Späť na všetky články
pred 1 rokom 16969 videní | 6 minúty čítania

10 strašidelných destinácií, ktoré lákajú turistov z celého sveta

10 strašidelných destinácií, ktoré lákajú turistov z celého sveta
Vyberte sa na výlet do niektorej z najstrašidelnejších lokalít na svete.

Vravíte o sebe, že ste dobrodružný typ? Vyberte sa na výlet do niektorej z týchto najstrašidelnejších lokalít. Prechádzku medzi lebkami, rakvami a hrôzu vyvolávajúcimi bábikami určite zvládnete bez zimomriavok na chrbte. Alebo nie?

 

1. Parížske katakomby

parizske-katakomby-kosti-v-podzemi-tma-chodby

Všetko, čo sa v Paríži nachádza na povrchu, pôsobí romanticky. To platí až do chvíle, kým sa nepozriete pod jeho povrch. Popreplietaná sieť tunelov je v skutočnosti masovým cintorínom.

parizske-katakomby-kosti-lebky-mrtvoly

Miesto svojho odpočinku tu našlo vyše 6 miliónov Parížanov. Väčšinou ide o neoznačené hroby s ľuďmi, ktorí sem boli prevezení z preplnených mestských cintorínov. Znie to divne, ale katakomby pod mestom sú jednou z najvyhľadávanejších atrakcií Paríža.

 

2. Kopec plný krížov (Litva)

litva-vrch-z-krizov

Kryziu Kalnas je pútnické miesto, ktoré počas dňa vyzerá zaujímavo, no v noci sa mení na lokalitu, kde by sa určite žiadny výletník nechcel ocitnúť osamote.

litva-vrch-z-krizov

Predpokladá sa, že prvé kríže sem ľudia začali nosiť v priebehu 19. storočia. Plynutím rokov tu pribúdali nielen krížiky rôznych veľkostí, ale aj sväté sošky a ružence. V súčasnosti sa tu odhadom nachádza vyše 100 000 krížov.

 

 

3. Vstupná brána do pekla (Turkménsko)

brana-do-pekla-horiaca-diera-v-zemi-turkmensko

V lokalite, kde sa diera do pekla nachádza, mala byť podľa predpokladov sovietskych inžinierov bohatá skládka zemného plynu. Nemýlili sa, a tak sa zdroje plynu rozhodli skladovať. Prevŕtaná zem sa však pod váhou ťažkých strojov prepadla. Vtedy sa z nevinného vrtu vytvoril obrovský kráter, z ktorého sa začal uvoľňovať nebezpečný plyn.

turkmensko-horiaca-diera-v-pusti

Aby výpary neohrozili obyvateľstvo v okolitých dedinách, zodpovední pracovníci sa rozhodli jedovatý plyn zapáliť. Očakávali, že po niekoľkých dňoch oheň zhasne. Písal sa rok 1971 a plamene z krátera šľahajú dodnes.

 

 

4. Bábkový ostrov (Mexiko)

mexiko-ostrov-babik

Zdroj: Wikimedia.org

Počiatky tejto turistami vyhľadávanej atrakcie vedú k nešťastiu. Pustovník Julian Barrera začal vešať bábiky po stromoch na znak zmiernenia sa s duchom mladej dievčiny, ktorú jedného dňa našiel utopenú v kanáli. Vedľa nej plávala jej obľúbená bábika. Tú sa rozhodol zavesiť na strom, pretože počas prechádzok v lese ho sprevádzali čudné zvuky a podivné kroky ho nenechali na pokoji ani v noci. Keď sa situácia nezlepšila, rozhodol sa ďalšie bábiky povešať po celkom okolí.

mexiko-ostrov-babik

Návštevníci tvrdia, že nezvyčajné zvuky sa tu ozývajú dodnes. Okrem nich však hororovú atmosféru vytvárajú aj samotné bábky, pretože počas prechádzky lesom máte pocit, akoby vás neustále pozorovali.

 

 

5. Les samovrahov (Japonsko)

les-samovrahov-japonsko

Na prvý pohľad čarovný a pokojný les Aokigahara pod horou Mount Fuji má v skutočnosti veľmi pochmúrnu históriu. Hneď po moste Golden Gate je Aokigahara druhým najpopulárnejším miestom samovrahov.

