Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 3040 videní | 3 minúty čítania

Aj vám pripomína leto vôňa bazénov? V skutočnosti ju spôsobuje chlór a moč

Aj vám pripomína leto vôňa bazénov? V skutočnosti ju spôsobuje chlór a moč
Zatiaľ čo ľudský moč je sám o sebe neškodný, v kombinácii s chemikáliami na dezinfekciu vody v bazénoch dochádza k nežiadanej chemickej reakcii.

Hoci je téma „cikania do bazénov“ v spoločnosti tabu, najnovšie seriózne výskumy potvrdzujú, že ide o činnosť, ktorú robí takmer každý. Ak však neveríte výskumníkom, možno uveríte slovám Michaela Phelpsa, ktorý sám potvrdzuje, že to jednoducho robí každý. Zarážajúce teda nie je ani to, že sa to deje, ale najmä to, že moč v bazénoch ohrozuje naše zdravie.

 

bazen,vona leta, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

 

Informuje o tom portál The Guardian, ktorý zverejnil výsledky rozsiahlej štúdie, publikovanej v marci tohto roka v magazíne Environmental Science & Technology Letters, ktorý vydáva organizácia American Chemical Society.

Áno, možno si teraz mnohí tento článok zaradíte do kategórie „americkí vedci vyskúmali“. Výsledky ich štúdie sú však aplikovateľné aj na Slovensko a skutočne stojí za to venovať im aspoň chvíľku pozornosti.

Keď už nie pre vašu obozretnosť, tak aspoň pre malú „bazénovú osvetu“.

 

Z 31 skúmaných bazénov sa moč nachádzal v každom jednom

Výskumníci sa zamerali na 31 bazénov a víriviek v Kanade, ktoré skúmali po dobu troch týždňov. Výsledky ukázali, že moč sa nachádzal v každom jednom skúmanom bazéne i vírivke.

Samozrejme, výskum priniesol aj konkrétne čísla. Vedci vypočítali, že v priemere sa vo veľkom bazéne s 830 000 litrami vody nachádza približne 75 litrov moču. Oveľa horšie však dopadli vírivky, ktoré boli znečistené močom až trikrát viac ako najviac znečistený veľký bazén.

pomer mocu v bazenoch, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

zdroj: theguardian.com

 

Dlhodobé vystavovanie sa znečistenej vode môže viesť k vzniku astmy

Zatiaľ čo ľudský moč je sám o sebe neškodný, v kombinácii s chemikáliami, ktoré sa používajú na dezinfekciu vody v bazénoch, dochádza k nežiadanej chemickej reakcii. Pri nej vznikajú toxické látky, konkrétne trichloramín (NCl3) a chlórkyán (CNCI), ktorý má negatívny vplyv na pľúca, srdce a nervový systém.

plavecky bazen, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour.sk

Samozrejme, v takých malých dávkach, ako sa vyskytuje v bazénoch, nie je vyslovene nebezpečný, ale napriek tomu môže mať negatívny dopad na naše zdravie.

Kvôli dlhodobému vystavovaniu sa takto znečistenej vode trpia napríklad profesionálni plavci, pri ktorých sa kvôli vyššie spomínaným látkam vo vode môže časom prejaviť astma.

Trichloramín je zase zodpovedný za typickú bazénovú vôňu, ako aj za to, že nás po kúpaní pália oči.

Takže teraz už budete vedieť, čo môže za to, že máte z bazénovej vody červené oči. A budete vedieť tiež to, že močenie do bazénu je nielen mimoriadne nehygienické, ale aj škodlivé pre všetkých, ktorí sa s vami v bazéne kúpu.

Preto nabudúce zvoľte radšej toaletu. :-)

 

Autor: Kristína Biela

Súvisiace články
pred 1 rokom 87046 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85272 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania