Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 17133 videní | 7 minúty čítania

10 nádherných jazier Európy, za ktorými sa oplatí vycestovať

10 nádherných jazier Európy, za ktorými sa oplatí vycestovať
Skvostné jazerá nehľadajte len na severe Európy, ale aj v susednom Rakúsku či vychytených dovolenkových destináciách.

Európa skrýva mnohé skvosty a zákutia, ktoré stojí za to spoznať. Tentoraz sa pozrieme na niektoré z najkrajších jazier nášho svetadielu, z ktorých mnohé máme naozaj blízko.

 

Hallstätter See (Rakúsko)

Rakúsko je známe svojimi krásnymi jazerami, no ak by sme mali vybrať iba jedno, bolo by to jednoznačne Hallstattské jazero.

Hallstatter See Rakusko
Romantické jazero a dedinka Hallstatt v Rakúsku.

Na jeho brehu leží rovnomenná obec, ktorú založili Kelti pred viac ako 4000 rokmi. Preto sa toto miesto považuje za najstaršie nepretržite obývané sídlisko v celej Európe a je zapísané aj na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Aby ste si toto miesto naozaj vychutnali, vysadnite na palubu lode, plavte sa po jazernej hladine a kochajte sa výhľadom na čarovné mestečko. obklopené majestátnymi horami.

lanovka v meste Hallstatt
Lanovka vás odvezie do Salzwelten, jednej z najstarších soľných baní na svete.

 

Jazerná oblasť (Anglicko)

Na severozápade Anglicka sa nachádza najväčší národný park v celej krajine, ktorý je známy ako Lake District či Lakeland. Nájdete tu totiž až šesťdesiat jazier ľadovcového pôvodu, ktoré sú obklopené dubovými lesmi, pastvinami a typickými britskými slatinami.

Lake District v Anglicku
Lake District v Anglicku je naozaj čarovný.

Oblasť je mimoriadne turisticky atraktívna a mnohí návštevníci si jej krásy vychutnávajú z tradičných parníkov, ktoré sa plavia po jazernej hladine.

Jazerna oblast Cumbria AnglickoJazerná oblasť v Anglicku sa nachádza v grófstve Cumbria.

 

Jazero Kerid (Island)

Návštevnosť Islandu v posledných rokoch výrazne rastie. Príroda je tu nádherná a miestami sa zdá, akoby ani nepatrila do tohto sveta. A podobný pocit budete mať aj pri jazere Kerid na juhu krajiny.

jazero Kerid Island
Kráter s tyrkysovou vodou – toto nevídané miesto nájdete na Islande.

Ide o kráterové jazero sopečného pôvodu, ktoré má akvamarínovú farbu. Obklopené je strmými stenami, a tak tu mnohí cestovatelia majú pocit, akoby sa ocitli na inej planéte.

jazero Kerid na Islande
Toto miesto si určite zamilujete.

 

Jazero Como (Taliansko)

Ak chcete zažiť pravú romantiku ako z filmu, vyberte sa k talianskemu jazeru menom Como. Nachádza sa asi hodinu jazdy od Milána a leží na hranici so Švajčiarskom.

jazero Como v Taliansku
Jazero Como v Taliansku.

Na jeho brehu ležia mestečká s tradičnou miestnou architektúrou, učupené pod vysokými horami.

mestecko Menaggio pri jazere Como
Malebné mestečko Menaggio, ležiace na brehu jazera Como.

Okrem vychádzok po okolí sa oplatí sadnúť si aj do miestnych reštaurácií, ktoré sú vychýrené pravou talianskou kuchyňou.

 

Jazero Saimaa (Fínsko)

Krajina tisícich jazier. Aj takto je známe Fínsko na severe Európy, kde o jazerá môžete zakopnúť doslova na každom kroku. Najväčším v celej krajine je však jazero Saimaa, ktoré si dokonca drží 5. priečku v celoeurópskom meradle.

krasne jazero Saimaa FinskoJazero Saimaa patrí k najväčším v Európe.

Toto jazero je však súčasťou rovnomennej sústavy jazier, a tak táto vodnatá oblasť zaberá plochu až 4400 kilometrov štvorcových. V jazere Saimaa nájdete až 15000 ostrovčekov a žije tu aj množstvo vzácnych živočíšnych druhov.

stredoveky hrad pri jazere Saimaa Finsko
Na brehu jazera stojí stredoveký hrad Olavinlinna z 15. storočia.

Jazero je obľúbené v zime, lebo sa tu dá športovo vyžiť, avšak milujú to tu aj rybári či rodiny s deťmi, ktoré sa tu chodia člnkovať. Lákadlom je tiež hrad Olavinlinna neďaleko mesta Savonlinna, ktorý je známy aj ako perla jazera Saimaa.

 

Sognefjord (Nórsko)

Tentoraz sa presunieme do susedného Nórska, ktoré má takisto čo ponúknuť. Zamieriť by ste rozhodne mali na západ krajiny, kde sa nachádza „kráľ fjordov“.

