Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 7051 videní | 10 minúty čítania

Dovolenka vo Vietname: Ktoré miesta navštíviť a čo ochutnať?

Dovolenka vo Vietname: Ktoré miesta navštíviť a čo ochutnať?
Pre také miesta, ako je Hočiminovo mesto alebo ryžové polia v Mu Cang Chai, sa Vietnam rozhodne oplatí prebádať.

Vietnam je skutočne obrovská krajina. No pre také miesta, ako je Hočiminovo mesto alebo ryžové polia v Mu Cang Chai sa ho určite oplatí prebádať.

 

Záliv Ha Long

Drak zohráva vo vietnamskej kultúre veľkú úlohu. Aj vápencové ostrovy v zálive Ha Long podľa legendy vznikli po tom, ako drak chrlil oheň a drahé kamene po votrelcoch, ktorí ohrozovali vietnamské obyvateľstvo. Pravdou však je, že skvostné skaly sú výsledkom krasovej činnosti v tropickej oblasti.

vapencove ostrovy v zalive ha long

Názov Ha Long možno do slovenčiny preložiť ako zostupujúci drak.

V súčasnosti sa v zálive nachádza vyše 1600 nedotknutých ostrovov. Podľa profesora ekológie Roberta Brinkmanna sú ostrovy nezvyčajné svojím vzhľadom a tým, že sa nachádzajú na vode. Väčšinu takýchto útvarov totižto nájdete na súši, napríklad v Portoriku alebo na Floride.

Nemožno sa teda diviť, že ostrovy v Ha Long sa pre svoju unikátnosť a krásu dostali aj do zoznamu UNESCO.

vyše 1600 vapenatych strov sa nachadza v zalive

V zálive sa nachádza vyše 1600 vápencových ostrovov.

 

Jaskyňa Son Doong

V roku 1991 objavil jaskynný sprievodca Ho Khanh jaskyňu Son Doong. O pár rokov neskôr sa stala najväčšou jaskyňou na svete a tento titul jej patrí doteraz.

jaskyna son doong

Jaskyňa Son Doong je najväčšou jaskyňou na svete.

Ak máte radi adrenalín a prírodné skvosty, vaše kroky na vietnamských potulkách by mali viesť určite aj sem. Do 150 metrov vysokej jaskyne sa budete musieť zlaňovať. Zážitkom bez pochýb bude aj pohľad na rieku, džungľu či jaskynné perly. Tie vznikajú po tom, ako voda stečie, zaschne a spojí sa s kryštálikmi kalcitu a zrnkami piesku.

jaskynne perly v son doong

Jaskynné perly v Son Doong.

Podľa Britského združenia pre výskum jaskýň, ktoré do Son Doong podniklo prvú expedíciu, je jaskyňa stará približne tri milióny rokov. V súčasnosti je sprístupnená aj pre verejnosť. Dostať sa tam však môžete len vďaka spoločnosti Oxalis Adventures, ktorá ako jediná organizuje prehliadky v Son Doong.

rieka v jaskyni son doong

Rieka v jaskyni Son Doong.

Nakoniec už len dodáme, že jaskyňa je súčasťou nemenej krásneho Národného parku Phong Nha – Ke Bang.

narodny park phong nha

Národný park Phong Nha – Ke Bang.

 

Hanoj

Keď si budete plánovať cestu do vietnamského hlavného mesta, vyhraďte si na to aspoň jeden deň. Preskúmať ho celé a vidieť najväčšie turistické lákadlá – to sa za pár hodín stihnúť nedá. Veď posúďte sami.

Medzi najväčšie atrakcie v Hanoji jednoznačne patrí Hočiminovo mauzóleum. Ako názov naznačuje, v budove sa nachádzajú pozostatky niekdajšieho vodcu Severného Vietnamu Ho Či Mina. Jeden z najvplyvnejších komunistických vodcov je pre Vietnamcov ako Lenin pre Rusov – živý naveky.

hočiminovo mauzoleum v hanoji

Hočiminovo mauzóleum v Hanoji.

Do mauzólea sa vstupuje len za prísnych podmienok, na sebe nesmiete mať šortky, krátke tričko či minisukňu. Tašky a foťáky treba odložiť ešte pred vstupom. Počas prehliadky je tiež dôležité nezastavovať sa, pretože by ste tak zdržiavali ďalších návštevníkov za vami.

Okrem organizačných pokynov si pred cestou overte, či sa telo vodcu v mauzóleu nachádza. Raz za rok sa jeho pozostatky prevezú do Ruska na údržbu a v tom čase je mauzóleum zatvorené.

