Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 13032 videní | 5 minúty čítania

Kde môžete zažiť najúžasnejšie cesty vlakom?

Kde môžete zažiť najúžasnejšie cesty vlakom?
Pozrite si zoznam železničných trás, ktoré vedú cez najkrajšie miesta na zemi.

Cestovanie vlakom je oproti ostatným druhom dopravy ekologickejšie, pohodlnejšie a občas aj praktickejšie. Okrem toho, vo výhľade z vlaku vám nebudú brániť mraky ani špinavý kufor auta pred vami. Vďaka tomu si môžete vychutnávať krásu okolitej krajiny plnými dúškami. Pozrite si zoznam trás, ktoré vedú cez najkrajšie miesta na zemi.

 

Cestou naprieč švajčiarskymi Alpami

Medzi tie najkrajšie vlakové trasy patrí švajčiarsky Glacier Express. Nádherné výhľady z okna vás budú sprevádzať od začiatku až po samý koniec, pretože trať spája dve najkrajšie horské strediská v šajčiarských Alpách – Zermatt a St. Moritz.

slavny-cerveny-vlak-st-moritz-horska-draha

Cesta vlakom vedie cez typické alpské pastviny, nádherné jazerá, malebné vysokohorské dedinky. Scenérie, o ktoré vás pripraví prechod cez 91 tunelov, vám vynahradí až 291 mostov. Symbolom železničnej trate Glacier Express je Landwasser – 6-oblúkový viadukt známy z mnohých bedekrov, pohľadníc či spomienkových predmetov.

Vo chvíli, keď viaduktom prechádza vlak, od pevnej zeme ho delí výškový rozdiel 65 metrov. Koniec viaduktu, ktorý stojí nad vysokým útesom, ústi priamo do vyše 200 metrov dlhého tunela Landwasser.

cervena-vlakova-suprava-vysuty-most-prechadza-cez-tunel-v-hore

 

Trasa pre najväčších dobrodruhov

Presne tak by sa dala skrátene opísať legendárna Transibírska magistrála – najdlhšia železničná trať na svete a hlavná dopravná tepna celého Ruska. Vyše 9 000 kilometrovú vzdialenosť z Moskvy do Vladivostoku vlak zvládne zdolať za 7 dní, počas ktorých zažijete momenty, ktoré sa zapíšu medzi tie najkrajšie v živote.

vlak-vychadzajuci-zo-zasnezeneho-tunelu-transsibirska-magistrala

Vlak pretína až 7 časových pásiem a počas pobytu v ňom uvidíte takmer 90 najväčších ruských miest, ako sú Jekaterinburg, Omsk či Novosibirsk. Trasa vedie ponad Volgu, Ob, Jenisej, okolo Bajkalského jazera a cez pohorie Ural.

vlak-iduci-popri-jazere-transsibirska-magistrala

Trasa Transibírskej magistrály vedie aj okolo jazera Bajkal

Magistrála končí svoju cestu pri Japonskom mori, no keďže sa na ňu napája viacero ďalších tratí, dobrodružnú cestu vlakom si môžete predĺžiť až do ďalekej Číny.

 

Cez malebnú Kanadu s presklenou strechou

Zatiaľ čo kanadský železničný dopravca Rocky Mountaineer prepravoval v roku 1990 do 10 000 cestujúcich, v súčasnosti ich je až 100 000 ročne. Najväčším lákadlom tejto trasy, ktorá vedie z Vancouveru do Calgary, sú bez pochýb výhľady na hornatú kanadskú krajinu s množstvo kaňonov a ľadovcových jazier.

Samozrejmosťou sú rieky, ktoré sú rovnako divoké ako celá okolitá krajina. Niektorým cestujúcim sa môže pošťastiť až natoľko, že okrem spomenutých krás zbadajú aj legendárneho medveďa grizzly.

vlak-prechadzajuci-lesom-alijasky-hora

Špecialitou železničnej trasy Rocky Mountaineer sú presklené vozne, z ktorých je nádherný panoramatický výhľad na okolitú krajinu. Medzi úseky, na ktoré určite nezabudnete, patrí prechod okolo jazera Louise či hory Mount Robson – najvyššieho vrcholu v kanadských horách.

panoramaticky-vyhlad-z-vlaku-alijaska-hory

 

