Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 14797 videní | 10 minúty čítania

Dovolenka na Francúzskej riviére: Ktoré miesta tu rozhodne nevynechať?

Dovolenka na Francúzskej riviére: Ktoré miesta tu rozhodne nevynechať?
Cannes, Nice, Monte Carlo či – aj do týchto miest by mali smerovať vaše kroky počas dovolenky na Francúzskej riviére.

Azúrové pobrežie plné letovísk, nádherných pláží a romantických miest. To všetko a oveľa viac ponúka Francúzska riviéra, ktorá je zárukou nezabudnuteľnej letnej dovolenky. Vydajte sa spolu s nami do Nice, Cannes, Monte Carla či Monaka a objavte tie najväčšie krásy a pozoruhodnosti tejto slnkom zaliatej krajiny.

 

Francuzska riviera

Francúzska riviéra je známa aj ako Azúrové pobrežie. Na snímke mesto Nice a jeho svetoznáma Promenade Des Anglais.

 

1. Nice

Ak by ste sa Francúzov opýtali, kde začať svoju púť po Francúzskej riviére, všetci vás v prvom rade nasmerujú do Nice. A niet sa čo diviť.

Je to najväčšie mesto Francúzskej riviéry a neoficiálne jej hlavné mesto. Tiahne sa ním dlhokánska piesková pláž s palmami, obklopuje ho azúrová voda, ale aj zelené pahorky, odkiaľ je úžasný panoramatický výhľad.

plaze v meste Nice

Rozprávkové pláže sa rozprestierajú priamo pod farebným historickým centrom mesta.

Nice ponúka množstvo trblietok a pôvabu, bohatú kultúru, celoročné slnečné lúče a čerstvý vzduch. Mnoho ľudí prichádza predovšetkým kvôli miestnym plážam, pravda je však taká, že Nice ponúka oveľa viac dôvodov na návštevu. 

namestie v meste Nice

Srdce mesta skrýva samé zaujímavé zákutia, stačí ich len objaviť. 

Kroky mnohých turistov by mali smerovať aj do stredovekého centra so starobylými uličkami, kde sa to priam hemží roztomilými kaviarničkami, trhmi a reštauráciami s vôňou Francúzska. 

Pôvabná je aj Anglická promenáda a priľahlý prístav, ktoré si najlepšie vychutnáte pri západe slnka.

vyhlad z kopca Colline du Chateau

Pohľad na prístav z hradného kopca Colline du Chateau.

Nezabudnite sa prejsť aj po schodoch Colline du Chateau, čaká vás odmena v podobe výnimočného panoramatického výhľadu. A vynechať by ste nemali ani vyhliadku na mesto a jeho Anjelskú zátoku z niekdajšieho hradu, ktorý je dominantou celého Nice. 

hradny kopec v meste Nice

Nice a jeho francúzsky šarm si jednoducho zamilujete. Na snímke môžete vidieť hradný kopec.

 

2. Sete

Malé Benátky. Aj takto je známe malebné prímorské mestečko Sete, ktoré sa nachádza asi 20 kilometrov od Montpellier.

pristav v meste Sete

Vyzerá to tu ako v talianskych Benátkach, no táto nádhera sa nachádza vo Francúzsku.

Nájdete tu rozsiahlu sieť kanálov, veterné mlyny, vinice či pobrežie lemované piesočnými plážami. A bonusom je neuveriteľný výhľad z Mont Saint-Clair, odkiaľ si môžete všimnúť, že celé Sete je ohraničené morskou lagúnou s jedinečnou biologickou rozmanitosťou známou ako Etang de Thau. 

krdel plameniakov v Etang de Thau

Kŕdeľ plameniakov v Etang de Thau pri rybárskom mestečku Sete.

Výlet odporúčame zaklincovať v jednej z miestnych reštaurácií, kde vám naservírujú famózne morské plody a čerstvo ulovené ryby. Toto prímorské mestečko je totiž známe svojím rybolovom.

rybarska stvrt v meste Sete

Rybárska štvrť pôsobí trochu ošumelo, no práve tu vám naservírujú tú najlepšiu rybu.

 

3. Saint Tropez

Obľúbené mesto bohatých a slávnych ľudí leží na pobreží Stredozemného mora. Navonok ho charakterizujú luxusné jachty v prístave, málokto však vie, ako Saint Tropez vlastne vzniklo.

Stará legenda hovorí, že svoje meno nesie po svätom Tropézovi, ktorý sa odmietol vzdať svojej viery, za čo mu sťali hlavu. Jeho telo následne vyhodili z člna a morský príboj ho vyplavil v zátoke dnešného Saint Tropez.

pohlad na mesto Saint Tropez

Pohľad na staré mesto Saint Tropez.

