Späť na všetky články
pred 1 rokom 56988 videní | 4 minúty čítania

Navigácia aj bez internetu: Pozrite sa, ako sa dajú používať Google mapy v režime offline

Navigácia aj bez internetu: Pozrite sa, ako sa dajú používať Google mapy v režime offline
Ukážeme vám, ako si lokality z Google máp uložiť do mobilu a navigovať sa v cudzine aj offline.

Aj vy ste sa už ocitli v situácii, keď ste súrne potrebovali navigáciu v mobile, no práve vtedy ste nemali pripojenie na internet? Ukážeme vám, ako si lokality z Google máp uložiť do vášho mobilu a navigovať sa v cudzine pohodlne aj offline.

 

google-mapy-offline

Spoliehať sa na stabilné dátové spojenie je odvážne už doma, nieto ešte v cudzine. Okrem nedostupnosti signálu sú veľkým nepriateľom cestovateľov aj ceny dátových balíčkov.

Report z roku 2016 odhalil krajiny s najdrahším dátovým internetom na svete. Prvenstvo patrí Kanade, kde by ste za 2 až 5 GB balík dát zaplatili takmer 47 dolárov. Zároveň sa ukázalo, že ceny mobilného internetu sa odvíjajú od jeho dostupnosti – čím má krajina horšie pokrytie, tým je internet drahší.

 

Na zobrazenie máp internet nepotrebujete, na uloženie áno

Aby ste sa cez Google Mapy mohli orientovať v režime offline, musíte si najprv konkrétne oblasti stiahnuť do smartfónu manuálne. Najlepšie bude, ak tak urobíte ešte doma, pretože rozľahlé lokality môžu po uložení presiahnuť aj 1 GB veľkosť.

K stiahnutiu mapy teda potrebujete stabilné internetové pripojenie. Napríklad vašu domácu Wi-Fi. Ak ste na to zabudli, využiť môžete aj internetové pripojenie v hoteli, nákupnom centre alebo na letisku.

zena-mobil-na-letisku

 

Ako si uložiť Google Mapy offline

Je jedno, či používate zariadenie s operačným systémom Android alebo iOS. Uloženie offline máp má totiž rovnaký postup.

1. Otvorte si v smartfóne (alebo tablete) aplikáciu Google Mapy.

2. Ak nie ste prihlásený k svojmu Google účtu, prihláste sa.

3. Vyhľadajte lokalitu alebo miesto, ktoré si chcete stiahnuť do mobilu (napríklad Barcelona).

4. Ak ste hľadali konkrétne mesto, kliknite na panel v spodnej časti obrazovky. Ak sa vám panel nezobrazil, priložte prst k miestu, ktoré si prajete uložiť a potom kliknite na spomínaný panel.

5. Zvolenú oblasť si môžete ešte pred uložením zväčšiť alebo zmenšiť.

6. Ak ste s výberom spokojný, kliknite na tlačidlo Stiahnuť.

google-mapy-offline-barcelona

 

Plnohodnotné mapy s menšími obmedzeniami

Google Mapy v režime offline majú plnohodnotné využitie, no aj isté obmedzenia. Nenájdete v nich napríklad detailné informácie o cyklistických či turistických trasách. Rovnako neobsahujú ani aktuality o dopravnej situácii.

Ak vás na ceste prekvapia dopravné kolóny, mapy vám neodporučia žiadne alternatívne trasy ani navigáciu v jazdných pruhoch. Tiež si v režime offline nemôžete zvoliť navigáciu po trase bez cestných poplatkov.

google-mapy-offline

Všetko ostatné je však stále dostupné – v mapách sa môžete orientovať, vyhľadávať trasy pre auto alebo potrebné adresy. Vždy však len v tej lokalite, ktorú ste si predtým stiahli.

 

Uložte si ich na SD kartu

Mapy sa automaticky sťahujú do vnútornej pamäte vášho smartfónu, ktorá môže byť v porovnaní s kapacitou pamäťových kariet oveľa menšia. To však nie je žiadny problém, pretože offline mapy si dokážete uložiť aj priamo na SD kartu a ušetriť tak v smartfóne množstvo miesta. Ako na to?

1. Z hornej ponuky vyberte položku Offline mapy.

2. Následne kliknite na Nastavenia.

3. V časti Zariadenie zvoľte možnosť SD karta.

 

Potrebné pravidelné aktualizácie

Ak má vaša dovolenka v zahraničí trvať dlhšie ako mesiac, pripravte sa na to, že stiahnuté mapy majú obmedzenú platnosť – 30 dní od uloženia.

Svet je totiž v neustálom vývoji a cesta či ulica, ktorá je v mapách zaznačená dnes, tam už o pár týždňov byť nemusí. Google jednoducho chce, aby ste sa v cudzine orientovali vždy podľa aktuálnych máp.

Nemusíte sa však báť, že sa vaše offline mapy úplne vymažú. Aplikácia ponúka automatické aktualizácie stiahnutých máp. Nastavte si ich však tak, aby sa sťahovali iba po pripojení na Wi-Fi sieť.

 

Existujú aj ďalšie mapy bez internetu

Google nie je jediný, kto ponúka možnosť využívať mapy bez pripojenia na internet. Jednou z alternatív je populárna aplikácia HERE WeGo, ktorá sa aktualizuje každé 2 mesiace. Táto aplikácia je bezplatná a dostupná pre Android aj iOS.

Ak by ste predsa len potrebovali niečo iné, vyskúšajte MAPS.ME – detailné offline mapy, ktoré sú okrem klasických ciest vybavené aj turistickými trasami a cyklotrasami.

Veríme, že sa s týmto návodom na výletoch len tak nestratíte. ;-)

Autor: Ivona Jánošíková

Súvisiace články
pred 8 mesiacov 48759 videní | 3 minúty čítania