Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 38667 videní | 7 minúty čítania

Na výlete u susedov: 6 výnimočných miest Rakúska len na skok od slovenských hraníc

Na výlete u susedov: 6 výnimočných miest Rakúska len na skok od slovenských hraníc
Spoznajte s nami zaujímavé rakúske lokality v blízkosti našich hraníc, ktoré sú ako stvorené na jednodňové výlety.

V tomto článku síce nenájdete zaujímavosti o veľkolepej Viedni, zato vás však zoberieme na iné, o niečo menej známe rakúske lokality v blízkosti našich hraníc, ktoré sú ako stvorené na nezabudnuteľné jednodňové výlety. Idete?

 

Hrad Kreuzenstein

Len približne 15 kilometrov severozápadne od Viedne sa nad mestečkom Leobendorf v okrese Korneuburg týči nádherný stredoveký hrad Kreuzenstein. Postaviť ho nechal v rokoch 1874 až 1906 gróf Johann Nepomuk Wilczek na troskách predchádzajúceho hradu, ktorý tu zničili v roku 1645.

Romantický hrad s množstvom vežičiek sa nachádza na približne 260 metrov vysokom kopci, ale dá sa k nemu dostať pohodlne z neďalekého parkoviska približne za päť minút pešej chôdze.  

hrad Kreuzenstein, Kreuzenstein

V hrade sa údajne nikdy trvalo nebývalo a slúžil prevažne na prehliadky historických exponátov. Prehliadky so sprievodcom tu pritom pretrvávajú dodnes, a to približne každú hodinu.

Medzi výletníkmi je obľúbená aj Orlia rozhľadňa Kreuzenstein, ktorá sa nachádza na hradnom kopci. Pravidelne sa tu konajú výstavy dravých vtákov.

hrad Kreuzenstein

Otváracie hodiny: od 1. apríla do 31. októbra denne od 10.00 do 16.00 hod.

Vstupné: Dospelý 10 eur, dieťa od 6 do 16 rokov 6 eur.

Viac informácií nájdete na oficiálnej webstránke.

 

Jaskyňa Seegrotte

Hneď v susedstve hlavného mesta Rakúska nájdete slávku jaskyňu Seegrotte, ktorá patrí k najobľúbenejším prírodným atrakciám v regióne Dolného Rakúska. Ide o najväčšie podzemné jazero Európy.

jaskyna Seegrotte, Seegrotte

Jaskyňa vznikla v podstate nešťastnou náhodou. V roku 1912 po odstrele vo vtedajšej sadrovej bani Hinterbrühl totiž natieklo do chodieb a štôlní obrovské množstvo vody a vzniklo tak veľké jazero o šírke 60 metrov.

Prehliadky jaskyne sa konajú denne v niekoľkých jazykoch a trvajú približne 45 minút. Ich súčasťou je aj populárna plavba na motorovej lodi. Poriadne sa však oblečte, teplota sa tu v lete i v zime pohybuje na úrovni 9 °C.

Zaujímavosťou prehliadky je nezvyčajná pozlátená loď s tvárou draka. Nenechajte sa však pomýliť, nejde o žiaden historický artefakt. Je to rekvizita, ktorú tu ponechali filmári po skončení natáčania scén filmu Traja mušketieri.

jaskyna Seegrotte

Otváracie hodiny: od 1. apríla do 31. októbra denne od 9.00 do 17.00 hod.

Vstupné: Dospelý 12 eur, dieťa od 4 do 14 rokov 8,50 eur.

Viac informácií nájdete na oficiálnej webstránke.

 

Laxenburské zámky

Ideálnym miestom na únik od rušného mesta je zámocký park Laxenburg s jeho romantickým hradom Franzensburg – jednou z najvýznamnejších stavieb neoklasicizmu. Nachádza sa približne 15 kilometrov južne od Viedne.

laxenburg

Celý komplex, ktorého dejiny siahajú až do 13. storočia, sa považuje za jednu z najvýznamnejších pamiatok historického krajinárskeho umenia 18. a 19. storočia.

Medové týždne tu trávili dokonca aj cisár František Jozef s cisárovnou Alžbetou (Sisi). A práve tu, konkrétne na zámku Laxenburg, sa im narodil aj ich korunný princ Rudolf.

laxenburg

Park je v súčasnosti celoročne sprístupnený turistom, ktorí si tu môžu naplno vychutnávať prechádzky nádherným parkom, plavbu člnom po jazere a, samozrejme, aj dávku histórie počas prehliadky majestátneho Franzensburgu.

Otváracie hodiny múzea: Múzeum vo Franzensburgu je otvorené denne od Veľkej noci do 1. novembra. Prehliadky trvajú od 11.00 do 15.00 hod., na Vysokú vežu a strechy od 13.00 do 16.00 hod.

Vstupné do múzea: Dospelý 11 eur, dieťa od 3 do 18 rokov 7 eur.

