Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 9525 videní | 7 minúty čítania

Hľadáme najlepšie egyptské letovisko. Je ním Hurghada alebo Sharm el Sheikh?

Hľadáme najlepšie egyptské letovisko. Je ním Hurghada alebo Sharm el Sheikh?
Zatiaľ čo jedno dýcha luxusom a prepychovými rezortmi, v tom ďalšom ešte vždy panuje kúsok egyptskej atmosféry.

Čo ponúkajú turistom dve bývalé rybárske dediny? Zatiaľ čo jedna z nich dýcha luxusom, prepychovými rezortmi a koralovými útesmi, v inej ešte vždy nájdete aj kúsok egyptskej atmosféry a kvalitné pieskové pláže. Ak si nedokážete vybrať, my vám s tým pomôžeme.

 

 

Skrátene o Hurghade

40-kilometrový pás pieskových pláží na pobreží Červeného mora je známy ako letovisko, ktoré je centrom zábavy, kvalitných reštaurácií, potápania a šnorchlovania. Veľkou prednosťou tohto letoviska je stúpajúci počet nových stredísk a pokojných pláží s tradičnými egyptskými službami.

pobrezie Hurghady Egypt

Vstup na pláž s dáždnikmi na pobreží Hurghady.

Vďaka priaznivej polohe je pre Hurghadu prednosťou tiež jednoduchá dostupnosť mesta Káhira a Luxor. Okrem turistov tu ešte stále tvorí početnú skupinu aj miestne obyvateľstvo.

Pre niekoho to môže byť nevýhoda, no práve vďaka tomu je v Hurghade prítomná typická egyptská atmosféra v podobe tradičných bazárov, shisha barov a kaviarní.

 

Zopár slov o Sharm el Sheikh

Moderné letovisko na polostrove Sinaj, ktoré je známe 5-hviezdičkovými hotelmi, reštauráciami svetovej kvality či vzrušujúcim nočným životom. Vzhľadom na vysokú kvalitu ponúkaných služieb môžeme toto letovisko považovať za najviac rozvinuté v okolí Červeného mora.

plaz v Sharm el Sheikh Egypt

Typická piesková pláž so slnečníkmi v Sharm el Sheikh.

Rovnako ako Hurghada, aj Sharm el Sheikh je miestom s ideálnymi podmienkami pre rôzne vodné športy a aktivity – od potápania, šnorchlovania a windsurfingu až po kanoistiku.

Nachádza sa tu vyše 250 koralových útesov a 1000 druhov rýb. Práve vďaka tomu Sharm el Sheikh turistov tak rýchlo neomrzí, pretože ponúka stovky dôvodov sa sem pravidelne vracať.

Letovisko sa zvykne nazývať aj miestom pokoja. Toto označenie sa mu pripisuje na základe množstva mierových konferencií, ktoré sa v meste Sharm el Sheikh konali. Ako dovolenkári tu však zažijete nielen úplný pokoj, ale aj množstvo zábavy. Počas dňa a aj po západe slnka.

pobrezie Cerveneho mora Sharm el Sheikh Egypt

Pobrežie Červeného mora v jednom z luxusných rezortov na Sinajskom polostrove.

 

Genius loci hrá v prospech Hurghady

Skôr ako sa z Hurghady a Sharm el Sheikh stali turistami vyhľadávané miesta, boli typickými rybárskymi dedinami. Postupným vývojom sa ich podoba začala meniť a prispôsobovať potrebám turistického ruchu.

Výrazný rozmach týchto regiónov možno pripísať poslednému desaťročiu, čo je, samozrejme, výhodou. Odvrátenou stránkou tejto adaptácie však je, že v niektorých rekreačných strediskách by ste kultúrne znaky Stredného východu hľadali márne.

pohlad na honosny hotel Naama Bay Egypt

Pohľad na pláž jedného z honosných hotelov v Na'ama Bay.

Skvelým príkladom je Na'ama Bay – hlavné turistické stredisko Sharm el Sheikh, ktoré je preslávené luxusnými rezortmi a 5-hviezdičkovými hotelmi. Pre ľudí, ktorí si na dovolenke potrpia na komfort a nadštandardné služby, toto letovisko odporúčame všetkými desiatimi.

Pokiaľ sa však zaraďujete medzi dovolenkárov, pre ktorých je nasávanie atmosféry daného miesta pôžitkom, určite si viac užijete letovisko El Gouna blízko Hurghady. Toto miesto totiž ponúka dokonalú rovnováhu medzi kvalitnými službami, voľnočasovými aktivitami a atmosférou Egypta.

hotely v rezorte El Góuna v Hurghade Egypt

Hotely v rezorte El Gouna v Hurghade.

