Späť na všetky články
pred 1 rokom 5306 videní | 5 minúty čítania

Krásne pláže a pohostinní ľudia: Vyskúšajte netradičnú dovolenku v exotickej Gambii

Krásne pláže a pohostinní ľudia: Vyskúšajte netradičnú dovolenku v exotickej Gambii
Vyberte sa s nami na miesta, ktoré sú počas dovolenky v Gambii povinnou zastávkou.

V roku 1965, keď sa stala Gambia nezávislým štátom, prišlo do krajiny okolo 300 turistov. V súčasnosti navštívia tento malý africký štát desaťtisíce ľudí ročne. Obdivujú tu nielen more a kultúru, ale aj pozadie známeho seriálu.

 

gambia

 

Banjul

Keď budete cestovať do Gambie, musíte priletieť do Banjulu. A práve hlavnému mestu sa budeme venovať hneď na začiatku nášho článku.

Okrem toho, že tu sídli medzinárodné letisko, je Banjul známy napríklad aj vďaka pamätníku Arch 22. Ten symbolizuje vojenský prevrat, ktorý nastal 22. júla 1994.

Síce sa monument spája s dobovými politickými udalosťami, no dnes je to hlavne turistická atrakcia a akýsi poznávací znak mesta. 36-metrový „oblúk“ sa nachádza na trase medzi hlavným mestom a regiónom Serekunda.

pamatnik Arch 22 Banjul Gambia

Pamätník Arch 22 v hlavnom meste Banjul.

Do jeho útrob sa dostanete po schodoch alebo výťahom. Keď už budete hore, zájdite do kaviarne, ktorú prevádzkujú aj na takomto netradičnom mieste, alebo si iba tak vychutnajte výhľad na mesto a pobrežie.

Približne 90 % gambijského obyvateľstva sa hlási k islamu, preto je celkom bežný výskyt mešít. Najznámejšou a najmajestátnejšou v Banjule je mešita kráľa Fahada s dvomi osemhrannými minaretmi. Pri pozorovaní mesta z pamätníku hľadajte v diaľke aj túto stavbu.

mesita krala Fahada Banjul Gambia

Z pamätníku uvidíte aj mešitu kráľa Fahada.

A napokon, ak pôjdete do Gambie a budete bývať v Banjule alebo jeho okolí, určite sa vyberte aj na takzvaný Albert Market. Rušné trhovisko sídli na Liberation Avenue, otváracie hodiny sú od 8:00 do 19:00.

A čo všetko si odtiaľto môžete odniesť? Okrem nasávania tradičnej africkej mentality je to miesto, kde nájdete predajcov ovocia a zeleniny, mäsa a rýb či remeselníkov, ktorí majú v ponuke rôzne náčinie, obrazy alebo šperky. Nielen pre výhodnejšiu kúpu, ale aj pre zábavnejší zážitok s obchodníkmi o cenách vyjednávajte. V Albert Markete je to bežný postup.

 

Región Serekunda

A teraz sa vyberieme na miesta, ktoré sú počas dovolenky v Gambii povinnou zastávkou. Väčšina z nich sa nachádza v regióne Serekunda alebo v jeho blízkosti.

pobrezie oblasti Serekunda Gambia

Pobrežie v oblasti Serekunda.

Pláž Kotu v severozápadnej časti Gambie je jednou z najobľúbenejších lokalít v exotickej krajine. Obľúbeným v blízkosti tejto pláže je hotel Sunset Beach. Turisti, ktorí ho navštívili, si chvália blízkosť pláže, nadštandardné stravovanie či priateľský prístup personálu.

Pre dovolenkárov sú k dispozícii dvojlôžkové izby s vlastnou kúpeľňou, terasou, klimatizáciou a ďalším vybavením. Čo sa týka stravy, ako pri iných zájazdoch, aj v tomto prípade si môžete vybrať medzi raňajkami, polpenziou alebo all inclusive stravovaním.

 

Výhodou regiónu Serekunda je, že v jeho blízkosti sa nachádzajú všetky vychytené pláže. Medzi top patria okrem Kotu aj pláže Kololi, Bakau či Cape Point.

plaz Kololi Gambia

Pláž Kololi.

plaz Cape Point Gambia

Pohľad na pláž Cape Point.

Ak sa pre dovolenku v týchto gambijských končinách rozhodnete, určite nezostávajte iba pri leňošení na pláži, ale vyberte sa aj do neďalekých oblastí.

Vychytený je napríklad golfový klub Fajara, ktorého zelené greeny sa v období sucha (od novembra do mája) zvyknú zmeniť na netradičné hnedé plochy. To však nemení nič na tom, že si tu môžete plnohodnotne zahrať golf alebo sa venovať iným činnostiam, napríklad squashu, tenisu či joge.

 

V klube Fajara si môžete zahrať golf, tenis alebo squash.

 

Neďaleko mestskej časti Serekunda sa nachádza ďalšia vyhľadávaná lokalita, ktorou je národný park Bijilo. Ide o chránenú prírodnú rezerváciu, ktorá je vzácna hlavne pre svoju flóru (nájdete tu kombináciu tradičného lesa, paliem a krov) a faunu.

Zo živočíchov sú to najmä primáty a chránené druhy vtáctva, ktoré sem chodia turisti pozorovať. Cez park vedie niekoľko označených chodníkov, preto sa nemusíte obávať, že zablúdite.

narodny park Bijila Gambia

Aj takýto výhľad sa vám naskytne v národnom parku Bijilo.

 

Juffureh

Napokon sa vyberieme viac do vnútrozemia, kde sa nachádza aj naša posledná zastávka – dedina Juffureh. Tá sa totižto stala turisticky vyhľadávaným miestom po tom, ako sa dostala do popredia filmová miniséria Roots: The Saga of an American Family.

Štyri snímky vznikli podľa predlohy autora Alexa Haleyho. Spisovateľ rozpráva príbeh chlapca Kunta Kinteho, ktorého z Gambie odviedli násilím do Severnej Ameriky za účelom otroctva. Dedina Juffureh sa stala známa práve tým, že sa tu natáčala časť seriálu.

Autor získal za knihu Pulitzerovu cenu, rovnaký úspech zaznamenalo aj filmové spracovanie.

Juffureh Gambia

Gambijská obec Juffureh – rodisko Kunta Kinteho.

Aj vďaka takejto forme prezentácie začalo do tejto lokality prichádzať viac turistov.

 

Čo vedieť pred cestou do Gambie

Aby sme vám cestu do Gambie uľahčili, prinášame zopár praktických informácií. Tak napríklad, nemusíte sa obávať jazyka. V Gambii je úradným jazykom angličtina, miestni okrem toho hovoria mnohými nárečiami.

Platidlom v krajine je gambie dalas. V prepočte to vychádza tak, že jedno euro je približne 56 gambie dalasov.

co vediet o Gambii

K pozitívnej prezentácii Gambie nepochybne prispieva aj miestne obyvateľstvo. Vďaka priateľským a nápomocným Gambijčanom sa štát inak prezýva aj usmievajúce sa pobrežie Afriky.

Na Gambii je skvelé taktiež to, že keď je u nás pomerne chladno (od novembra do mája), v tomto regióne je obdobie sucha. Je to teda výborná voľba aj na skoršiu „letnú“ dovolenku.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87023 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85193 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82782 videní | 6 minúty čítania