Po tom, ako skončíte s prehliadkou v mauzóleu, zájdite do starovekej cisárskej citadely Thang Long. Komplex, ktorý v minulosti slúžil na politické účely, dala postaviť dynastia Ly. Momentálne sa v budovách nachádzajú predovšetkým archeologické objavy, a to pozostatky budov, mince, hrnčiarske predmety či keramika. Centrálna časť citadely patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

centralna cast cisarskej citadely thang long

Centrálna časť cisárskej citadely Thang Long.

Pri architektonických pamiatkách ešte chvíľu zostaneme, no tentoraz vám ukážeme budovu, ktorá ako by ani do Vietnamu nepatrila. Ide o Katedrálu sv. Jozefa, ktorá stojí na mieste zbúranej pagody Bao Thien. Tá v minulosti slúžila ako administratívne centrum v regióne Tonkin.

Katedrála je postavená v gotickom štýle. Pomenovanie nesie po sv. Jozefovi – patrónovi Vietnamu a okolitých krajín. V súčasnosti slúži hlavne kresťanom žijúcim vo Vietname.

katedrala vo vietname

Táto katedrála ako by ani do Vietnamu nepatrila.

Ak si v Hanoji budete chcieť oddýchnuť od davov a ruchu veľkomesta, vyberte sa k jazeru Hoàn Kiếm, ktoré je opradené legendou o bojovníkovi s mečom a korytnačkách. Niet preto divu, že nesie práve takýto názov. Hoàn Kiếm môžeme totiž preložiť ako jazero vráteného meča. To, že ste na správnom mieste, spoznáte podľa najväčšieho symbolu – Korytnačej veže. Tá sa nachádza v strede jazera.

jazero hoam kiem

Jazero Hoàn Kiếm spoznáte podľa Korytnačej veže uprostred.

 

Hočiminovo mesto

S prehliadkou miest nekončíme a teraz vám ukážeme Hočiminovo mesto, ktoré bolo kedysi hlavným mestom Južného Vietnamu. Spod nadvlády francúzskych kolonizátorov ho prevzal Ho Či Min a pridružil ho k severnej časti krajiny.

socha ho ci mina

Socha Ho Či Mina pred budovou mestskej radnice.

Mesto ale nie je zaujímavé len svojou históriou. Nájdete tu množstvo veľkých atrakcií. Vedeli ste napríklad, že Hočiminovo mesto má svoju verziu katedrály Notre Dame? Chrám je pozostatkom francúzskeho kolonializmu a spoločne s Katedrálou sv. Jozefa patrí medzi hŕstku katolíckych chrámov v budhistickom Vietname.

notre dame

Notre Dame v Hočiminovom meste.

socha panny marie pred katedralou

Známa socha Panny Márie sa nachádza pred katedrálou.

Ak si ale chcete namiesto tradičných chrámov pozrieť práve tie budhistické, vyhľadajte pagodu Chua Buu Long. Od iných vietnamských pagod sa líši tým, že je zdobená moderne a jednoducho. Rozdiel je aj v tom, že v pagode Chua Buu Long je zakázané používanie kadidla, sviečok a tiež uctievanie iných bohov než Budhu.

pagoda chua buu long

Pagoda Chua Buu Long

Aby ste to všetko stihli obzrieť, vyhraďte si na prehliadku Hočiminovho mesta viac času. V ideálnom prípade sa tu môžete ubytovať. Skvelou voľbou je napríklad Hotel Cititel Boutique Ben Thanh Hot, ktorý sa nachádza zhruba 20 minút od centra mesta.

 

Da Nang

Z Hočiminovho mesta vám cesta do Da Nang potrvá podstatne viac, no i tak sa sem oplatí vyraziť. A to napríklad preto, že tu nájdete najdlhšiu lanovku na svete. Tá vás vyvezie na vrchol Ba Na Hill, kde sa nachádza komplex so vzhľadom stredovekých hradov a službami na svetovej úrovni.

zabavny park v meste da nang

Zábavný park v meste Da Nang.

Okrem skvelej reštaurácie tu nájdete Fantasy Park. Súčasťou komplexu je aj 150 metrov dlhý Golden Bridge, ktorý držia dve obrovské dlane. Jedinečnosť zážitku umocňuje výhľad z výšky 1414 metrov nad morom na vzdialenú pláž.

vyhlad na most

Nielen výhľad na most, ale aj výhľad z mosta vás naozaj dostane.

 

Mu Cang Chai

Navštíviť ázijskú krajinu a nevidieť typické ryžové polia by bola veľká škoda. Preto si počas dovolenky vo Vietname vyhraďte čas aj na túto aktivitu.

ryzove polia vo vietname

Výhľad na ryžové polia v Mu Cang Chai vyráža dych.