Trasa, ktorou cestoval aj Harry Potter

Trať spájajúca prístavné mesto Mallaig so stredozemným Glasgovom nie je iba najzápadnejšia vlaková trať vo Veľkej Británii. Čitatelia magazínu Wanderlust ju v roku 2009 označili ako najlepšiu železničnú trať. Trasa, ktorá prechádza škótskou vysočinou a okolo najvyššej hory v Británii, tak predbehla aj Transibírsku magistrálu.

vysuty-most-cez-udolie-zelene-vrchy-harry-potter-cesta

Aj keď prechod trasou West Highland Line trvá 2 hodiny, cesta po krásnej zelenej krajine s výhľadmi na obrovské jazerá Loch Long a Gare Loch ubehne oveľa rýchlejšie. Nevadí, že vám názvy týchto miest nevravia nič. Trasa prechádza aj cez miesta, ktoré ale určite budete poznať z videnia. Jedným z nich je viadukt Glenfinnan známy z filmovej série Harry Potter.

 

Najvyššie položená trať na severe Európy

Železničná trať dlhá 493 kilometrov spája Bergen s hlavným mestom Oslo. Najvyšší bod celej trasy sa nachádza vo výške 1 237 metrov v jednom zo 182 tunelov, ktorými tento vlakový úsek prechádza. Najvyššia zastávka sa nachádza vo Finse v 1 222-metrovej výške.

najvyssie-polozena-trat-europy-norsko-vlak-nad-mestom

Cesta Bergenskou linkou trvá 7 hodín, počas ktorých zažijete nádherné výhľady na vysokohorskú krajinu. Špecialitou tejto trasy je prechod cez plošinu Hardangervidda, ktorá je najväčšia chránená prírodná oblasť v Európe.

Pokiaľ patríte medzi milovníkov severských krajín, pri návšteve Nórska by ste na prechod medzi Oslom a Bergenom mali určite využiť túto železničnú trať. Napokon, počas cesty uvidíte aj Hardangerjøkule – jeden z najväčších ľadovcov Nórska.

cervena-chatka-horska-priroda-norsky-styl

 

Nádherné vlakové trasy máme aj u nás

Aby ste si užili výhľad z vlakového vozňa na okolité prírodné krásy, netreba chodiť vôbec ďaleko. Hneď niekoľko takýchto trás máme aj na našom Slovensku. Tou najznámejšou je vlakový úsek medzi Margecanmi a Červenou skalou.

vlak-iduci-na-viaduktovom-moste-cez-hory

Po magistrále naprieč stredným a východným Slovenskom kedysi jazdilo 40 vlakov denne, dnes sú už iba dva. Takmer dvojhodinová cesta ponúka výhľady, pri ktorých neobsedí žiadny cestujúci. Všetci krúžia hlavami zo strany na stranu a pobehujú od jedného okna k druhému. To všetko vďaka nádhernej krajine a idylickým dedinkám.

Počas výstavby trate Červená Skala – Margecany bolo potrebné vybudovať 7 tunelov a postaviť až 23 mostov a viaduktov. Najväčšou pýchou tejto trate je legendárna Telgártska slučka a Chramošský viadukt.

 

Tunelom lásky sa nepreveziete, ale môžete sa poprechádzať

Aj keď tadiaľ premávajú iba dopravné vlaky, ktoré prevážajú drevo, tento čarovný úsek sme v zozname najkrajších železničných tratí nemohli nespomenúť. Tunel obklopený zeleňou je dlhý 5 kilometrov a keďže tadiaľ prechádzajú iba 3 vlaky denne, miesto je obľúbeným útočiskom nielen pre fotografov, ale aj zaľúbené páry.

tunel-lasky-trat-cez-tunel-zo-stromov

 

Tie tadiaľ prechádzajú azda častejšie než samotné vlaky. Tunel sa nachádza neďaleko mestečka Klevan, ktoré je od slovenských hraníc s Ukrajinou vzdialené do 500 kilometrov.

Ako vidíte, vlakových tratí naprieč krásnou prírodou, kvôli ktorej si nestihnete cestou ani otvoriť knihu, je na svete veľmi veľa. Ktorá železničná trať je vaša obľúbená? :)

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 1 rokom 89756 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88197 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83527 videní | 6 minúty čítania