Späť na všetky články
pred 1 rokom 19018 videní | 6 minúty čítania

Hľadáte inšpiráciu na výlety? Objavte najkrajšie miesta susedného Rakúska

Hľadáte inšpiráciu na výlety? Objavte najkrajšie miesta susedného Rakúska
Ak už teraz premýšľate nad lyžovačkou alebo ešte chcete stihnúť nejakú poznávačku, v Rakúsku si môžete dopriať oboje.

Ak už teraz premýšľate nad lyžovačkou alebo ešte chcete stihnúť nejakú poznávačku, v Rakúsku si môžete dopriať oboje. Ako inšpirácia vám poslúži aj náš výber, do ktorého sme zaradili historické mestá aj vychytené lyžiarske strediská.

 

Dürnstein

Perla z údolia Wachau – presne takú prezývku si vyslúžilo mesto Dürnstein, ktoré leží na brehu Dunaja v okrese Krems-Land.

mesto Durnstein perla z udolia Wachau Rakusko

S týmto pomenovaním môžeme iba súhlasiť. Dürnstein je totižto kombináciou bohatej histórie, krásnej prírody a skvelého vína z miestnych viníc.
To, čo by ste si mali určite pozrieť, je barokový kostol s modrou vežou, ktorá často slúži ako poznávací znak mesta.

Kostol spojený s kláštorom patrí augustínskemu rádu, do vybraných priestorov však môže vojsť aj verejnosť. Vstúpiť so sprievodcom sa dá do kláštora aj krypty, prehliadky pre skupiny sú v angličtine alebo francúzštine.

mesto Durnstein Rakusko

Hneď vedľa ikonického kostola stojí takzvaný nový hrad. Ten nechal v roku 1622 postaviť Christoph Wilhelm von Zelking na mieste, kde predtým stáli domy vinárov. Od toho času hrad vlastnilo niekoľko rodov. V 60. rokoch minulého storočia sa z neho stal hotel a tomuto účelu slúži dodnes. Zrúcanina starého hradu sa do súčasnosti vyníma na skalách nad mestom.

 

Graz

O meste Graz ste možno už počuli, no v našom výbere si ho znovu pripomenieme. Začneme hneď historickým centrom, ktoré patrí aj do zoznamu UNESCO. K svetovému dedičstvu sa spoločne s palácom Eggenberg dostalo preto, že svedčí o viacerých architektonických vplyvoch a pôsobeniach mnohých aristokratických rodín, ktoré sa v Grazi vystriedali.

palac Eggenberg Rakusko

Palác Eggenberg

Barokový palác Eggenberg je navyše známy aj tým, že jeho navrhovateľ Hans Ulrich von Eggenberg sa inšpiroval gregoriánskym kalendárom. Stavba má totižto štyri veže, presne 365 okien, na každom poschodí je 31 izieb a 24 štátnických miestností s 52 dverami.

A podobne ako Dürnstein, aj Graz má svoj záchytný bod – je ním takzvaná hodinová veža, ktorá bola kedysi súčasťou hradného opevnenia. Keď sa sem vyberiete, vychutnajte si pohľad na historické centrum alebo si iba tak poseďte pri pohári vína v reštaurácii hneď vedľa veže.

hodinova veza v meste Graz Rakusko

Hodinová veža v meste Graz

 

Zell Am See

Z historických miest sa tentoraz vyberieme do prírody. V Zell Am See žije približne 9 900 obyvateľov. Okrem nich však každoročne do mesta prichádza množstvo turistov. Tí tu trávia letnú aj zimnú sezónu. Počas slnečných mesiacov sa zdržiavajú pri jazere Zell alebo sa venujú turistike v horách Schmittenhöhe.

Dobrú správu máme aj pre milovníkov športu. V okolí pohoria a jazera sa nachádza golfový areál s 36 jamkami, ktorý je v prevádzke od apríla až do novembra. Zapojiť sa do hry môžu amatéri, ale aj profesionáli, ktorí by si chceli zdokonaľovať svoju prax.

jazero Zell pri meste Zell am See Rakusko

Jazero Zell blízko mesta Zell Am See

No po tom, ako v Zell Am See začne mrznúť a napadne prvý sneh, mesto sa mení na obľúbené lyžiarske stredisko s 77 kilometrami svahov a piatimi zjazdovkami. Ak teda premýšľate nad lyžovačkou v Rakúsku, Zell Am See by nemalo chýbať na vašom zozname.

lyziarske stredisko Zell am See Rakusko

Lyžiarske stredisko v Zell Am See

 

Hallstatt

Obec Hallstatt je najstaršou obcou v Rakúsku. No nie preto sa dostala medzi pamiatky UNESCO. Do zoznamu sa zaradila najmä pre svoju autentickosť, hospodársku prosperitu a jedinečnosť prírody.

