Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 25337 videní | 8 minúty čítania

9 vecí, ktoré treba zažiť počas dovolenky na ostrove Hvar

9 vecí, ktoré treba zažiť počas dovolenky na ostrove Hvar
Prejdite sa s nami po starobylých mestách, skrytých zátokách a plážach chorvátskeho ostrova Hvar.

Vaša letná dovolenka na chrovátskom ostrove Hvar sa môže niesť v štýle spoznávania starobylých miest, skrytých zátok, pláží alebo neobývaných ostrovov. Počas týždňovej dovolenky tu však stihnete navštíviť aj skryté jaskyne v mori či malebné dedinky uprostred viníc.

 

Mapa na ostrov Hvar autom

 

1. Spoznajte zákutia starovekého Hvaru

Rovnaký názov, aký má ostrov, má aj jeho najľudnatejšie mesto. Nachádza sa na južnom pobreží ostrova a skôr ako sa z neho stala obľúbená turistická destinácia, bolo významným centrom obchodu a kultúry na Jadrane.

Mesto HvarVýhľad na centrum mesta Hvar s Ikonickou vežou a Námestie sv. Štefana.

Po celom meste sú roztrúsené rôzne galérie, múzeá či divadlá. Aj vďaka tomu mesto Hvar patrí medzi vôbec prvé turistické lokality v Európe. Pestrosť mestu Hvar však nechýba ani v súčasnosti.

Výhľad na Hvar a ostrovy PakleniNajkrajší výhľad na prístav Hvar a priľahlé ostrovy Pakleni je z pevnosti Spanjola.

Okrem krásnych výhľadov na prístav z mestských hradieb tu môžete navštíviť najstaršie divadlo v Európe, Katedrálu svätého Štefana či Františkánsky kláštor Panny Márie, ktorý stojí priamo na pobreží.

Františkánsky kláštor Panny MárieVo vnútri nádherného kláštora sa nachádzajú renesančné maľby benátskych maliarov Palma Junior a Francesco Santacroce.

 

2. Navštívte zalesnené ostrovy Pakleni

Nachádzajú sa juhozápadne od pobrežia Hvaru a priamo na ich pevninu vás odvezú vodné taxíky alebo výletné lode, ktoré patria miestnym cestovným kanceláriám. 

Pakleniove ostrovy

Pokiaľ by ste si však chceli užiť viac súkromia, na Pakleniove ostrovy sa dostanete aj motorovým člnom, ktorý si môžete prenajať v prístave Hvar. Vzhľadom na to, že cestou by ste sa najradšej zastavili na každej pláži a zátoke, okolo ktorej prejdete, odporúčame si vybrať túto možnosť. 

Namiesto harmonogramu výletnej kancelárie môžete navštíviť ktorúkoľvek pláž. Jednou z oblastí, ktoré by ste však určite nemali obísť, je Palmižana na ostrove Svätého Klementa. Oblasť sa preslávila vďaka nádhernému botanickému parku s exotickými rastlinami, ktoré v roku 1906 doviezol profesor Eugen Meneghello.

Ostrov GališnikPlavba na ostrov Jerolim s nudistickými plážami vedie okolo maličkého ostrova Gališnik.

Ak by ste však namiesto pevniny najradšej strávili všetok čas vo vode, odporúčame navštíviť ostrov kamienkových pláží Marinkovac. Pre cestovateľov, ktorí sa pri pomyslení na nudapláž nečervenajú od hanby, máme takisto jeden tip – ostrov Jerolim.

 

3. Prejdite sa po najstaršom chorvátskom meste

Stari Grad je jedno z prvých miest v Chorvátsku, ale aj v Európe. Nachádza sa v severnej časti ostrova Hvar. Starú časť mesta Stari Grad, ktorá je súčasťou zoznamu chránených pamiatok UNESCO, vypĺňa množstvo romantických ulíc, kostolov a kaplniek

Stari Grad

Najväčšími turistickými lákadlami je však malebný palác Biankin, kde v súčasnosti sídli mestské múzeum, venované histórii starých Grékov. Ďalšou populárnou atrakciou je hrad Tvrdalj s čarovnou záhradou a rybníkom, ktorý bol útočiskom renesančného básnika Petara Hektorovića.

Hrad TvrdaljZáhrada na hrade Tvrdalj je ideálnym miestom pre romantické prechádzky vo dvojici.

 

4. Objavujte skryté pláže a zátoky

Aj keď je ostrov Hvar medzi dovolenkármi čoraz obľúbenejší, stále sa tu nájdu miesta s pokojnou atmosférou. Jednou z takých je krásna kamenná pláž Mekićevica, ktorá je od mesta Hvar vzdialená iba štyri kilometre.

Pláž Zarače

Ďalšiu pláž bez davu ľudí nájdete na pobreží dedinky Milna, ktorá sa od Hvaru nachádza asi päť minút cesty autom. Smerom ďalej na východ sa v dedinke Zaraće ukrývajú zátoky s pokojnými štrkovými plážami, kde vás okrem azúrovej vody čaká maximálne súkromie.

Pláž DubovicaKamienková pláž v dedinke Dubovica, ideálna pre rodiny s deťmi aj pre potápačov.

Ak by ste si chceli dopriať kúpanie v tyrkysovej vode na pláži obklopenej vysokými kopcami, zavítajte do dedinky Dubovica. Miestna pláž je ideálna pre mladé rodiny, no okrem nich toto miesto obľubujú aj nadšenci podmorského sveta. Pre mnohých návštevníkov je zátoka v Dubovici tou najlepšou plážou na ostrove Hvar.

 

5. Preskúmajte tajné jaskyne

Pokiaľ patríte k milovníkom prírodných krás, máme pre vás tip na špeciálny výlet. Vlastne dva. Blízko ostrova Hvar sa totiž nachádza dvojica unikátnych jaskýň, do ktorých je prístup možný iba z mora.

Vstup do Zelenej jaskyneVstup do Zelenej jaskyne na ostrove Ravnik. Zdroj: Šugaman Tours

Ak sa vám pri čítaní úvodných slov zastavil dych, jednou z vašich prvých zastávok by mal byť ostrov Ravnik, ktorý je domovom Zelenej jaskyne. Hneď po vstupe do jej vnútra vás očarí voda, ktorá vďaka riasam na dne a dopadajúcemu slnku žiari zelenou farbou. 

Podľa informácií na stránke Šugaman Tours počas pobytu v jaskyni nemusíte zostať len na lodi, ale v útrobách jaskyne si môžete pokojne aj zaplávať

Plávanie v Zelenej jaskyniKúpanie v Zelenej jaskyni na ostrove Ravnik je dovolené. Zdroj: Šugaman Tours

Druhá jaskyňa sa nachádza o čosi ďalej na pobreží ostrova Bisevo, no hra svetla, ktorá na vás vo vnútri jaskyne čaká, určite stojí za dlhšiu cestu. Takmer neónová žiara, ktorá vychádza z vody, je spôsobená odrazom slnečného svetla, ktoré sa do jaskyne dostáva cez malú štrbinu.

Modrá jaskyňaModrá jaskyňa je z ostrova Hvar trošku „od ruky“, no jej návšteva vás určite nesklame. Zdroj: Šugaman Tours

 

6. Zavítajte aj na vidiek

Hvar má čo ponúknuť aj turistom, ktorí namiesto populárnych atrakcií vyhľadávajú komornú atmosféru a úplný pokoj.

Po ceste na južnom pobreží Hvaru narazíte na mestečko Sveta Nedjelja, ktorá je rozlohou síce malá, no leží na úbočí najvyššej hory na ostrove. Ak sem raz zavítate, navštívte jaskyňu hneď nad obcou. Alebo ochutnajte miestne víno z hrozna, ktoré dozrievalo v okolitých viniciach.

Mesto Sveta Nadjelja

Okrem týchto miest však za návštevu stojí aj neďaleká zátoka Jagodna s nádhernou skrytou plážou.

Zátoka JagodnaZátoka Jagodna s rovnomennou skrytou plážou. Zdroj: Visit Hvar

V prípade, že by ste chceli ešte pokojnejšiu atmosféru, do itinerára si zapíšte názov Humac. Ide o dedinku duchov, z ktorej sa stalo múzeum života jej bývalých obyvateľov. Kedysi tu žili farmári, ktorí sa starali o svoje ovce, vinice aj levanduľové polia. 

Osada Humac

Postupne však títo ľudia vymreli alebo sa presťahovali do väčších miest. Z osady Humac sa tak stalo miesto bez známok života, ktoré nie je obývané už asi celé storočie. Kamenné obydlia tu však stále stoja a lákajú turistov, vďaka ktorým sa toto miesto drží ešte aj dnes „pri živote“.

 

7. Ochutnajte miestnu kuchyňu

Silným kultúrnym zážitkom môže byť aj návšteva reštaurácií s lokálnou kuchyňou. Vyhnúť sa im napokon ani nedá, pretože tradičné reštaurácie zvané konoba sú roztrúsené po celom ostrove. 

Grilované ryby – tradičné jedlá na ostrove Hvar

Nebojte sa teda okúsiť autentické jedlá ako morské plody, grilované ryby, mušle či chobotnice. Pokiaľ by ste si zo všetkých miestnych jedál mali vybrať iba jedno, odporúčame rybací guláš s názvom gregada.

 

8. Zapite to lokálnym vínom

O Hvare by sa pokojne mohlo hovoriť aj ako o strove výborných vín. Uprostred pevniny pod vrchom Sv. Nikola sa nachádzajú malé dedinky Svirče, Vrisnik, Vrbanj a Pitve, ktoré reprezentujú najlepšiu vinársku oblasť na ostrove.

Vinice na ostrove HvarVinice blízko mesta Sveta Nedjelja.

 

9. Prejdite sa po levanduľových poliach

Levanduľový ostrov Hvar by so svojimi rozsiahlymi levanduľovými oblasťami mohol pokojne konkurovať aj takému Provensálsku. Najkrajším a zároveň aj najvoňavejším obdobím je začiatok leta, keď sa vôňa rozkvitnutých levandúľ roznáša po celom ostrove.

Levanduľové polia

Milovníci týchto fialových kvetov a ich prenikavej arómy by nemali vynechať návštevu dedinky Velo Grablje, ktorá je od mesta Hvar vzdialená len osem kilometrov. Je to zároveň miesto, kde sa každoročne koná levanduľový festival.

 

 

Tak čo, necháte sa toto leto zlákať na štvrtý najväčší chorvátsky ostrov? 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 87047 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85276 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82791 videní | 6 minúty čítania