Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 10320 videní | 4 minúty čítania

Čo sa stane s mincami potom, ako ich hodíte do fontány? Odpoveď vás prekvapí

Čo sa stane s mincami potom, ako ich hodíte do fontány? Odpoveď vás prekvapí
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo sa so všetkými mincami, ktoré ľudia hádžu do fontán, stane potom? My áno.

Symbolika hádzania mincí do fontán s vierou, že nám prinesú šťastie, je známa azda každému z nás. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo sa so všetkými tými „fontánovými“ mincami stane potom? My áno.

Teda, aby sme boli presnejší, k tomuto zamysleniu nás priviedol článok z magazínu Travel + Leisure, ktorý sa zaoberal práve touto problematikou.

Podľa ich informácií je úplne bežné, že tie najnavštevovanejšie fontány na svete si ročne zarobia tisíce až státisíce eur. Neveríte? Poďme sa teda pozrieť na konkrétne čísla. A, samozrejme, aj na to, čo sa s týmito sumami deje potom.

Mince totiž rozhodne nezostávajú hrdzavieť na dne fontán.

eurove mince

 

Svetoznáma talianska Fontána Di Trevi ročne zozbiera takmer milión eur

Čarokrásna Fontána Di Trevi v Ríme je nielen jednou z najnavštevovanejších a najkrajších fontán na svete. Právom jej môžeme prideliť aj titul jednej z najbohatších.

fontana Di Trevi, Rim, Taliansko, mramor

Okrem toho, že sa pri nej turisti radi fotia, do nej pravidelne hádžu aj drobné mince pre šťastie. Povery totiž hovoria, že každý, kto hodí mincu do tejto fontány spoza svojho ľavého ramena, sa do Ríma ešte niekedy vráti. Iní zase veria, že ak hodia do tejto fontány mincu, nájdu si priamo v Ríme svoju pravú lásku.

Nech už je to akokoľvek, turisti sú k tejto fontáne naozaj štedrí. Ročne do nej totiž v minciach hodia približne milión eur (napríklad v roku 2011 to bolo 951-tisíc eur).

Navyše, peniaze z Fontány Di Trevi nesmie “loviť” len tak hocikto. Fontána je prísne strážená a ak sa ktokoľvek pokúsi na nej neoprávnene obohatiť, hrozí mu väzenie.

 

Čo sa teda deje s mincami potom?

Výbornou správou je, že peniaze, ktoré ľudia hádžu do fontány pre šťastie, napokon šťastie skutočne prinášajú. Väčšina mincí, ktoré sa z fontány zbierajú každú noc, totiž putuje na charitatívne účely.

Mince z fontány vyberá miestna katolícka charitatívna organizácia, ktorá vďaka takto získaným prostriedkom otvorila v roku 2008 aj supermarket s lacnými potravinami pre ľudí v núdzi.

 

Jazero pred hotelom Bellagio v Las Vegas zarobí približne 11-tisíc eur ročne

Veľké jazero s tancujúcimi fontánami pred známym hotelom Bellagio v Las Vegas síce nezíska ročne toľko mincí ako Fontána Di Trevi, avšak čiastka, ktorú sem nahádžu turisti, tiež nie je zanedbateľná.

hotel Bellagio, jazero, fontana, spievajuca fontana, Las Vegas, USA

Ľudia sem ročne hodia približne 11-tisíc eur. Fontána sa pritom nečistí každý deň, ale len raz mesačne. Čistenie je to však vskutku dôkladné.

Obrovský vysávač totiž každý mesiac vyčistí dno jazera od úplne všetkého, čo tam nepatrí. Podľa informácií portálu Review Journal sú mince následne preosiate a umiestnené do veľkej miešačky spolu s uterákmi, aby sa dôkladne prečistili.

 

Peniaze putujú neziskovým organizáciám

Ani hotel Bellagio v Las Vegas si mince nenecháva pre seba, ale rozdeľuje ich tým, ktorí to potrebujú oveľa viac. Napríklad, v minulosti poputovali mince z fontán pre medzinárodnú neziskovú organizáciu Habitat For Humanity.

Pre zaujímavosť, podobný účel plnia aj fontány v Disney World. V roku 2014 z nich napríklad vyzbierali približne 17-tisíc eur, ktoré všetky poputovali deťom v pestúnskej starostlivosti.

 

A čo fontány na Slovensku?

Z toho, čo sa nám podarilo vypátrať, sme zistili, že naše fontány väčšinou nenapodobňujú príbehy tých, do ktorých ročne padajú obrovské sumy peňazí. Napriek tomu i u nás majú mince vo fontánach pekné využitie.

Podľa informácií Národnej pokladnice, ktorá distribuuje zlaté a strieborné pamätné mince a medaily, sú mince zo slovenských fontán postupne vyberané a používané na ich údržbu. Vďaka tomu tak získa šancu na ďalšie splnené priania množstvo ďalších ľudí, ktorí do nich pre šťastie hodia svoju vlastnú mincu.

 

Či už sú teda mince z fontán využívané na charitatívne účely, alebo putujú na ich údržbu, šťastie skutočne prinášajú.

fontana, par, muz a zena vo vode, striekajuca voda, fontana na Slovensku

A do akej fontány hodíte najbližšie vašu mincu pre šťastie vy? :)

Autor: Kristína Biela

Súvisiace články
pred 1 rokom 86972 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85046 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82758 videní | 6 minúty čítania