Hallstatt Rakusko

A práve preto, že Hallstatt leží na brehu rovnomenného jazera a z druhej strany ho obkolesujú strmé pohoria, jediným spôsobom, ako sa do dediny dostanete, je trajekt z opačného brehu.

Podľa fotografie si môžete všimnúť, že aj Hallstatt má svoj poznávací chrám. Po tom, ako František Jozef I. zaručil rovnosť v cirkevnom a politickom živote všetkých evanjelikov, začal sa budovať nový kostol, ktorý Hallstatt dokonale vystihuje.

evanjelicky kostol v meste Hallstatt Rakusko

Evanjelický kostol v Hallstatte

Je iba málo fotografií obce, na ktorých by sa chrám nenachádzal. Možno ho takto poznáte aj vy. Vďaka kostolu je Hallstatt bližší celému svetu a patrí medzi najfotografovanejšie miesta na svete.

nemastie v meste Hallstatt Rakusko

Námestie v Hallstatte

Okrem kostola je pre Hallstatt typická aj soľ, ktorú miestni začali ťažiť vraj ešte pred 7000 rokmi. História mesta sa spája práve s touto komoditou, dnes tu dokonca nájdete jednu z najstarších soľných baní na svete.

vstup do solnej bane v meste Hallstatt Rakusko

Vstup do soľnej bane v Hallstatte

 

Melk

Mnohým rakúskym miestam pridáva na pôvabe ich lokalita. Často ležia v blízkosti riek, ak je v meste alebo dedine nejaká pevnosť, všetku krásu to iba podčiarkuje.

opatstvo Melk Rakusko

Opátstvo Melk

A do tejto skupiny patrí aj okresné mesto Melk, ktoré nájdete v republike Dolné Rakúsko. Jeho najväčšou dominantou je opátstvo, ktoré patrí k najkrajším stavbám celého Rakúska. Ešte v 11. storočí opátstvo založil Leopold II. a neskôr ho daroval benediktínom, ktorí tu žijú dodnes.

Samozrejme, niektoré priestory si môže pozrieť aj verejnosť, vstup je povolený napríklad do múzea, knižnice alebo kostola. Baroková stavba taktiež patrí k pamiatkam UNESCO.

 

Nassfeld

O niektorých rakúskych mestách by sa dalo povedať, že sú takmer rovnaké. Obklopujú ich Alpy, v blízkosti sa nachádza jazero, dá sa tam tráviť leto aj zima. A toto všetko platí aj pri lyžiarskom stredisku Nassfeld, ktoré leží v spolkovej krajine Korutánsko na juhu Rakúska.

jazero v regione Nossfeld Rakusko

Jazero v regióne Nassfeld

No i napriek tomu sa predsa len v niečom líši. Ide totižto o najlepšie lyžiarske stredisko pre rodiny s deťmi a zároveň jedno z najväčších rakúskych stredísk vôbec.

Lyžiarske svahy s rozlohou 280 hektárov a dĺžkou 110 kilometrov sú určené ako pre skúsených lyžiarov, tak aj pre začiatočníkov. A ako sme spomínali vyššie, Nassfeld je skvelou voľbou pre rodičov, ktorí chcú naučiť lyžovať aj svoje deti.

Nossfeld Rakusko najlepsie hodnotene stredisko pre rodiny s detmi

Nassfeld je najlepšie hodnotené stredisko pre rodiny s deťmi.

Medzi kilometrami zjazdoviek je tu niekoľko takých, ktoré sú určené iba na trénovanie detí. Samozrejme, v týchto častiach sa môžu zdržiavať s rodičmi-inštruktormi. Ak si ale chcete pre zmenu oddýchnuť, vezmite deti do lyžiarskej školy alebo škôlky a bez obáv si užite skvelú lyžovačku v rakúskych Alpách.

Tie najlepšie ponuky na lyžovačky v Rakúsku nájdete na stránkach www.idem.sk.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86679 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania