Späť na všetky články
pred 1 rokom 13724 videní | 4 minúty čítania

Lauterbrunnen v švajčiarskych Alpách: Magické miesto, ktoré ukrýva 72 vodopádov

Lauterbrunnen v švajčiarskych Alpách: Magické miesto, ktoré ukrýva 72 vodopádov
Údolie Lauterbrunnen vo Švajčiarsku je hotovou rozprávkou, obzvlášť pre milovníkov prírody a romantických scenérií.

Údolie Lauterbrunnen vo Švajčiarsku je hotovou rozprávkou, obzvlášť pre milovníkov prírody a romantických scenérií. Preskúmajte lúky, vrcholce a najmä vodopády, ktoré sú pre toto miesto najtypickejšie.

 

Čarovné miesto

Údolie Lauterbrunnen sa nachádza v kantóne (časti) Bern vo Švajčiarsku. Ide o impozantné údolie v nadmorskej výške 802 metrov n.m., ktoré akoby lemuje skalná čiara dlhá asi jeden kilometer. Pod ňou sa nachádza viacero malých dediniek – Wengen, Mürren, Gimmelwald, Stechelberg a Isenfluh.

udolie lauterbrunnen

Údolie Lauterbrunnen patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO už od roku 2001.

Údolie je od hlavného mesta Bern vzdialené približne hodinu cesty autom, môžete sa sem dostať aj vlakom, z mesta Interlaken vám to zaberie približne 20 minút. V dedinke Lauterbrunnen a v celom údolí sú na presuny najčastejšie využívané lanovky a pešia chôdza.

Z jednotlivých dediniek sa núka krásny výhľad na vrcholce švajčiarskych Álp, ktoré údolie lemujú rovnako ako okolité alpské lúky. Dokonalú idylku dotvárajú aj hostince postavené v typickom švajčiarskom štýle.

dolina lauterbrunnen

Pri prechádzkach dolinou Lauterbrunnen budete neustále počuť zvuk padajúcej vody z okolitých vodopádov.

 

Údolie vodopádov

Lauterbrunnen patrí medzi najväčšie oblasti s chránenou prírodou vo Švajčiarsku. Údolie je tiež známe pod názvom “Údolie 72”, pretože sa tu nachádza celkom 72 nádherných vodopádov.

Názov Lauterbrunnen je odvodený práve od burácajúcich vodopádov, ktoré tu možno obdivovať.

vodopad trummelbach

Vodopád Trümmelbach je najväčší vodopád vo vnútri hory prístupný pre verejnosť v celej Európe.

Vodopád Trümmelbach je zasa ukrytý za horami a pozostáva z desiatich ľadovcových vodopádov.

Kvôli svojej skrytej polohe bol takmer neviditeľný, a to až do momentu, keď v roku 1877 vytesali vo vnútri hory obrovský tunel. Cez tunel dnes jazdí podzemná lanovka a k vodopádom sa dá dostať aj pešo.

komplex vodopadov

Celým komplexom vodopádu prejde za jednu sekundu neuveriteľných 20-tisíc litrov vody. Sila padajúcej vody dokonca vytvorila vo vápencovej hore obrovskú ryhu.

Medzi známe vodopády na tomto území patria aj Staubbach či Mürrenbach. Vodopád Staubbach je ľahko dostupný, môžete sa k nemu bez problémov dostať aj pešo.

Ide o jeden z najvyšších vodopádov na území Švajčiarska, voda padá až z výšky 300 metrov a bez prerušenia pádu.

staubach

Staubbach je najvyšší vodopád na území Švajčiarska. Voda nadol padá z výšky až 300 metrov.

Prekrásne výhľady, ktorými sa môže dolina Lauterbrunnen rozhodne chváliť, sa stali inšpiráciou aj pre viacerých umelcov.

Pozoruhodné útesy a vodopády zaujali napríklad Lorda Byrona, Johana Goetheho či Johna Tolkiena. Tajomné zahmlené hory Tolkien pretavil aj do svojho veľdiela Hobit.

dolina lauterbrunen

Zábery z “bondovky” V tajnej službe Jej Veličenstva z roku 1969 pochádzajú práve z čarovnej doliny Lauterbrunnen.

V blízkom okolí doliny Lauterbrunnen nie je núdza ani o výborné možnosti na nenáročnú turistiku. Postačia vám kvalitné topánky a môžete sa vybrať skúmať okolité vrchy.

Ubytovanie nájdete v okolitých hoteloch a hosteloch, môžete si vybrať luxusné horské apartmány alebo skromnejšie ubytovanie v hosteli, kde sa vám podarí výborne ušetriť.

krasne luky

Lúky, ktoré obklopujú jednotlivé dediny v doline, sú na jar a v lete krásne zakvitnuté. Vzduch je od kvetov voňavý a od okolitých hôr zasa čerstvý.

 

Kam na výlet v blízkom okolí?

Okrem vodopádov, hôr, lúk a typických alpských chatiek môžete v údolí Lauterbrunnen obdivovať aj ďalšie zaujímavé miesta:

1. Prechádzka dedinkou Lauterbrunnen – horské chaty v alpskom štýle, reštaurácie, kaviarne či kostol. Prechádzka dedinou je pohodová a nenáročná aktivita pre celú rodinu.

2. Vrch Schilthorn – najvyšší vrch regiónu sa nachádza vo výške 2960 metrov n.m. Práve tu bola natáčaná spomínaná “bondovka”.

sklenene vyhliadkove plosiny

Sklenené vyhliadkové plošiny sú čoraz populárnejšie, jedna z nich sa nachádza aj v pohorí Birg, neďaleko švajčiarskeho údolia Lauterbrunnen.

3. Vyhliadková plošina s priehľadnou podlahou v pohorí Birg – neďaleko Schilthornu sa nachádza vyhliadková plošina s priehľadnou podlahou. Tešiť sa môžete na výhľad na “veľkú trojku” – Eiger, Monch a Jungfrau.

4. Alpské záhrady Schynige Platte – dostanete sa sem zubačkou, počas cesty vás čaká nádherný výhľad a v cieli nádherná alpská záhrada, kde sa nachádza viac ako 600 druhov vysokohorských rastlín.

5. Bobové dráhy v mestečku Grindelwald – známe ako Trottbikes a Pfingstegg. Mestečko ponúka aj rôzne iné aktivity, ako napríklad minigolf, sedačkový zipline či jazda na motokárach.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87047 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85279 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82791 videní | 6 minúty čítania