Späť na všetky články
pred 1 rokom 30617 videní | 5 minúty čítania

Predstavujeme vám najkrajšie slovenské vodopády (časť 2.)

Predstavujeme vám najkrajšie slovenské vodopády (časť 2.)
V druhej časti seriálu o najkrajších slovenských vodopádoch vás zoberieme spoznať aj ďalších 7 týchto prírodných krás.

V septembri sme vám ukázali 5 úžasných slovenských vodopádov, ktoré zastávajú čestné miesto na zozname národných prírodných pamiatok. Keďže však podobných skvostov na Slovensku máme oveľa viac, v druhej časti nášho dvojdielneho seriálu o najkrajších slovenských vodopádoch vás zoberieme spoznať aj ďalších 7 takýchto prírodných krás.

 

1. Vodopád Skok

Nebudeme ani trochu preháňať, ak povieme, že vodopád Skok vo Vysokých Tatrách patrí na prvé priečky v zozname najkrajších slovenských vodopádov. Ak ste ho teda ešte doposiaľ ani raz nenavštívili, určite to čo najskôr napravte. Neoľutujete. Je naozaj nádherný, mohutný a veľkolepý.

Vodopád padá do Mlynickej doliny z nadmorskej výšky 1789 m.n.m. a meria 30 metrov. S touto výškou sa radí medzi najvyššie vodopády v Tatrách.

vodopad-skok-slovensko

Dostupnosť: K Skoku sa dostanete pomerne ľahko po turistickom chodníku zo Štrbského plesa. Keďže ide o nenáročnú túru, bez problémov ju zvládnu i deti. Napokon, tie majú väčšinou ešte viac energie ako „dospeláci“. :-)

Tip: Keď už prídete k vodopádu Skok, môžete si túru trochu predĺžiť. Okolo vodopádu sa totiž dá prejsť po chodníku zabezpečenom fixnými reťazami až k Plesu nad Skokom. Tam na vás čakajú nádherné výhľady a oveľa väčší pokoj ako dole pri vodopáde, kde v dobrom počasí býva vždy veľa turistov.

 

 

2. Vodopády studeného potoka

Ďalšími známymi vodopádmi Vysokých Tatier sú aj Vodopády studeného potoka. Nachádzajú sa v závere Malej a Veľkej Studenej doliny neďaleko vyhľadávanej Bilíkovej chaty. Vodopády pozostávajú z nádherných kaskád, ktoré v Tatrách nemajú konkurenciu.

vodopad-studeneho-potoka-slovensko

Dostupnosť: Ku kaskádovitým vodopádom sa dostanete ľahko, pokojne aj s vašimi deťmi. Vedie sem hneď niekoľko turistických chodníkov, a to napríklad z Tatranskej Lesnej, z Tatranskej Lomnice či zo Starého Smokovca. Lenivci majú možnosť vyviezť sa lanovkou až na Hrebienok a odtiaľ si dať krátku, približne 15-minútovú prechádzku priamo k vodopádom.

 

 

3. Obrovský vodopád

Severozápadne od Vodopádov studeného potoka sa nachádza aj Obrovský vodopád, ktorý taktiež tvorí Studený potok. Keďže sa však nachádza ďalej od Vodopádov studeného potoka, do skupiny „Studenovodských vodopádov“ sa nezaraďuje.

Obrovský vodopád síce nie je až taký obrovský, ako by sa mohlo zdať na základe jeho názvu. Meria však úctyhodných 20 metrov. A keď už budete na Hrebienku či pri Vodopádoch studeného potoka, bola by naozaj škoda nezastaviť sa aj tu.

Dostupnosť: K vodopádu vedie nenáročný chodník popri Bilíkovej chate. Ten pokračuje až na útulnú Zamkovského chatu, ku ktorej vyjdete od Bilíkovej chaty približne za hodinku.

 

 

4. Kmeťov vodopád

V Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách sa nachádza ďalší krásny vodopád, ktorý vytvára Necferský potok. Nesie prívlastok Kmeťov. Keďže leží v menej vyhľadávanej oblasti Tatier, mimo frekventovaných turistických trás, veľa ľudí ho ešte stále nepozná. A to aj napriek tomu, že ide o náš najväčší slovenský vodopád vôbec.

Meria totiž až 80 metrov. Aby sme však boli úprimní, v celej výške ho neuvidíte. Veľká časť vodopádu sa totiž ukrýva v lese. Vďaka výdatnému prietoku vody však aj napriek tomu vodopád pôsobí krásne a mohutne.

kmetov-vodopad-slovensko

Dostupnosť: K vodopádu sa dostanete po značkovanom turistickom chodníku, ktorý vedie z Podbanského alebo z Troch studničiek priamo cez Kôprovú dolinu. Pre turistov je to bližšie z Troch studničiek, pre cyklistov z Podbanského, keďže odtiaľ až po vodopád vedie asfaltová cesta.

 

 

5. Vajskovský vodopád

Ďalší menej známy, ale zato veľmi pekný vodopád leží vo Vajskovskej doline v Nízkych Tatrách. Táto dolina sa nachádza mimo hlavných turistických trás, vďaka čomu sa tu ešte stále vyhnete častým stretnutiam s turistami a budete si môcť naplno vychutnávať okolitú panenskú prírodu a pokoj.

Vajskovský vodopád tvorí rovnomenný potok a jeho výška je približne 9 metrov. A hoci nie je práve najvyšší, určite sa oplatí pozrieť si ho. Dávajte si však pozor na medvede. V okolí sa ich vyskytuje vcelku dosť.

Dostupnosť: K Vajskovskému vodopádu sa dostanete po značkovanom chodníku, ktorý vedie priamo z Dolnej Lehoty v okrese Brezno. Najjednoduchší prístup k vodopádu vedie z Krpáčova.

 

 

6. Šútovský vodopád

Za mohutnými vodopádmi nemusíte cestovať len do Vysokých Tatier. Jeden taký sa totiž nachádza aj v Malej Fatre, presnejšie v Šútovskej doline, a volá sa, ako inak, Šútovský vodopád. So svojou výškou 38 metrov je 4. najvyšším vodopádom na Slovensku.

sutovsky-vodopad-slovensko

Dostupnosť: K Šútovskému vodopádu sa dostanete veľmi ľahko po značkovanom turistickom chodníku z obce Šútovo (časť Rieka). Túru zvládne naozaj každý.

 

 

7. Závojový vodopád

Na záver nášho článku ešte zavítame do Slovenského raja, konkrétne ku kaskádovému Závojovému vodopádu.

Nachádza sa v Sokolej doline a trasa, ktorá okolo neho vedie, sa považuje za jednu z najnáročnejších v celom Slovenskom raji. Vyžaduje si totiž prechod cez sústavu rebríkov, mostíkov a stúpačiek. Námaha však stojí za to. Závojový vodopád totiž dosahuje výšku až 75 metrov a je naozaj veľmi pekný.

zavojovy-vodopad-slovensko

zdroj: hiking.sk, autor: Jozef Dovičin

Dostupnosť: K Závojovému vodopádu sa dostanete po značkovanom turistickom chodníku, ktorý vedie Sokoľou dolinou. K tej vedie zelená značka zo Spišských Tomášoviec. Túru odporúčame zdatným turistom, ktorí nemajú strach z výšok. :-)

Autor: Hana Ivanová

 

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145119 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120565 videní | 6 minúty čítania