Niektorí veria na súvislosť s démonmi, ktorí majú v japonskej mytológii veľké zastúpenie. Kvôli veľkej hustote stromov sa stratiť v tejto lokalite nie je vôbec zložité.

les-samovrahov-japonsko

Väčšina samovrahov si svoju trasu značí odevom, špagátmi a rôznymi predmetmi. Ak by si svoje rozhodnutie premysleli, vďaka tomu sa dokážu vrátiť späť. A ak v lese vykonajú to, kvôli čomu sem prišli, vyznačená trasa vedie k objaveniu ich tela.

 

 

6. Alcatraz (USA)

alcatraz-ostrov-ostrov-vazenie

Bývalá väznica sa považuje za jedno z najstrašidelnejších miest v USA. Zatiaľ čo kedysi bol Alcatraz domovom najhorších vrahov, zlodejov a gangstrov, dnes sú jeho jedinými obyvateľmi duchovia. Aspoň tak to vravia legendy aj strážcovia, ktorí ho majú na starosti kvôli turistickým výletom.

vazenie-alcatraz-vnutri-zelezne-schody-zabradlie

Nie je vôbec nezvyčajné, že sa občas medzi opustenými stenami ozve ťahanie reťazí či hra na bendžo. Či ide o skutočnosť alebo iba o výtvor ľudskej fantázie, zistíte asi iba tak, že sa do Alcatrazu vyberiete osobne.

 

 

7. Údolie bábik (Japonsko)

udolie-babik-babky-nainstalovane-ako-ludia

Zdroj: Vimeo

Dokázali by ste bývať v dedinke, kde sa na ulici nachádzajú repliky vašich zosnulých spoluobčanov? Japonská dedinka Nagaro presne taká je. Tsukimiho Ayan vyrába napodobeniny svojich susedov a umiestňuje ich po obci v rôznych pozíciách. Napríklad taká bábika rybára sedí na brehu, v ruke drží udicu a pri pohľade z diaľky vyzerá úplne realisticky.

Aktuálne sa v Nagoro nachádza cez 350 bábik.V porovnaní s tým, že tu žije len 37 skutočných ľudí, je celkom zvláštne. A v noci dosť hororové.

 

 

8. Krvavý vodopád (Antarktída)

krvavy-vodopad-v-antarktide-sneh-cerveny-sneh

Zdroj: Wikimedia.org

Nebojte sa, na obrázku nebolo ublížené žiadnemu arktickému zvieraťu. Je to vyvieranie vody s veľkým obsahom oxidu železitého na povrch ľadovca Taylor.

Objaviteľ tohto unikátneho prírodného javu si však najprv myslel, že červené sfarbenie ľadovej vody majú na svedomí riasy. Že za to môže vysoký obsah železa, zistil až neskôr.

 

 

9. Rakvy na stenách (Filipíny)

rakvy-truhly-na-stene-filipiny

Zatiaľ čo u nás panuje tradícia pochovávať zosnulých do zeme, v Sagade na to idú opačne. Svojich príbuzných tu pripevňujú do výšky na okraj útesov.

Táto nezvyčajná tradícia má v miestnej kultúre dlhú históriu. Zvláštnosťou je aj to, že rakvy si vytvárajú samotní ľudia. Aj preto je každá z nich jedinečným originálom. Niektoré z nich sú dokonca staré aj niekoľko stoviek rokov.

truhly-rakvy-na-stene-filipiny

 

 

 

10. Pripyat (Ukrajina)

pripjat-ruske-koleso-ukrajina-cernobyl

Ťažko uveriť, že toto mesto s tak veľmi temnou minulosťou vzniklo len v roku 1970. Po havárii v jadrovej elektrárni Černobyľ muselo Pripyat opustiť všetkých vyše 50 000 obyvateľov. Väčšina vecí, ktoré tu po sebe zanechali, dodnes leží na pôvodnom mieste.

pripjat-opusteny-dom-babika-v-okne-cernobyl-ukrajina

Lokalita je na vybraných miestach úplne bezpečná, o čom svedčia aj čoraz populárnejšie turistické návštevy. Pozrieť si ničivé následky ľudskej nezodpovednosti môžete aj vy. Veď Černobyľ máme „takmer“ za rohom.

Autor: Ivona Jánošíková

Súvisiace články
pred 1 rokom 86925 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84887 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82734 videní | 6 minúty čítania