Otváracie hodiny parku: Počas pracovných dní od 10.00 do 18.00 hod. Cez víkendy a sviatky od 10.00 do 19.00 hod.

Vstupné do parku: Dospelý 2,60 eur, dieťa od 6 do 18 rokov 1,50 eur.

Viac informácií nájdete na oficiálnej webstránke.

 

Neusiedl am See (Neziderské jazero)

Len po necelej hodinke cesty autom od Bratislavy môžete zažiť pocit ako pri mori, a to konkrétne na kúpalisku v Neusiedl am See.

Stredisko sa nachádza pri obrovskom jazere s mierne slanou vodou, po okrajoch ktorého sa rozprestiera 500 metrov dlhá udržiavaná pláž. Počas teplých dní tu skutočne panuje dokonalá prímorská atmosféra.

neusiedl am see, neusiedl

Kúpalisko ponúka všetko potrebné na relax a oddych. Reštaurácie, bufet, štrkovú pláž, čisté trávnaté plochy, útočisko pod stromami, sprchy a kabínky na prezliekanie, detský bazén so šmykľavkou.

neusiedl am see, neusiedl

Na svoje si prídu aj akčnejšie povahy – v areáli sú basketbalové a volejbalové ihriská, stoly na stolný tenis a dokonca aj jachtárska škola. Lokalita je zároveň skvelá na windsurfing či jednoducho pokojnú plavbu na motorovom člne alebo vodnom bicykli.

Zájsť sa sem však oplatí aj len tak. Neusiedl am See so svojím ikonickým majákom je totiž výborným miestom na prechádzku a prevetranie si hlavy.

Aktuálne informácie o sprístupnení kúpaliska a cenách vstupného nájdete na oficiálnej stránke Neusiedl am See.

 

Schloss Hof

Zámok Hof, najväčší a najkrajší barokový zámok v celom Rakúsku, stojí len kúsok za hranicami pri Bratislave. K zámku prináleží aj nádherná terasovitá záhrada s fontánami a tisíckami kvetov, ktorá sa rozprestiera na ploche až 50 hektárov.

schloss hof, zamok schloss

Zámok dal na začiatku 18. storočia postaviť vojvodca Rakúsko-uhorskej monarchie princ Eugen Savojský. Inšpiráciou mu bol francúzsky Versailles. Hof dokonca v minulosti navštevovala aj samotná cisárovná Mária Terézia, ktorá sa po smrti princa Savojského stala jeho majiteľkou.

zamok schloss, schloss hof

Zámocký komplex dnes turistom ponúka množstvo zážitkov – prehliadku dobových exponátov, návštevu statku s desiatkami zvierat či nahliadnutie do originálnej garbiarne, pálenice a remeselných dielní. Nachádza sa tu tiež cukráreň a reštaurácia, kde vás obslúžia čašníci v dobových odevoch.

schlosshof

Otváracie hodiny: od 15. marca do 17. novembra 2019 denne od 10.00 do 18.00 hod.

Vstupné: Dospelý 15 eur, dieťa od 6 do 18 rokov 9 eur.

Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke.

 

Kláštor Stift Klosterneuburg

Približne 15 kilometrov severozápadne od Viedne leží malebné mestečko Klosterneuburg, ktoré je známe vďaka pompéznemu kláštoru, ktorý sa nad ním týči.

Klosterneuburg

Kláštor píše svoju históriu už viac než 900 rokov a považuje sa za jednu z najvýznamnejších sakrálnych stavieb celého Rakúska. Od jeho počiatkov až dodnes ho obývajú augustiniáni – rehoľný rád katolíckej cirkvi.

Vo vzácnych zbierkach kláštorného múzea a klenotnice sa nachádzajú hodnotné umelecké diela od stredoveku až po súčasnosť. Napríklad v klenotnici sú uložené umelecké diela od najväčších majstrov klenotníkov a krajčírov, zdobené zlatom i drahokamami.

Klosterneuburg

V stredoveku bol kláštor dôležitým teologickým a vedeckým výskumným centrom, o čom svedčí viac ako 1200 rukopisov v kláštornej knižnici. Dnes je jednou z najvyhľadávanejších pamiatok v Dolnom Rakúsku.

Klosterneuburg

Zaujímavosťou je, že sa tu nachádza najstarší existujúci vinohradnícky závod v Rakúsku s jediným kláštorným vinohradníctvom, ktoré dodnes vyrába svoje vlastné víno.

Kláštor ponúka turistom na výber rôzne tematické prehliadky – sakrálnu, imperiálnu, vínnu cestu či klenotnicu. Za návštevu však rozhodne stojí aj kláštorná záhrada, ktorá je plná ruží a orchideí.

Otváracie hodiny: Od 1. mája do 17. novembra medzi 9.00 až 18.00 hod.

Vstupné: Dospelý 9 eur, dieťa 6 eur (prípadne denná karta so všetkými vstupmi a prehliadkami pre dospelého 13 eur, pre dieťa 11 eur).

Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86963 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85021 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82755 videní | 6 minúty čítania