Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 7179 videní | 7 minúty čítania

Ktoré veci si najčastejšie zabúdame pobaliť na dovolenku?

Ktoré veci si najčastejšie zabúdame pobaliť na dovolenku?
Pozrite sa na zoznam vecí, ktoré najčastejšie zabúdame počas dovolenky doma.

Podľa prieskumu si svoj pas zabúda pribaliť do batožiny až 17 % dovolenkárov. A lepšie na tom nie sme ani s ostatnými vecami. Briti dokonca na nákup náhradných vecí, ktoré si počas dovolenky nechali doma, minú vyše 100 miliónov eur ročne. Pozrite si zoznam vecí, ktoré si najčastejšie nechávame doma. Niektoré položky vás možno prekvapia.

 

Okuliare a šošovky

Pre ľudí odkázaných na dioptrické okuliare býva veľkým problémom už len ich „strata“ kdesi v domácnosti. Kto to aspoň raz zažil, nám určite dá za pravdu, že vycestovať na dovolenku bez okuliarov či kontaktných šošoviek je hotovou nočnou morou.

Vzhľadom k tomu, že dioptrické okuliare a šošovky sú poskytované na základe lekárskeho predpisu, zaobstarať si ich v cudzine nemusí byť vôbec jednoduché. So slnečnými okuliarmi to je iné. Tie si v letoviskách dokážete zakúpiť takmer na každom rohu.

Riešením môže byť objednávka nových šošoviek, no ich rýchle doručenie do cudziny by vašu dovolenku celkom pekne predražilo. Aj práve preto by mali byť pre vás okuliare pri balení prioritou.

dioptricke-okuliare-na-knihe

 

Nabíjačky

Zoznam elektroniky, ktorá nás sprevádza na letnej dovolenke, sa čoraz viac rozširuje. Zatiaľ čo kedysi si ľudia vystačili s jediným fotoaparátom, dnes so sebou berú aj mobilný telefón, tablet, notebook, zrkadlovku či čítačku elektronických kníh.

Starosti kvôli zabudnutej nabíjačke sú väčšie, ak každé z týchto zariadení potrebuje vlastnú nabíjačku. Dobrou správou však je, že veľká časť hotelov je na takéto prípady dobre pripravená, takže okrem priestoru pre váš oddych vám poskytnú možnosti aj pre znovuzrodenie vašich zariadení.

Veľmi užitočnou pomôckou môže byť aj prenosná nabíjačka na mobil. Ak ju ešte vo svojej dovolenkovej výbave nemáte, určite si ju zaobstarajte. A potom si ju, samozrejme, nezabudnite pribaliť do kufra.

 

Cestovný adaptér

Aby vás v cudzine pri pokuse o nabitie telefónu neprekvapila zvláštne vyzerajúca zásuvka, pre istotu si zbaľte cestovný adaptér. Ten určite využijete počas dovolenky v Ázii, Amerike, Afrike, Austrálii, ale aj na výlete vo Veľkej Británii.

muz-si-nabija-mobil-na-letisku

 

Zubná kefka a pasta

Medzi najčastejšie zabúdané veci bez pochýb patria hygienické a toaletné výrobky. Tie zostávajú tam, kde sa obvykle zvyknú nachádzať – v kúpeľni. Na zábudlivosť svojich hostí sú hotely dobre pripravené a ak sa nová zubná kefka, pasta alebo iný doplnok nenachádza priamo v kúpeľni vašej hotelovej izby, skúste si ich vypýtať na recepcii.

 

Make-up a iná kozmetika

Dovolenku dokážu znepríjemniť viaceré faktory, no azda najväčšou hrozbou je škaredé počasie a nahnevaná žena.

Pravdepodobnosť, že si doma zabudnete make-up, je väčšia, ak odlietate skoro ráno alebo neskoro večer. Deje sa tak preto, že v týchto časoch sa ženy až tak veľmi neusilujú, aby vyzerali neodolateľne aj počas cesty na letisko alebo v lietadle. A tak si drogériu jednoducho nechajú doma.

Je pravdou, že nový make-up či iný doplnok si pokojne zakúpite aj po pristáti, no problémom môže byť nájsť takú kozmetiku, ktorá si bude rozumieť s vašou citlivou pokožkou. V takom prípade nenakupujte náhodne, ale nechajte si poradiť od predavačiek.

zena-sa-lici-v-lese

 

Hotovosť v lokálnej mene

Mať po ruke aspoň nejakú časť fyzických peňazí v domácej mene môže prísť vhod. Najmä ak sa rozhodnete opustiť rezort a navštíviť lokálne trhy či ochutnať pouličnú gastro kultúru. Pravdepodobnosť, že budú takéto prevádzky vybavené platobným terminálom, je totiž minimálna.

