Späť na všetky články
pred 1 rokom 12270 videní | 4 minúty čítania

Kjeragbolten v Nórsku: Prečo sa zo zaseknutého balvanu stalo svetoznáme turistické lákadlo?

Kjeragbolten v Nórsku: Prečo sa zo zaseknutého balvanu stalo svetoznáme turistické lákadlo?
Zaseknutý balvan medzi útesmi v 1 100-metrovej výške navštevujú turisti z celého sveta.

Zaseknutý balvan medzi útesmi v 1 100-metrovej výške navštevujú turisti z celého sveta. Môže za to jediné video, ktoré sa na internete objavilo pred dvanástimi rokmi. V článku vám prezradíme aj to, ako sa k Kjeragbolten dostanete vy.

Kjeragbolten Norsko

Nórsko nie je len krajinou fjordov, serpentín a oviec, ale aj nádherných turistických trás. Jedna z tých najobľúbenejších vedie na kameň zaseknutý v útese.

S obrovskou popularitou a neopakovateľnou atmosférou, s ktorou sa výlet na Kjeragbolten spája, to vôbec nepreháňame. Veď táto turistická trasa je najobľúbenejšia aj pre Earth Trackers – rodinku, ktorá o svojich turistických zážitkoch píše na svojom blogu. A to ho porovnávali s túrami, ktoré zažili v Austrálii, Južnej Afrike, Číne či v Nepále.

Najväčšiu zásluhu na propagácii balvanu Kjeragbolten má cestovateľ Matt Harding, ktorý sa v roku 2006 preslávil videom Where the Hell is Matt? Odvtedy sa z kameňa stala vyhľadávaná atrakcia, za ktorou prichádzajú ľudia z celého sveta.

Populárne miesta majú aj svoje nevýhody – zvyknú sa pred nimi tvoriť rady ľudí, ktorí chcú mať presne takú fotografiu, akú videli na internete. To platí aj v tomto prípade. Čakacia doba by však nemala trvať viac ako zopár minút. Potom už len hurá hore na šuter.

zaseknuta skala Kjeragbolten Norsko

Okrem zaseknutej skaly sa sem ale oplatí prísť aj za nádhernými výhľadmi z okolitých skál.

vyhlad na Lysefjorden zo zaseknutej skaly Kjeragbolten Norsko

Výhľad na Lysefjorden.

 

Odkiaľ sa tu ten balvan vzal?

Nórsko bolo kedysi úplne pokryté ľadovcami, no príchodom globálneho otepľovania sa začal ľad postupne topiť. Skôr ako sa balvan zrútil do mora spolu s ľadovou morénou, zasekol sa medzi dvoma útesmi a podľa odborníkov je na tomto mieste už vyše 55 000 rokov.

Zaujíma vás, či sa pod váhou človeka nezrúti dole? Určite nie. Trhlina, v ktorej sa skala nachádza, sa však postupne rozširuje, čo znamená, že jedného dňa určite spadne. Dovtedy ju však stihnete navštíviť nielen vy, ale aj vaše deti, vnúčatá a určite aj pravnúčatá.

povod zaseknutej skaly Kjeragbolten Norsko

 

Ak tam chcem ísť, tak kadiaľ?

Najlepší čas na výlet na Kjeragbolten je obdobie medzi júnom a októbrom. Vtedy sa tu totiž nenachádza toľko snehu ako po iné mesiace, takže výstup na Kjerag bude jednoduchší a hlavne bezpečnejší.

Nebudeme vás klamať – pri ceste na Kjerag sa poriadne zapotíte. Aj keď je celková trasa dlhá iba 10 kilometrov, tvoria ju prudké výstupy a množstvo klzkých skál, cez ktoré budete musieť preliezť. Na najnáročnejšej časti vám však pomôžu reťaze.

trasa na Kjeragbolten Norsko

Trasu by ste mohli zvládnuť s návratom späť a fotografovaním na skale do ôsmich hodín. Fyzicky zdatnejší turisti by to dokonca mohli stihnúť aj o dve hodiny skôr.

Chodník je po celej svojej dĺžke až na vrchol výborne značený červenou turistickou značkou „T“. Skratka pre “tadiaľto” to asi nebude.

Východiskovým bodom celého výletu je Øygardstøl, kde sa viete dostať autom zo Stavangeru už za 2,5 hodiny. Pokiaľ si zvolíte kratšiu trasu, budete odkázaný na trajekt, takže cesta sa vám predĺži o hodinu.

mapa trasy na Kjeragbolten Norsko

Ďalšou alternatívou je využiť služby lokálnej cestovky GoFjords, ktorá vás na výlet do Kjeragu zoberie autobusom.

 

Čo okrem fotenia robiť na kameni

Balvan Kjeragbolten je zarazený medzi skalami vo výške 980 metrov a priamo pod ním tečie Kjeragfossen – 25. najvyšší vodopád na svete.

Okrem bežných turistov sa na Kjeragu schádzajú aj takí, ktorí sa na okolitú prírodu najradšej dívajú bez kontaktu so zemou. Áno, máme na mysli BASE jumperov, pre ktorých je skala ideálnym miestom na zoskok a niekoľkominútový let.Či už sa rozhodnete navštíviť famózny Kjeragbolten vďaka nádherným výhľadom alebo len za účelom fotografovania na balvane, veríme, že si to užijete. Ide totiž o presne ten typ výletu, z ktorého budete čerpať energiu a radosť ešte dlho po návrate domov.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86972 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85047 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82758 videní | 6 minúty čítania