Späť na všetky články
pred 1 rokom 3606 videní | 5 minúty čítania

Dovolenka v letovisku Aqaba: Preskúmajte jediné pobrežné mesto Jordánska

Dovolenka v letovisku Aqaba: Preskúmajte jediné pobrežné mesto Jordánska
Aqaba je jediné pobrežné mesto Jordánska, ako aj najväčšie a najľudnatejšie mesto v Akabskom zálive.

Čisté pláže, výborná gastronómia, hotely s výhľadom na more a vynikajúce služby v spojení s priateľskými domácimi, to sa nedá nemilovať. Na čo ďalšie sa môžete tešiť v letovisku Aqaba?

 

Základné informácie o Aqabe

Aqaba je jediné pobrežné mesto Jordánska, ako aj najväčšie a najľudnatejšie mesto v Akabskom zálive.

Nachádza sa v najjužnejšej časti Jordánska a má približne 100-tisíc obyvateľov. Zohráva hlavnú úlohu ako prístavné a turisticky atraktívne mesto. Prístav slúži aj iným krajinám, ktoré sa nachádzajú v okolitom regióne.

jordanske letovisko aqaba a jej zaujimavosti

Lode sú neodmysliteľnou súčasťou prístavného mesta Aqaba. Typické sú preň tiež oranžovo sfarbené kopce v okolí.

Keďže malo mesto v minulosti strategickú pozíciu medzi Afrikou a Áziou, zvýšil sa aj jeho historický a obchodný význam. Dnes je Aqaba obľúbené letovisko vďaka histórii, kultúre, krásnym plážam a špičkovým hotelovým rezortom.

pohlad na mesto aqaba z vysky

Pohľad na mesto Aqaba z výšky.

 

Ktoré miesta navštíviť?

Pláž Palm 

Nájdete ju tiež pod označením pláž Al-Hafayer alebo Al-Ghandoor a je to jediná verejná pláž, ktorá sa nachádza priamo v Aqabe.

Na pláži platia prísne pravidlá ohľadom kúpania – zabudnite teda na bikiny. Je to však výborné miesto na prechádzku, na posedenie pri drinku či káve, na sledovanie západu slnka či obdivovanie historických pamiatok, ktoré sa nachádzajú v širšom okolí pláže.

plaz palm

Pláž Palm je ideálnou voľbou na odpočinok a posedenie pri drinku či káve.

Hrad Mamluk/Pevnosť Aqaba

Pevnosť Aqaba sa nachádza v blízkosti Akabského zálivu na mieste, kde sa odohrala jedna z najznámejších bitiek prvej svetovej vojny – Arabská revolta.

Pevnosť postavili križiaci ešte v 12. storočí a nazvali ju Helim. Neskôr bola dobytá a zničená až do jej obnovy, o ktorú sa postaral sultán Mamluk Al-Ashraf Qansuh Al-Ghuri.

hradny komplex

Súčasťou pevnosti je hradný komplex, väznica, popravná komnata, ale aj stajňa pre kone.

Púšť Wadi Rum

V púšti zvanej aj ako Údolie mesiaca nájdete jedinečné skalné útvary, ktoré po stáročia formovali erózie a poveternostné podmienky. Niektoré hrany sú ostré a špicaté, iné zasa úplne zrezané a tupé.

wadi rum

Na začiatku Wadi Rum stojí skala, ktorá pripomína prsty, dnes je známa ako Sedem pilierov múdrosti.

Wadi Rum je domovom Beduínov z kmeňa Zalabia, ktorí sú potomkami beduínskych nomádov.  Do tejto oblasti prišli z Jemenu a zo Saudskej Arábie.

wadi rum

Wadi Rum ste mohli vidieť aj vo filme Marťan, kde sa Matt Damon pokúšal pestovať zemiaky na pôde Marsu.

Vtáčie observatórium v Aqabe

Toto miesto je rajom pre milovníkov prírody a pozorovateľov vtákov. Vtáčie observatórium sa nachádza na severnom cípe Červeného mora neďaleko hranice s prístavom Eilat.  Prichádzajú sem migrujúce vtáky z Európy, Ázie i Afriky. Každú sezónu sem priletí viac ako 70 rôznych druhov vtákov.

umelo vybudovane mokrade

Umelo vybudované mokrade a lesy sú v ostrom kontraste s okolitou púšťou. Zdroj foto: ttnotes.co

Pôvodné islamské mesto Ayla

Ruiny starobylého mesta Ayla sa nachádzajú severozápadne od súčasného centra mesta Aqaba. Ide o prvé islamské mesto založené v 7. storočí n.l. mimo Arabského polostrova.  Medzi zrucaninami sa nachádza starobylý kostol, pravdepodobne jeden z najstarších na svete a mestské opevnenie.

mesto ayla

Mesto Ayla využilo svoje strategickú pozíciu ako dôležitý bod na ceste do Indie a k Arabskému polostrovu.

Mešita Sharifa al Hussein bin Aliho

Mešita nesie pomenovanie po známom vodcovi arabského povstania z roku 1916 a patrí medzi hlavné mestské dominanty. Postavili ju v roku 1975 a v roku 2011 ju zrenovovali a zväčšili do súčasnej podoby. Mešita patrí medzi najkrajšie objekty mesta Aqaba a jeho širšieho okolia.

mesita

Mešita vyniká použitým snehobielym kameňom, členitým a zdobeným minaretom, ako aj jemnými líniami oblúkov.

 

Čo v Aqabe ochutnať?

Mansaf – jordánske národné jedlo je zmesou bielej ryže, ktorá sa varí spolu s jogurtom a jahňacinou. Podáva sa s čerstvým jogurtom, praženými arašidmi a s čerstvou petržlenovou vňaťou. K mansafu sa často podáva aj šalát z čerstvých paradajok.

mansaf

 

Kanafeh – populárny dezert z bieleho syra, ktorý je posypaný chrumkavým cestom a poliaty sladkým sirupom. 

kanafeh

 

Mezze – je jordánska verzia tapasu. Ide o malé jedlá, z ktorých si môžete vyberať. Na stole nesmú chýbať napríklad závitky vo vínnych listoch, hummus, syry a rôzne šaláty.

mezze

 

Maqluba – ide o výbornú zmes ryže, kuracieho mäsa, zemiakov a karfiolu. Pri podávaní sa jedlo posype praženými arašidmi a čerstvou petržlenovou vňaťou. Jedlo sa podáva “hore nohami” vysypaním z hrnca na obrovskú tácku, z ktorej jedia všetci spoločne.

maqluba

 

Barazek – tenké chrumkavé maslové cookie, ktoré sú posypané zmesou sezamu, medu a pistácií.

barazek
Súvisiace články
pred 1 rokom 87041 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85257 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82788 videní | 6 minúty čítania