Späť na všetky články
pred 1 rokom 18889 videní | 5 minúty čítania

8 kúzelných vianočných trhov v Európe, ktoré stojí za to navštíviť

8 kúzelných vianočných trhov v Európe, ktoré stojí za to navštíviť
Poďte s nami zažiť vianočnú atmosféru trhov za hranicami našej krajiny.

Niet pochýb o tom, že viacero krásnych vianočných trhov máme aj na Slovensku. Poďte však s nami zažiť vianočnú atmosféru trhov za hranicami našej krajiny. Okrem Viedne, Budapešti a Prahy vás zoberieme napríklad aj do estónskeho Tallinnu. Idete?

Toto je náš výber 9 úžasných vianočných trhov v mestách Európy, v ktorých sa môžete nasýtiť nielen vianočnou atmosférou, ale aj výbornými jedlami a nápojmi.

 

1. Londýn, Anglicko

Vianoce sú v Londýne skutočne rozprávkové. A to obzvlášť vtedy, keď navštívite takzvaný Winter Wonderland v Hyde Parku – jednom z najväčších parkov v centre mesta. Nájdete tu najväčšie outdoorové klzisko, ruské kolo, kolotoč, ako aj tradičné stánky s vianočnými pochúťkami.

Vianočnú atmosféru pritom pocítite nielen na trhoch, ale tiež v celom Londýne, ktorého výzdoba vás ohúri na každom kroku. Presvedčí vás napríklad pohľad na strop londýnskeho Apple Marketu.

Viac informácií nájdete na: visitlondon.com

vianocne-trhy-londyn

vianocne-trhy-londyn

 

2. Drážďany, Nemecko

Nemecko je preslávené vianočnými trhmi, na ktoré prichádzajú turisti z celého sveta. Aj preto je ťažké vybrať len niektoré. Určite však nemôžeme opomenúť Drážďany.

Tamojšie vianočné trhy, známe ako Dresdner Striezelmarkt, totiž patria k najstarším vianočným trhom na svete. Ich tradícia siaha až do roku 1434. A už len samotný fakt, že si svoju popularitu držia od týchto čias až dodnes, svedčí o tom, že toto miesto jednoducho treba počas Vianoc zažiť.

Vianočné námestie zapĺňa 230 ligotavých stánkov, vianočná pyramída, kolotoče a krásny vianočný stromček. Škoda, že trvajú iba do Vianoc.

Viac informácií nájdete na: dresden.de

vianocne-trhy-drazdany

vianocne-trhy-drazdany

 

3. Praha, Česko

Tradičné vianočné jedlá a nápoje, ktoré ponúkajú trhy v Prahe, síce nie sú veľmi odlišné od tých našich, ale ich atmosféra je naozaj veľkolepá. A preto i svetoznáma.

Najkrajšie a súčasne najväčšie pražské vianočné trhy sú na Staromestskom námestí, ale vianočnú atmosféru si môžete užiť aj na “Václaváku”.

Viac info nájdete na: trhypraha.cz

vianocne-trhy-praha

vianocne-trhy-praha

 

4. Štrasburg, Francúzsko

Na hranici Franúzska a Nemecka, v meste Štrasburg, sa taktiež každoročne usporadúvajú vianočné trhy. Tie sú nielenže najstaršími vo Franúzsku, ale jednoznačne i najkrajšími. Aj preto sa Štrasburg vo Francúzsku označuje ako hlavné mesto Vianoc.

Tamojšie vianočné trhy ponúkajú všetko, čo sa od nich očakáva. Približne tristo stánkov rozložených na 12 námestiach v centre, výborné varené víno, živý betlehem či klzisko.

Čo je však na vianočnom Štrasburgu výnimočné, je určite jeho výzdoba. Okrem svetielkujúcich ozdôb dotvárajú vianočnú atmosféru mesta aj plyšáky na oknách niektorých ulíc či výklady plné hračiek a sladkostí.

Viac informácií nájdete na: noel.strasbourg.eu

vianocne-trhy-strasburg

vianocne-trhy-strasburg

vianocne-trhy-strasburg

 

5. Viedeň, Rakúsko

Nádherné viedenské vianočné trhy, známe ako Christkindlmarkt, máme na skok od Bratislavy, preto by bola veľká škoda aspoň raz sem nezavítať. 

Urobte si preto cez víkend výlet do Viedne, presnejšie na Rathausplatz, a príďte si vychutnať originálny Weihnachtspunch či korčuľovanie na rozľahlom klzisku.

Viac informácií nájdete na: christkindlmarkt.at

vianocne-trhy-vieden

vianocne-trhy-vieden

 

6. Tallinn, Estónsko

Na Radničnom námestí hlavného mesta Estónska čaká na návštevníkov počas Vianoc nielen mnoho kúzelných ligotavých stánkov s remeselnými výrobkami a vianočnými jedlami, ale aj ohrady so zvieratami, kolotoče či dokonca rozprávkový vianočný vláčik.

Viac informácií nájdete na: christmasmarket.ee/eng

vianocne-trhy-tallin

vianocne-trhy-tallin

 

7. Frankfurt, Nemecko

Na chvíľu sa opäť vrátime na vianočné trhy do Nemecka, tentoraz však do Frankfurtu nad Mohanom.

Toto malebné mesto sa môže pochváliť vianočnými trhmi, ktorých história siaha až do roku 1393. Netreba zabudnúť, že okrem tradičných vianočných dobrôt si tu môžete dať tiež výborné frankfurtské grilované klobásky.

Viac informácií nájdete na: frankfurt-tourismus.de/en

vianocne-trhy-frankfurt

vianocne-trhy-frankfurt

 

8. Budapešť, Maďarsko

Na záver sme si nechali tretiu z našich susedných krajín, ktorá sa môže pochváliť jednými z najkrajších vianočných trhov Európy. Neopakovateľnú atmosféru Vianoc v Budapešti môžete zažiť na námestí Vörösmarty tér, no predovšetkým na trhoch pred Bazilikou sv. Štefana.

Aj budapeštianske vianočné trhy ponúkajú výborné vianočné pochúťky (nezabudnite na typické maďarské klobásky, guláš či halászlé), ale aj rozľahlé klzisko, ktoré má 200 metrov štvorcových.

Zaujímavosťou trhov je, ža na priečelí Baziliky sv. Štefana sa po zotmení každú hodinu premietajú krátke vianočné príbehy.

Viac informácií nájdete na: budapestchristmas.com

vianocne-trhy-budapest

vianocne-trhy-budapest

Pridali by ste na zoznam aj ďalšie vianočné trhy? Napíšte nám svoje tipy v komentári. :)