Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 5440 videní | 6 minúty čítania

Na čo by ste mali myslieť skôr, ako si požičiate auto na dovolenke?

Na čo by ste mali myslieť skôr, ako si požičiate auto na dovolenke?
Akým chybám by ste sa mali vyvarovať pri prenájme auta a na čo všetko treba myslieť v predstihu?

Akým chybám by ste sa mali vyvarovať pri prenájme auta a na čo všetko treba myslieť v predstihu? Odpovede aj na tieto otázky, ktoré padnú vhod každému, kto ešte nejazdil v cudzej krajine požičaným autom, nájdete v článku.

 

miniaturne-hrackarske-zlte-auto

 

Mnoho možností za málo (alebo primerane veľa) peňazí

O dôvodoch, prečo je výhodné požičať si auto počas dovolenky, netreba dlho premýšľať.Autom môžete vyraziť kedykoľvek sa vám zachce. A zobrať si so sebou toľko vecí, koľko vám to jeho kufor dovolí. Je to riešenie, ktoré ponúka veľa výhod za málo (alebo primerane veľa) peňazí.

No ak sa necháte nahovoriť na auto od nejakej lokálnej požičovne, vaše dovolenkové dobrodružstvo sa môže skončiť buď predčasne, alebo draho. Ako sa tomu vyhnúť?

pohlad-do-spatneho-zrkadla-auta

 

1. Rozhodujte sa medzi overenými požičovňami

Oveľa lepšie urobíte, ak s hľadaním autopožičovne nezačnete až po pristátí na letisku, ale ešte dĺho predtým. Napokon, je pravdepodobnejšie, že si takto nájdete auto, ktoré bude presne vyhovovať vašim potrebám. V prípade hľadania na poslednú chvíľu budete odkázaný iba na zostatkové vozidlá.

Vyhľadajte si overené autopožičovne na internete. Nenechajte sa ihneď zlákať na najnižšie ceny. Rozhodujúcim faktorom by mali byť skôr hodnotenia od predošlých zákazníkov. Pokiaľ máte tú možnosť, vyberajte si spomedzi globálne známych požičovní. Ešte lepšie z takých, ktoré majú zastúpenie aj na Slovensku. Prípadné nezhody tak môžete riešiť aj po príchode domov.

Medzi najznámejšie služby s prenájmom vozidiel patrí Rentalcars.com, ktorá poskytuje prenájom vo vyše 160 krajinách sveta.

Ak cestujete na dovolenku cez cestovnú kanceláriu, opýtajte sa na autopožičovňu u nich. Určite vám neporadia takú, s ktorou ich klienti zažili zlú skúsenosť.

 

2. Naštudujte si zmluvné podmienky

Keď budete mať užší výber modelov aj požičovní za sebou, pustite sa do porovnávania cien. No hlavne, nezabudnite si pozorne naštudovať zmluvné podmienky. Zistiť, k čomu sa voči požičovni zaväzujete ešte pred podpisom zmluvy, vám môže ušetriť nemalé výdavky.

Ak sa vám niektoré položky ohľadom poplatkov či zodpovednosti zdajú nejasné, pýtajte sa. Pri študovaní zmluvy sa zamerajte hlavne na obmedzenia a tiež to, či je súčasťou ceny aj havarijné poistenie.

Tip: V zmluvách býva často ukotvené to, aby ste sa s vozidlom pohybovali iba po vyhradených vozovkách. Cesta na odľahlé miesta, kde nevedie klasická asfaltka (off-road), by vás preto v prípade poruchy mohla vyjsť poriadne draho.

podpis-zmluvy-o-poisteni-auta

Ak plánujete veľkolepú dovolenku, počas ktorej by ste navštívili viaceré krajiny, nezabudnite sa o tom zmieniť aj vašej požičovni. „Ak vám autopožičovňa povolí cestovať s vozidlom do inej krajiny, môže zabezpečiť, aby ste mali správne doklady k vozidlu, poistenie a havarijné krytie,“ približuje prenájom vozidla v zahraničí portál Vaša Európa.

 

3. Auto vyberajte aj podľa krajiny a druhu výletu

O tom, aké vozidlo potrebujete, by nemali rozhodovať len vaše vlastné preferencie ako veľkosť kufra, typ prevodovky či obľúbená značka. Pri výbere by ste mali zohľadniť aj štýl dovolenky a špecifiká danej krajiny. Na mestské spoznávačky sa výborne hodí skôr menšie vozidlo namiesto rozmerného off-roadu.

Naopak, ak plánujete spoznávať nekomerčné miesta a odľahlé pláže, ku ktorým sa dostanete iba po neupravených cestách, určite hľadajte vozidlo s vyšším podvozkom.

stary-cerveny-fiat-v-uzkych-talianskych-ulickach

Väčšina autopožičovní neponúka rezerváciu konkrétnych modelov, ale tried. Vtedy si vyberáte medzi triedou mini (Volkswagen Up), nižšou (Ford Fiesta), stredne nízkou (Ford Focus) alebo strednou (VW Passat). Všetko vyššie už stráca pre dočasné využitie počas dovolenky význam.

4. Čím dlhšia výpožička, tým výhodnejšia

Ešte pred samotnou rezerváciou si dobre premyslite, na ako dlho vozidlo potrebujete. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie ho budete mat, tým nižšia bude jeho cena za deň. Takže ak si plánujete to, ktoré lokality počas dovolenky navštívite, rovnako dôkladne si naplánujte aj výpožičnú dobu vozidla.

Vozidlo nemusíte vždy vrátiť presne tam, kde ste si ho aj vyzdvihli. Pokojne tak môžete urobiť aj v inej časti krajiny. Berte však na vedomie, že za takýto druh vrátenia si určite priplatíte.

 

5. Za čo si priplatíte? Väčšinou za všetko navyše

Dodatočné poplatky si môže požičovňa pýtať napríklad za GPS navigáciu, ďalšieho, mladšieho alebo staršieho vodiča či dokonca za oneskorené alebo predčasné vrátenie vozidla. To je ďalší dôvod, prečo si treba požičanie auta na dovolenke vopred naplánovať.

Pokiaľ ste si zobrali ponaučenie z 2. bodu a zmluvu o prenájme si prečítali pozorne, nič nečakané by vás prekvapiť nemalo.

 

6. Mimo EÚ potrebujete medzinárodný vodičský preukaz

To, že ste držiteľom vodičského preukazu, ešte neznamená, že automaticky môžete viesť vozidlo aj v zahraničí. V cudzích krajinách mimo EÚ budete potrebovať medzinárodný vodičský preukaz. Ako taký preukaz získať a v ktorých krajinách platí, sa dozviete na webstránke Ministerstva vnútra.

pas-kluce-potvrdenka

 

7. Pred jazdou si vozidlo zdokumentujte

Ešte predtým, než vyrazíte za dovolenkovým dobrodružstvom, si v spoločnosti pracovníka požičovne zdokumentujte jeho technický stav a zaevidujte všetky škrabance a preliačiny. Urobiť tak môžete písomne, no ešte lepšie spravíte, ak si prípadné nedostatky odfotografujete.

muz-foti-cervene-auto-na-mobil

Keď ste sa s požičovňou dohodli na vrátení vozidla s plnou nádržou, skontrolujte, či vám ho v takom stave vôbec prenajali.

Aké sú vaše skúsenosti s prenájmom áut v zahraničí?

Autor: Hana Ivanová

Súvisiace články
pred 9 mesiacov 49023 videní | 3 minúty čítania