V našich končinách je však toto malebné mesto známe najmä vďaka filmu Četník ze Saint Tropez, ktorého si zahral nezabudnuteľný komik Louis de Funès. Tento film si nás však získal aj vďaka nádherným stredomorským scenériám. 

promenada v Saint Tropez

Promenáda v prístave sa hemží turistami aj menšími podnikmi.

Pozrieť si môžete jeho kultovú žandársku stanicu, no zastaviť by ste sa mali aj v mohutnej vojenskej citadele zo 16. storočia či v Múzeu de ľ Annonciade s obrazmi slávnych maliarov, ktorí tu v minulosti žili. 

predaj obrazov v Saint Tropez

Pohľad na Saint Tropez si môžete odniesť aj domov v podobe pekného obrazu.

A ak vás náhodou omrzí kúpanie sa na pláži, vybrať sa môžete aj do miestnych kúpeľov, ktorými je Saint Tropez taktiež preslávené. A vynechať by ste nemali ani vychýrené provensálske trhy, ktoré sa tu konajú pravidelne v utorok a v sobotu.

plavba na jachte v Saint Tropez

V Saint Tropez si môžete vychutnať aj plavbu na luxusnej jachte.

 

4. Carcasonne

Francúzska riviéra sa hrdí štyrmi pamiatkami zapísanými na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Jednou z nich je Carcasonne.

hrad Carcasonne

Starobylý hrad Carcasonne vyzerá ako z rozprávky.

Dedinka na kopci je jedným z najzaujímavejších miest celého regiónu, pretože sa tu nachádza jedna z najznámejších stredovekých citadel.

Opevnenie má množstvo strážnych veží a hlavne dvojité steny, pričom mnohé múry pochádzajú už z galsko-rímskych čias. V citadele sa nachádza hrad z 12. storočia známy ako Chateau Comtal, v ktorom nájdete rôzne archeologické exponáty. Vidieť tu môžete aj prístavby z 13. a 14. storočia.

hrad Carcasonne

Hrubé múry dokázali tento hrad pred nepriateľmi ochrániť celé stáročiá.

Prechádzka citadelou vás vráti v čase späť a výhodou je aj to, že vám na to bohate stačí jeden deň. Určite však nezabudnuteľný. 

 

5. Cannes

Francúzske mesto lesku a slávy. Aj tak by sa dal nazvať Cannes, ktorý je najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou hollywoodskych hviezd. A počas chýrneho májového filmového festivalu sem prichádzajú tisíce fanúšikov, aby ich mohli obdivovať.

vyhlad na Cannes, Promenade de la Croisette a pristav Port Le Vieux

Panoramatický výhľad na Cannes, Promenade de la Croisette a prístav Port Le Vieux.

Cannes však nie je len festival. Sú to aj špičkové pláže, butiky, reštaurácie s provensálskou kuchyňou, luxusné hotely či prechádzka po bulvári, ktorý vedie pozdĺž Stredozemného mora. Príďte do Cannes a budete sa tu cítiť ako pravá filmová hviezda.

nakupna ulica Rue d'Antibes v Cannes

Rue d'Antibes v Cannes je nákupná ulica, kde objavíte množstvo luxusných obchodov.

plaz v Cannes

Takto vyzerá najpopulárnejšia pláž v Cannes.

 

6. Antibes

Medzi Cannes a Nice sa nachádza populárna turistická destinácia Antibes, ktorá bola kedysi známa aj ako Antipolis. Ide o prístavné mesto, ktoré prapôvodne slúžilo Grékom ako obchodná križovatka.

region Antibes

Antibes je vyhľadávanou turistickou destináciou.

Od 14. do 17. storočia ho však ovládal rod Grimaldi, ktorý si tu vybudoval aj nádherný zámok. Dnes toto miesto slúži ako múzeum a nachádzajú sa tu diela slávneho Pabla Picassa, ktorý tu žil v 40. rokoch 20. storočia. 

mesto Antibes

V niekdajšom zámku v meste Antibes dnes nájdete múzeum s dielami od Pabla Picassa.

Antibes je obľúbený aj vďaka svojim plážam, jachtárskym prístavom a každoročnému hudobnému festivalu jazzu, ktorý sa tu koná pravidelne v júli. A ešte jedna zaujímavosť: na svojich potulkách nevynechajte ani prístav Vauban a priľahlú pláž, na ktorej sa vylodil slávny Napoleon po návrate z Elby.

mestecko Antibes

V uliciach mestečka Antibes panuje pravá dovolenková pohoda.

plaz de la Gravette v Antibes

Obľúbená pláž de la Gravette v Antibes.

 

7. Marseille

Ďalším mimoriadne vzrušujúcim mestom je, nepochybne, aj Marseille. Najmä v starom prístave objavíte množstvo zaujímavých pamiatok, ako sú napríklad historické sklady z 18. storočia či úchvatná pevnosť Saint-Jean.

pristav Vieux v Marseille

Prístav Vieux v Marseille obklopuje majestátna pevnosť.

Celá priľahlá promenáda je však mimoriadne živá a natrafíte tu na reštaurácie s rybími špecialitami či kaviarne a bary s vonkajším posedením, odkiaľ môžete sledovať okolitý čulý ruch. 

katedrala Notre-Dame de la Garde

Nad mestom sa týči katedrála Notre-Dame de la Garde.

Medzi ďalšie zaujímavé miesta patria Notre-Dame de la Garde, Marseillské múzeum histórie, majestátna bazilika či Národný park Calanques. A určite sa zastavte aj v ostrovnej pevnosti If, kde bol väznený legendárny gróf Monte Cristo.

väzenie Chateau d'if

Tmavomodrá krajina s väzením Chateau d'if, kde Alexander Dumas uväznil grófa Monte Cristo vo svojom slávnom rovnomennom románe.

 

8. Cassis 

Od rušného Marseille sa nachádza iba na skok, no máte tu dojem, akoby ste sa vzdialili aspoň milión kilometrov. Rybárske mestečko Cassis si vás okamžite získa svojou nádhernou uvoľnenou atmosférou a okolitou prírodnou krásou.

mesto Cassis

Život v Cassis plynie naozaj pomaly a je ideálnym miestom na pokojnú dovolenku.

V jeho tesnej blízkosti sa totiž nachádza národný park Calanques s množstvom atypických skalných výbežkov a lákavých zátok, ktoré vás skryjú pred zrakom okolitého sveta.

narodny park Calanques National

Národný park Calanques National v blízkosti rybárskej dediny Cassis ponúka dokonalé panoramatické výhľady.

Rozkošné je aj samotné mestečko, ktoré hýri domčekmi v pastelových farbách aj malebným prístavom s rozmanitými reštauráciami. A ak ste začínajúci rybár, určite sem príďte a miestni vás radi zasvätia do toho, ako uloviť ten najlepší a najčerstvejší kúsok. 

plaz v Cassis

Obľúbená v Cassis je aj miesta pláž.

 

9. Grasse

Hlavné mesto svetového parfumérstva – takýmto titulom sa hrdí francúzske mesto Grasse.

mesto Grasse

Provensálske mesto Grasse je známe svojím parfumárskym priemyslom.

Už tradične sa tu vyrábajú parfumy z levandule, myrty, ruže, pomarančovníkového kvetu, ale najmä z vysoko ceneného jazmínu. Grasse týmto jedinečným umením doslova žije a nájdete tu množstvo podnikov, ktoré vám poodhalia tajomstvo svojej výroby. 

Fragonard v meste Grasse

Parfuméria Fragonard je jednou z najstarších tovární na parfumy na svete.

Grasse však má čo ponúknuť aj v oblasti turizmu a historického dedičstva. A nájdete tu aj jednu z najkrajších francúzskych pláží, ktorá ponúka mimoriadne príjemnú stredomorskú klímu.

vyroba parfumov v meste Grasse

Obchodíky s parfumami ponúkajú tie najkrajšie kombinácie vôní.

 

10. Monte Carlo

Aj keď nás názov Francúzska riviéra navádza k tomu, že ide iba o Francúzsko, nie je to úplne tak. Kúsok tohto jedinečného Azúrového pobrežia sa rozprestiera aj v malom susednom Monaku, ktoré má tiež čo ponúknuť turistom.

Monte Carlo v Monaku

Malé, ale veľkolepé. Monte Carlo v Monaku má rozhodne čo ponúknuť.

Zaujímavé je predovšetkým Monte Carlo, kde sa konajú populárne preteky F1, ale aj rôzne iné športové podujatia či módne prehliadky. Nie je to však iba mesto luxusu, ale aj mesto kultúry či architektúry.

kasino v Monte Carlo

Monte Carlo je známe tiež svojím slávnym kasínom.

Za zmienku určite stojí prehliadka kniežacieho paláca, historické jadro starého mesta či Oceánografické múzeum s akváriom a zbierkou ojedinelých exemplárov. A, samozrejme, pláže na špičkovej úrovni.

kniezaci palac v Monte Carlo

Kniežací palác je dominantou celého mesta.

Celú Francúzsku riviéru s jej azúrovým pobrežím si jednoducho zamilujete na prvý pohľad. A táto láska vám zostane v srdci už navždy.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87036 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85247 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82787 videní | 6 minúty čítania