 

Hurghada pre tých, čo nechcú zakotviť na jednom mieste

Existujú dva druhy dovolenkárov – takí, ktorí sa nikdy nezastavia, a ďalší, čo sa z rezortu ani nepohnú. Pokiaľ patríte do prvej skupiny turistov a dovolenku si bez potuliek ani nedokážete predstaviť, vyberte sa do Hurghady.

Nie preto, že by ste v Sharm el Sheikh nemali čo obdivovať. V prospech Hurghady hrá výborná dostupnosť ostatných egyptských miest. Do Luxoru sa dostanete do troch hodín a cesta do najväčšieho a hlavného mesta – Káhiry, vám zaberie asi o dve hodiny viac.

doprava v Egypte

Poznáte v Egypte dostupnejší prostriedok dopravy?

Čo však tieto lokality spája, je výlet v púšti, ktorý vám odporúčame absolvovať bez rozdielu, či sa vyberiete do Hurghady alebo Sharm el Sheikh. V tom druhom prípade je obľúbeným miestom Farebný kaňon, ktorého steny a reliéfy sú sfarbené rôznymi farebnými odtieňmi.

farebny kanon mesto Dahab Egypt

Farebný kaňon blízko mesta Dahab.

Pre dovolenkárov v Sharm el Sheikh je ďalšou odporúčanou zastávkou Kláštor sv. Kataríny, ktorého brána má viac ako 6000 rokov. Nachádza sa na biblickej Hore Sinaj, kde dostal Mojžiš Desatoro prikázaní.

Samotná Hurghada toľko príležitostí na potulky neponúka, no o zážitky však určite nebudete ukrátení. Veľmi obľúbené sú výpravy do púšte na štyroch kolesách, ťavách či jednodňové výlety do Luxoru, kde si môžete pozrieť chrám Karnak a významné archeologické náleziská.

Populárne sú tiež potápačské a šnorchlovacie výpravy loďou, napríklad na ostrov Giftun.

ostrov Giftun Hurghada Egypt

Ostrov Giftun v Hurghade je pre priaznivcov šnorchlovania vyhlásenou lokalitou.

 

Chcete zažiť podmorský život na vlastnej koži?

Dlhé piesočné pláže v Hurghade poskytujú ideálne podmienky nielen pre milovníkov kúpania a opaľovania, ale aj fanúšikom vodných športov. More je tu totiž priezračné a po väčšinu roka úplne pokojné, čo poteší najmä vyznávačov šnorchlovania a potápania.

Väčšina potápačských lokalít v Hurghade je dostupných po asi 30-minútovej plavbe loďou. Potápačské centrá tu nájdete takmer na každom rohu.

Iné to nie je ani s plážami v Sharm el Sheikh. Tu však okrem pieskových natrafíte aj na kamienkové pláže. Vzhľadom na to, že táto lokalita je známa množstvom koralových útesov, to nie je nič nezvyčajné.

potapanie vo vodach Narodneho parku Ras Muhammed Marine Egypt

Potápanie vo vodách Národného parku Ras Muhammed Marine.

Práve koralové útesy spolu s bohatým morským životom ponúkajú návštevníkom pod hladinou výnimočný zážitok. Pokiaľ presne to hľadáte, Sharm el Sheikh hrá vo váš prospech.

Rovnako ako Národný park Ras Muhammed Marine blízko mesta, ktorý sa považuje za jednu z najlepších potápačských lokalít na svete.

Tiransky prieplav Egypt

Tiranský prieplav je jednou z mnohých koralových oblastí blízko Sharm el Sheikh.

Potápanie a šnorchlovanie nie je pre každého, takže spoliehať sa len na tento typ atrakcie by bolo veľmi trúfalé. V Hurghade si to uvedomujú, pretože spoznávať morské dno tu môžu aj turisti, ktorí by si neoprén len tak dobrovoľne neobliekli. Ako?

Odpoveďou je žltá ponorka Sinbad, ktorá umožňuje pozorovať podmorský život Červeného mora až pre 44 ľudí naraz.

ponorka Sinbad Egypt

Ponorka Sinbad s preskleným dnom.

 

Víťazom sa stáva…

Z porovnania nedokážeme jasne určiť, ktoré egyptské letovisko je lepšie. Každé z nich sa totiž vyznačuje podmienkami a miestami, ktorými nad tým druhým prevyšuje. Obe lokality však majú aj niekoľko nedostatkov.

 

Ponuky výhodných all inclusive dovoleniek v Egypte, ale aj v ďalších populárnych destináciách z celého sveta, nájdete na stránkach idem.sk.

 

Spoznaj Egypt s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87035 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85246 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82786 videní | 6 minúty čítania