Je ním jazero Sognefjord, ktoré je vďaka dĺžke 205 kilometrov najväčšie v celej krajine. Okrem toho sa nachádza aj na zozname UNESCO.

norske jazero Sognefjord
„Kráľa fjordov” nájdete v Nórsku. Je ním jazero Sognefjord.

Jazero je dokonca také veľké, že tu len málokedy natrafíte na davy turistov. To vyhovuje najmä cestovateľom, ktorí si chcú prírodu vychutnať osamote.

jazero Sognefjord v Norsku
Niet turistu, ktorý by sa do tohto miesta nezamiloval.

 

Ženevské jazero (Švajčiarsko, Francúzsko)

Na našom zozname nádherných európskych jazier musí byť jednoznačne aj Ženevské jazero, ktoré sa rozprestiera na pohraničí Švajčiarska a Francúzska a ktoré je najväčšie v celých Alpách.

vyhlad na Zenevske jazero
Ženevské jazero si vás získa na prvý pohľad.

Zasadené je do prostredia najväčšieho európskeho pohoria a výškový stav vody je priamo závislý od ročného obdobia a topenia ľadovcov.

Plaviť sa môžete na tradičnom kolesovom parníku či starších koráboch a obdivovať môžete aj dva ostrovy uprostred vodnej masy.

hrad Chillon pri Zenevskom jazere
Na švajčiarskom brehu jazera nájdete aj hrad Chillon.

Určite sa však zastavte aj vo vychýrenej vinárskej oblasti, ktorá sa nachádza hneď v okolí. Terasovité vinice tu vyrástli už v 18. storočí a vytvárajú nezameniteľný kolorit tohto jedinečného kúsku zeme.

vinice pri Zenevskom jazere
Vinice k Ženevskému jazeru jednoducho patria.

 

Jazero Ohrid (Macedónsko)

Že ste o ňom ešte nepočuli? Nuž, je to možné, pretože jazero Ohrid naozaj nie je veľmi známe. Za návštevu však určite stojí.

skalnate pohoria pri jazere Ohrid Macedonsko
Staré mestečká, tyrkysová voda a zasnežené vrcholky kopcov – to nájdete pri jazere Ohrid.

Rozprávkovo modrá voda, panenská príroda, tradičná architektúra v okolitých mestečkách, ktorým dominujú vežičky kostolov, a k tomu všetkému impozantná historická pevnosť. Ak sa túžite ponoriť do jazerného pokoja a vychutnať si nikým nerušenú pohodu, macedónske jazero Ohrid, zapísané na zozname UNESCO, je pre vás tá správna voľba.

Kostol Jovan Kaneo pri jazere Ohrid
Turistickým lákadlom je aj staručký Kostol Jovan Kaneo na brehu jazera.

 

Jazero Bled (Slovinsko)

Toto slovinské jazero v horských Alpách je krásne, no jeho výnimočnosť vyzdvihuje predovšetkým ostrov Bled. Práve tam sa totiž nachádza unikátny barokový Kostol Nanebovzatia Panny Márie zo 17. storočia, ktorý drží patronát nad celým malebným okolím.

barokovy kostol uprostred jazera Bled
Uprostred jazera Bled tróni barokový kostol zo 17. storočia.

Dostať sa tam môžete iba loďou a miestne minicestovky vám to za menší poplatok aj umožnia. Zúčastniť sa môžete aj bohoslužby, ktorá sa tu pravidelne koná. A vyskúšať si tu môžete aj rôzne vodné športy, turistiku po okolí či jednoducho vysedávanie na promenádových lavičkách.

Určite zamierte aj k neďalekému Bledskému hradu, ktorý na potulkách po okolí netreba vynechať.

stredoveky hrad jazero Bled
Jazero Bled stráži zo skaly stredoveký hrad.

 

Plitvické jazerá (Chorvátsko)

Ubehlo viac ako päťdesiat rokov, odkedy sa Plitvické jazerá stali jednými z najnavštevovanejších jazier nielen v Európe, ale na celom svete. Každoročne sem prichádzajú státisíce turistov, ktorí si toto miesto zamilovali vďaka kultovému filmu Poklad na striebornom jazere.

Plitvicke jazera su prirodnym skvostom
Plitvické jazerá sú chorvátskym prírodným skvostom.

Film sa natáčal v chorvátskom národnom parku v roku 1962. Zaujímavosťou je, že táto oblasť bola pre turistov dlhodobo neprístupná, no po zverejnení filmu s legendárnym indiánom menom Winnetou sa to všetko zmenilo a Plitvické jazerá dnes patria medzi najobľúbenejšie turistické destinácie v celej krajine.

Plitvicke jazera v Chorvatsku
Plitvice môžete obísť peši alebo plavbou po jazernej hladine.

Národný park sa dostal aj na zoznam UNESCO. Navyše, v ľuďoch tu ešte stále horí svetielko nádeje, že sa im predsa len raz podarí nájsť tajomný indiánsky poklad.

nadherne Plitvicke jazera Chorvatsko
Chorvátsky národný park ponúka množstvo utešených zákutí.

Nenašli ste v našom zozname jazero, ktoré sa páči najviac vám? V tom prípade nazrite aj do článku o najkrajších jazerách na svete. :)

Súvisiace články
pred 1 rokom 86679 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania