Späť na všetky články
pred 1 rokom 4337 videní | 5 minúty čítania

Nevídaný luxus: Najhonosnejšia historická vila v Ríme je teraz na prenájom

Nevídaný luxus: Najhonosnejšia historická vila v Ríme je teraz na prenájom
Prečo by ste bývali v obyčajnom hoteli, keď si môžete prenajať pompézny palác zo 17. storočia?

Prečo by ste si pred odchodom na poznávací zájazd do Talianska hľadali voľný hotel, keď si môžete prenajať rovno pompézny palác zo 17. storočia? Pozrite sa, ako vyzerá bývanie v Palazzo Odescalchi, ktorý sa po dvojročnej rekonštrukcii premenil na najluxusnejšie ubytovanie v Ríme.

 

Atmosféra ako v múzeu? Nehrozí

Majitelia Palazzo Odescalchi mali odjakživa blízko k významnej rímskej spoločnosti. Aj to je dôvod, prečo sú izby tohto paláca vyplnené len tými najlepšími materiálmi a doplnkami, ktoré pokojne môžeme zaradiť medzi umelecké diela.

vilA-talianskoZdroj: Roberta Valerio

Nájdete tu napríklad nielen nablýskaný zelený mramor z Grécka či alabaster z Egypta, ale aj luxusné damaškové a hodvábne interiérové doplnky značky Rubelli zo San Leucio. Hlavným klenotom jedálne je okrem kobercových obrazov luster z legendárneho muránskoho skla.

vila-talianskoZdroj: Roberta Valerio

 

Vyskúšajte si bývanie v kráľovskom štýle

V spálni nesmie chýbať výzdoba v rokokovom štýle či honosne vyzerajúca drevená podlaha vyskladaná do podoby rodinného erbu pôvodných majiteľov.

Tým úplne prvým bol kardinál Flavio Chigi, synovec pápeža Alexandra VII., ktorý túto vilu nechal postaviť v 17. storočí. O niečo neskôr sa Palazzo Odescalchi dostalo do vlastníctva Odescalchis, ktorý bol v príbuzenskom vzťahu s pápežom Innocentom XI. Týmto sa historické informačné okienko končí a presúvame sa späť do reality.

vila-talianskoZdroj: Roberta Valerio

Aktuálnou majiteľkou prepychovej vily je princezná Maria Pace Odescalchiová. Pokiaľ vám nie je šoubiznis úplne ľahostajný, zaujme vás aj to, že vlastní tiež hrad v Bracciano, ktorý bol v roku 2006 dejiskom svadobného obratu Toma Cruisea a Katie Holmesovej.

 

Po dvojročnej rekonštrukcii zaslúžený výsledok

Princezná Maria Pace Odescalchiová pri obnove jedinečného priestoru spolupracovala s poprednými talianskymi reštaurátormi a historikmi. Ich spoločným cieľom bolo premeniť interiér paláca tak, aby si zachoval svoje črty a pôvodnú atmosféru.

Podľa slov samotných autorov „bolo ťažké nájsť správny prienik, aby vila nepôsobila ako múzeum, ale miesto, kde by sa ľudia cítili ako doma.“ Prítomnosť umeleckých diel im prácu vôbec neuľahčovala. Skôr naopak, pretože skombinovať vážne umelecké diela s interiérom, z ktorého má vyžarovať rodinná atmosféra, nebolo vôbec jednoduché.

vila-talianskoZdroj: Roberta Valerio

Pri prezeraní fotografií však môžeme zhodnotiť, že zámer sa im naozaj vydaril. Výsledkom dvojročnej rekonštrukcie je totiž verná podobizeň pôvodného barokového paláca s rokokovou výzdobou.

 

Pompéznosť na skok od centra

Prepychová vila Palazzo Odescalchi sa nachádza len 300 metrov od námestia Umbilikus Urbis Romae, ktoré v období starovekého Ríma predstavovalo nulový bod, odkiaľ sa merali všetky vzdialenosti.

vila-talianskoZdroj: Wikimedia.org

Záujemcovia o ubytovanie v kráľovskom štýle majú k dispozícii vyše 3 200 štvorcových metrov, na ktorých sa nachádza 13 salónov a 4 spálne. Z hlavného balkóna sa naskytá jedinečný výhľad na Baziliku dei Santi XII Apostoli.

vila-talianskoInteriér Baziliky dei Santi XII Apostoli.

Najkrajšie a najpriestrannejšie izby sa nachádzajú v prednej časti vily. Zadná časť budovy je o niečo súkromnejšia, práve preto sú spálne s výhľadom na zadné nádvorie umiestnené práve tu. O istotu súkromia sa starajú tiež schody ukryté za knižnicou.

Vila nepôsobí honosne iba zvnútra, ale pozornosť jej návštevníkov púta aj zvonku. Autorom spomínaného nádvoria je Carlo Maderno a okrem pestrých farieb kvetov a zelene je zdobené mnohými sochami.

vila-talianskoZdroj: Roberta Valerio

 

Ikona barokových palácov

Keď sme spomenuli autora záhrady, nemôžeme opomenúť meno majstra, ktorý má na svedomí barokovú výzdobu vo vnútri. Je ním Bernini, ktorý z Palazzo Odescalchi vytvoril ikonu pre ostatné talianske a európske barokové paláce.

Podobnú výzdobu navrhol aj pre francúzsky Louvre, no v tomto prípade sa mu jeho víziu nepodarilo zrealizovať do úspešného konca. V konečnom dôsledku je to pozitívum, pretože vďaka tomu je Palazzo Odescalchi svetovým unikátom.

vila-talianskoZdroj: Roberta Valerio

 

Nezabudlo sa ani na modernosť

Zatiaľ čo vnútorná výzdoba izieb vás vráti späť do minulosti, ich výbava vás vráti späť do 21. storočia. Pocit maximálneho komfortu by ste dnes bez dostupnosti internetu či klimatizácie zažili len ťažko.

Všetky tieto výdobytky modernej doby sú v paláci bežne dostupné. Ak by ste si chceli spríjemniť ráno obľúbenou hudbou, o blaho vašich ušných bubienkov sa postará bezdrôtový zvukový systém značky Sonos.

Cenu za prenájom sa nám vypátrať nepodarilo, no zistiť si ju môžete na e-mailovej adrese info@uniquepropertiesandevents.com. Je to zároveň jediný spôsob, ako sa dá táto luxusná vila uprostred Ríma rezervovať.

Vďaka štedrosti princeznej si môže kráľovský život užiť v Ríme ktokoľvek. Obsluha totiž ku každému hosťovi pristupuje tak, aby sa cítil ako súčasť kráľovskej rodiny. :)

Autor: Erik Oravec
Súvisiace články
pred 1 rokom 87026 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85208 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82784 videní | 6 minúty čítania