný v 1. triede)

 

6. Rhine Valley Line v Nemecku

Zo všetkých nemeckých železničných tratí je najkrajšia tá, ktorá prechádza rýnskou vinárskou oblasťou. Jazda vlakom z Koblenzu do Mainzu sa spája s výhľadom na terasovité kopce a viac ako 800-ročné hrady a pevnosti, ktoré boli vybudované pozdĺž rieky Rýn.

Rhine Valley Line v Nemecku

Zdroj: Germanrailpasses.com

Tými najzaujímavejšími sú hrady Marksburg, Stahleck, Katz, Pfalz a pevnosť Ehrenbreitstein. Okrem nich vás istotne uchváti aj prostredie miest Bacharach, St. Goar alebo Rüdesheim.

Rhine Valley Line v Nemecku pohlad na hrad Marksburg

Pohľad na hrad Marksburg z 12. storočia.

Pohľad na tieto skvosty vám síce preruší niekoľko tunelov, ale na ich konci vás vždy prekvapí niečo nové. Napríklad scenéria vinohradníckeho údolia, ktoré ešte viac dopĺňa jedinečnosť tejto oblasti.

Rhine Valley Line v Nemecku pohlad
  • Dĺžka trasy: 60 kilometrov
  • Čas jazdy: 1 hodina
  • Cena lístka: závisí podľa druhu German Rail Pass lístka

 

Na ktorý z týchto vlakov by ste sa bez váhania nastúpili aj hneď teraz?

Súvisiace články
pred 1 rokom 89761 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88200 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83530 videní | 6 minúty čítania