V letných mesiacoch je záujem o výber peňazí v cudzej mene oveľa väčší než inokedy v roku. Niektoré banky majú iba obmedzený počet cudzích peňazí, preto bude lepšie, ak sa na plánovaný výber hotovosti vopred prihlásite. Počas prázdnin je záujem o chorvátske kuny, bulharské levy či iné meny typických dovolenkových krajín vyšší aj o 30 %.

Ďalším dôvodom, prečo si hotovosť v cudzej mene vybrať ešte doma, je aj zvýšený poplatok za výber z bankomatu. Ak by ste si z dovolenky domov priniesli okrem zážitkov aj zvyšnú hotovosť, cudzie bankovky vám banka v pohode vymení späť na domáce eurá.

platenie-za-tovar-na-rybom-trhu

 

Dáždnik alebo pršiplášť

Ten si doma možno zabúdame schválne. Predsa len, komu sa chce baliť do kufra vec, ktorá zaberá veľa miesta a ktorú možno ani nevyužije? Aj práve preto je oveľa lepšou voľbou pršiplášť. Ten sme zároveň zaradili medzi 10 vecí, ktoré by ste si určite mali zobrať na každú dovolenku.

 

Lieky na predpis

Zabudnúť si kvôli zhonu pribaliť do batožiny lieky, od ktorých je závislé vaše zdravie, je nielen nepríjemné, ale aj nebezpečné. Ak sa vám niečo také prihodí, pričom ste si to všimli až po pristátí a pred odletom ste si nezabudli vybaviť cestovné poistné, požiadajte o pomoc svoju zdravotnú poisťovňu.

Okrem nej sa v podobných prípadoch môžete obrátiť aj na veľvyslanectvo. Poisťovňa alebo veľvyslanectvo vám síce doručenie predpisu od vášho lekára pravdepodobne nevybaví, no pomôžu vám aspoň pri hľadaní lekára, ktorý vám vystaví nový predpis.

 

Slúchadlá

Smartfóny sa stali každodennou súčasťou našich životov. Preto je šanca, že ich pred odletom necháte doma, veľmi nepravdepodobná. Iné je to ale so slúchadlami, ktoré na očiach (ušiach) až tak často nemáme. Tie majú tendenciu strácať sa presne vo chvíli, keď ich potrebujeme. Napríklad na letisku pri čakaní na nástup, počas letu či presune do hotela.

Ak cestujete na dovolenku lietadlom, personál vám síce poskytne slúchadlá na počúvanie hudby počas letu, no od ich kvality nemajte vysoké očakávania. V prípade, že sa do cieľovej destinácie presúvate autobusom, vlakom či autom, absencia slúchadiel vás určite bude mrzieť oveľa viac.

muz-so-sluchadlami-caka-v-hale

 

Spodná bielizeň a plavky

Aj keď sa to môže zdať nemožné, medzi vecami, ktoré si dovolenkári pravidelne zabúdajú doma, patrí aj spodná bielizeň. Na druhú stranu, je prijateľnejšie, ak si svoje značkové nohavičky alebo boxerky necháte doma, akoby mali ostať napospas hotelovému personálu.

Nebuďte osobou, ktorá mieri hneď v prvý deň dovolenky do najbližšieho obchodu s oblečením a myslite pri balení na svoju spodnú bielizeň, v ktorej sa cítite najlepšie.

To platí aj o plavkách. Do kufra si ich pribaľte aj v prípade, že necestujete na prímorskú dovolenku, ale na poznávací zájazd do vnútrozemia. Nikdy totiž neviete, na akú raritu, kde sa dá kúpať, počas dovolenky narazíte.

dvojica-nohy-pri-bazene

 

Ak už viete, kde sa odohrá vaša pohodová dovolenka na leto 2022, máte vyhraté iba spolovice. Aby ste si ju užili bez stresov, poučte sa z chýb ostatných cestovateľov a pri balení sa raďte naším zoznamom.

A nezabudnite sa pochváliť, akú vec sa naposledy podarilo zabudnúť doma vám. ;-)

Autor: Evelína Jakubcová

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49080 videní | 3 minúty čítania