Vo Vietname je ryžovými terasami známa oblasť Mu Cang Chai, ktorá sa nachádza v severozápadnej časti krajiny, približne 280 kilometrov od Hanoja.

A prečo sem vyraziť? Prinajmenšom preto, že ide o úplne iný spôsob hospodárenia, na aký sme zvyknutí u nás. Polia sú usporiadané do obrovských terás, ktoré sa v lete zelenajú a počas jesene sú jasnožlté, čo značí, že sa blíži zber.

Počas zimy sa zas naplnia vodou a na jar sa to tu hemží poľnohospodármi, ktorí sadia novú úrodu. Jednoducho niečo nezabudnuteľné.

na jar je cas sadenia ryze

Čas sadenia ryže pripadá na jar.

 

Čo ešte?

Vietnam má takmer 100 miliónov obyvateľov a jeho rozloha za počtom obyvateľov vôbec nezaostáva. Je teda pochopiteľné, že turistických lokalít je naozaj veľa. Preto vám ešte v krátkosti prinášame niekoľko tipov na vietnamské atrakcie, za ktorými sa oplatí cestovať.

pohlad zhora na rieku mekong a ryzove polia

V pozadí delta rieky Mekong, ktorú obklopujú ryžové polia.

Určite vám odporúčame previezť sa po rieke Mekong v oblastí jej delty. V tejto časti sa rieka rozdeľuje na ďalších deväť vetiev. Tento zážitok si zapamätáte vďaka zelenkavému zafarbeniu rieky a tomu, že sa poveziete pomedzi ryžové polia.

splav po rieke mekong

Lokalita Nha Trang sa bude páčiť najmä milovníkom relaxovania pri mori, pretože v tejto oblasti sa nachádzajú najkrajšie vietnamské pláže. Neďaleko Nha Trang leží záliv Ninh Van, ktorý sa takisto môže pochváliť krásnym pobrežím a ešte krajším morom.

pobrezie v nha trang

Nádherné pobrežie v Nha Trang.

plaz v zalive ninh van

Pláž v zálive Ninh Van.

 

Toto musíte ochutnať

Hoci si vietnamskú polievku Pho dáte už aj v tunajších ázijských reštauráciách, skúsiť ju v domovskej krajine je úplne iný zážitok. Polievka, ktorá nesie názov po hrubých rezancoch Pho, sa aj v samotnom Vietname podáva na mnoho rozličných spôsobov. V Hanoji vývar do veľkej miery ovplyvnila francúzska kuchyňa.

O čosi sofistikovanejšie je Pho v Hočiminovom meste. Tam sa vývar podáva s ostrými alebo sladkými koreninami a tiež sa pridávajú zelené listové bylinky. A ak ste skúsili vývar aj u nás, zrejme viete, že existuje Pho Ga s kuracím a Pho Bo s hovädzím mäsom.

tradicna vietnamska polievka pho

Tradičná vietnamská polievka Pho.

Podobne ako Pho, aj bagety Banh Mi sa v každom regióne líšia. No podľa cestovateľov tento pokrm najlepšie pripravujú v južných a stredných vietnamských oblastiach. A čo všetko predajcovia do bagetiek pridávajú? Okrem mäsa sú to napríklad paštéty, uhorky alebo pikantné prísady.

bageta banh mi

Bagetka Banh Mi.

Milovníci kávy si vo Vietname jednoznačne musia dopriať aspoň jednu šálku. Ázijská krajina patrí medzi top producentov. Známa je tiež tým, že sa tu podáva takzvaná vajíčková káva. Populárny nápoj vzniká spojením kávy, vaječných žĺtkov a kondenzovaného mlieka.

vajickova kava

Káva s vaječnými žĺtkami? Vo Vietname nič nezvyčajné.

Do zoznamu pochutín, ktoré vo Vietname musíte skúsiť, sme napokon vybrali aj Bun Cha. Súčasťou tohto receptu sú takisto rezance, ktoré sa máčajú v špeciálnej zmesi. Tá obsahuje grilované bravčové mäso zaliate sladkou omáčkou.

vietnamske jedlo bun cha

Vietnamský pokrm Bun Cha.

Jedlo sa zvykne konzumovať rukami. A keď sa toho počas oficiálnej návštevy nezľakol bývalý americký prezident Barack Obama, s prostým stolovaním by ste si nemali lámať hlavu ani vy. :)

 

Spoznávajte Vietnam s nami!

Súvisiace články
pred 1 rokom 86971 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85039 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82758 videní | 6 minúty čítania