Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 7029 videní | 5 minúty čítania

10 vecí, ktoré by ste si mali so sebou zobrať na každú dovolenku

10 vecí, ktoré by ste si mali so sebou zobrať na každú dovolenku
Toto je zoznam super vychytávok, ktoré so sebou nosí zahraničný novinár Mark Orwoll vždy, keď niekam cestuje.

Novinár Mark Orwoll, prispievateľ zahraničného cestovateľského magazínu Travel + Leisure, uverejnil zoznam vecí, ktoré so sebou nosí vždy, keď niekam cestuje. A keďže jeho zoznam naozaj stojí za to a ponúka kopec užitočných tipov, to najlepšie z neho pre vás vyberáme v našom článku.

Nečakajte však klasické odporúčania, ako sú lieky, peniaze, kreditné karty či sada na šitie. Mark totiž vo svojom zozname spísal veci, na ktoré by sme viacerí z nás pred dovolenkou zrejme zabudli, a to i napriek tomu, že cestovanie s nimi dokáže byť o dosť lepšie.

A nebojte sa, v batožine vám nezaberú takmer žiadne miesto navyše.

 

1. Maska na oči a štuple do uší

Dlhá cesta lietadlom dokáže poriadne unaviť. Ruch a svetlo však spôsobujú, že i tí najväčší spáči majú niekedy problém v lietadle zaspať. Nie je pritom nič horšie ako stráviť celý prvý deň dovolenky tým, že ho prespíte, pretože vás úplne zničila cesta v lietadle.

Práve preto si so sebou na dlhé cesty nikdy nezabudnite pribaliť sadu s maskou na spanie a štupľami do uší. V lietadle bude vaším neoceniteľným pomocníkom pre lepší spánok. Zaručene.

stuple do usi, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

2. Fotokópia pasu/občianskeho preukazu

Skôr ako pristúpite k vyhotovovaniu fotokópií akýchkoľvek dokladov, pamätajte si jedno – nikdy, ale naozaj nikdy nestraťte na dovolenke svoje doklady.

Ak by sa vám však predsa len “zadarilo” a vy by ste svoj pas či občiansky preukaz stratili, v takejto vypätej situácii je mimoriadne oslobodzujúce mať poistku v podobe fotokópie dokladu. Značne si tým uľahčíte život a zmenšíte problémy, ktoré vám strata dokladov môže spôsobiť.

Samozrejme, fotokópiu si odložte na iné miesto ako originálne doklady.

cestovny pas,  cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

3. Náhradné slúchadlá

Cestovať bez slúchadiel je nanič. Žiadna dobrá hudba v autobuse, v lietadle, na pláži, na hoteli, hocikedy, hocikde. Nepodceňte veľký význam relaxu s vašou obľúbenou hudbou v ušiach a pre istotu si do batožiny pribaľte aj jedny náhradné slúchadlá.

Ako isto viete, väčšina slúchadiel, najmä z tých nižších cenových relácií, nestojí za veľa. A pokaziť sa vedia v tej najnevhodnejšej chvíli.

sluchadla,  cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

4. Univerzálny cestovný adaptér

Ak nepatríte k tým ľuďom, ktorí chcú na dovolenke úplne vypnúť od všetkých elektronických vymožeností, vec, ktorá sa vám môže veľmi zísť, je univerzálny cestovný adaptér.

Nie každá krajina vo svete má totiž rovnaké zásuvky a ak sa na túto skutočnosť dostatočne nepripravíte, môžete zostať smutní, že si váš notebook jednoducho nebudete mať kde nabiť.

redukcia, adapter na zasuvky, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

5. Pršiplášť

Dáždniky sa netešia veľkej popularite. Nielenže často zaberajú veľa miesta, ale vždy, keď ich so sebou máte, neprší, a vždy, keď ich nemáte, zase prší. Zákon schválnosti pri nich funguje na výbornú.

Preto je úplne ideálne, ak si na vaše cesty pribalíte pršiplášť. Nielenže vás udrží v suchu, ale zároveň vám umožní, na rozdiel od dáždnika, naplno využívať obe ruky. Dovolenkové fotografie si tak urobíte bez problémov.

Dobre, možno na nich budete vyzerať ako blbec v pršiplášti. Ale aspoň suchý blbec.

prsiplast, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

6. Otvárač

Život nás učí, ako prežiť aj bez otvárača. Konzervu otvoríme nožom, víno kľúčom, pivovú fľašu o zábradlie či o stôl. Uznajte však, že s otváračom to ide ľahšie.

Pripraviť sa na nečakané situácie kľúčenkou v podobe otvárača na pivové fľaše preto isto neuškodí. (Pozn. red.: Zíde sa celoročne).

otvarac na flase, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

7. Časopis, kniha alebo noviny

V čase, keď vás zradí Wi-Fi pripojenie či batéria vášho mobilného telefónu, určite poteší mať pri sebe starý dobrý print. Kniha, obľúbený magazín či obyčajné noviny vedia byť veľmi dobrými spoločníkmi.

A predsa len, nechajte vaše oči, nech si aspoň na dovolenke trochu odpočinú od neustáleho prezerania Facebooku, Instagramu a mailovej schránky.

casopis, relax,  cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

8. Malá zubná pasta navyše

Ktovie prečo to tak je, ale je to tak. Zubná pasta vecou, na ktorú zabúdame azda najčastejšie.

A nechcite nám nahovoriť, že vy ste na ňu nikdy nezabudli.

Väčšina hotelových izieb a apartmánov síce ponúka mydielka, sprchové gély, šampóny a niektoré dokonca aj papuče, zubnú pastu však zatiaľ iba veľmi sporadicky.

Pribaľte si preto do príručnej batožiny (alebo jednoducho do tašky, ktorú so sebou bežne nosíte) malú tubu zubnej pasty. Na mysli máme takú, akú dostanete pri návšteve u zubára. Neobanujete.

prirucna zubna pasta, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

9. Papuče do lietadla

Toto je vec, ktorá napadne naozaj len málokomu – zobrať si papuče do lietadla. Nápad je to ale dobrý, čo myslíte?

Tak po prvé, zostať niekoľko hodín v jedných topánkach nie je nič moc, najmä po vyzutí. A po druhé, chodiť po lietadle v ponožkách tiež nepôsobí úplne najlepšie.

Jeden pár papúč alebo sandálov preto znie ako rozumný nápad.

Papuče,  cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

10. Pero

Nad perami počas bežných dní veľmi nepremýšľame, pretože ich máme takmer vždy niekde poruke. To však neplatí pri cestovaní.

Pero sa môže vždy hodiť, obzvlášť, ak potrebujete vyplniť nejaký formulár alebo sa niekde podpísať. Samozrejme, zídu sa aj na obyčajné zapísanie si niečoho, čo nechcete zabudnúť, alebo pri spoločenských hrách.

Navyše, sú tiež jednoduchým spôsobom zoznámenia sa. Ako to myslíme?

Veď určite poznáte tú vetu: „Nemá niekto náhodou pero, prosím?“ Vy ho mať budete. ;)

Vymenovanie, Lietadlo, Kancelária, Zložiť, Čas, Plán

A aké ďalšie “vylepšováky” nesmú chýbať pri cestovaní vám?

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49076 videní | 3 minúty čítania