Späť na všetky články
pred 1 rokom 21968 videní | 6 minúty čítania

9 najzaujímavejších lesov na svete, v ktorých sa budete cítiť ako v rozprávke

9 najzaujímavejších lesov na svete, v ktorých sa budete cítiť ako v rozprávke
Jeden z nich nájdete v susednom Poľsku, neďalekom Nemecku či Belgicku.

Ako lepšie by sa dal osláviť apríl – mesiac lesov, než návštevou jedného z najzaujímavejších zalesnených miest našej planéty? Amazonský prales je síce najpestrejší, no ak chcete vidieť najkrajšie lesy na svete, nemusíte merať cestu až do ďalekej Ameriky. Jeden z nich totiž nájdete aj v susednom Poľsku, neďalekom Nemecku či Belgicku.

 

1. Krivý les (Poľsko)

Za nezvyčajnými lesmi nemusíme cestovať vôbec ďaleko. Tento borovicový háj pôsobí ako zo sci-fi filmu a nachádza sa na území našich severných susedov – v oblasti Západné Pomaransko, blízko hranice s Nemeckom.

Dôvod, prečo má asi 100 borovíc tento zakrivený tvar, nie je doposiaľ známy. Predpokladá sa však, že ide o prácu lesníkov, ktorí tento háj vysadili v roku 1930, aby vytvorili dokonale ohnuté drevo určené na výrobu nábytku či lodí. Iní sa prikláňajú k teórii, že nezvyčajný tvar stromov majú na svedomí silné snehové búrky.

 

2. Humboldt Redwoods (Kalifornia)

Tieto gigantické sekvoje stoja uprostred štátneho parku Humboldt Redwoods. Názov „červeného parku“ sa odvádza práve od ich sfarbenia. Celkovo sa tu nachádza 137 sekvojí a vyše 100 z nich je vyšších ako 110 metrov.

Úplne najvyšší Hyperion meria 115, 92 metrov a považuje sa za vôbec najvyšší žijúci strom na svete. Tunajšia flóra však láka turistov aj z iného dôvodu. Pri pomyslení, že sa nachádzate medzi 2 000-ročnými stromami, prechádza po parku Humboldt Redwoods vyvoláva v ľuďoch obrovský úžas a rovnako veľkú pokoru.

 

3. Les Hallerbos (Belgicko)

Miesto ako z rozprávkovej knihy nájdete len 20 kilometrov južne od Bruselu, takže ak navštívite toto „hlavné mesto“ Európy, budete len 30 minút od ozajstného raja na zemi. Les priťahuje davy návštevníkov na jar a začiatkom leta, pretože práve vtedy je jeho pôda pokrytá modrými a fialovými zvončekmi.

Podobné farebné úkazy sú typické pre staré lesy, no bukový les blízko dedinky Halle bol po 1. svetovej vojne spustošený a nanovo ho vysadili medzi rokmi 1930-1950. Tunajšie stromy sú teda mladé. Stará je však oblasť, ktorá je nepretržite zalesnená už vyše 300 rokov.

Ak by sme mali vybrať najkrajšie lesy na svete, toto pestrofarebné miesto by medzi nimi určite nemohlo chýbať. 

 

4. Goblinský les (Nový Zéland)

Pokiaľ patríte k fanúšikom fantasy príbehov, počas prechádzky cez Goblinský les sa budete cítiť ako postava z vášho obľúbeného filmu. Stromy Kamahi sú vďaka vysokej vlhkosti pernamentne pokryté machom a ich dlhé konáre sa skrútili aj medzi ostatné stromy. Kvôli tomu dnes les pôsobí hororovým dojmom.

Odvážite sa vstúpiť do lesa, ktorý spĺňa všetky kritériá pre umiestnenie v hororovom filme?

 

5. Tsingy (Madagascar)

Verte, že na tomto mieste by ste sa stratiť alebo ocitnút osamote určite nechceli. Národný park Tsingy de Bemaraha, známy aj ako „Les nožov“, sa nachádza v severozápadnej časti Madagaskaru a okrem drevín ho tvoria vápencové skaly v podobe ostrých ihlanov.

Zdroj: Travel Magazine

Niektoré zo skál sa týčia až v 70-metrovej výške nad zemou. Aj keď sa tento les považuje za jeden z najnebezpečnejších, ak plánujete absolvovať poznávací zájazd na Madagaskar, toto miesto by ste určite nemali vynechať.


 

6. Bambusový les Arashiyama (Japonsko)

Opúšťame Afriku a s výberom najzaujímavejších lesov smerujeme do Ázie. V Japonsku sa totiž nachádza hneď niekoľko lesov, ktoré sa oplatí verejnosti predstaviť. Dnes vám však ukážeme bambusový háj, ktorý sa nachádza na okraji mesta Kyoto, asi hodinu cesty od Osaky.

Jedinečnosť tohto lesa môžu turisti vnímať hneď viacerými zmyslami naraz. Vysoké bambusy uchvátia váš zrak, no pokoj, ktorý lesom prevláda, poteší vaše sluchové zmysly. Stačí zatvoriť oči a užívať si šum listov vo vetre.

Prevláda tu taký pokoj, že Ministerstvo životného prostredia tento bambusový les zaradilo medzi 100 najlepších zvukových atrakcií Japonska. Cieľom tohto zoznamu je chrániť zvuky každodenného života pred ich znečistením rušivými hlukmi.

 

7. Čierny les (Nemecko)

Ak ste očakávali fotografie so strašidelnou atmosférou, budeme vás musieť sklamať. Čierny les v juhozápadnej časti Nemecka je v skutočnosti plný nádherných zákutí, turistických trás a malebných vidieckych domčekov.

Jediné, čo je na tomto lese pochmúrne, je jeho názov. S lokalitou, na ktorej sa les rozprestiera, sa spájajú rôzne mýty a legendy s duchmi a nymfami. Súdiac podľa toho, ako Čierny les vyzerá a pôsobí, ide pravdepodobne len o rozprávky na „dobrú“ noc.

 

8. Dračí les (Jemen)

Nie je nutnosťou, aby zaujímavé a najkrajšie lesy na svete prekvitali zeleňou. Tá síce Dračiemu lesu nechýba úplne, no predsa sa jej tu nachádza o niečo menej, než býva zvykom.

Naopak, prevládajú tu odtiene červenej. Okrem hornatej krajiny sa táto farba spája so stromami dračej krvi. Nazývajú sa tak kvôli krvavo červenej šťave, ktorú produkujú. 

Od bežných stromov sa ale odlišujú aj korunou, ktorá pripomína tvar dáždnika. Turisti ho však zvyknú pripisovať aj vzhľadu ufo.

Jemen je čarovná hornatá krajina a jeden z posledných neprebádaných kútov sveta, takže navštíviť miesta, kde sa odohrávali príbehy z Rozprávok tisíc a jednej noci, sa určite oplatí.

 

9. Machový les (Malajzia)

Vráťme sa však späť k zeleni, ktorou tento dažďový prales doslova prekypuje. Nachádza sa v najvyšších horských pásmach Cameronskej vysočiny, kde panuje nepretržitá vlhkosť. Práve tá totiž vytvára ideálne podmienky pre rast machu, papradia či lišajníkov.

Aby ste si toto unikátne prostredie mohli užiť čo najviac, medzi korunami stromov sú vybudované drevené plošiny. Podobné tým, ktoré máme v Bachledovej doline. Vďaka nim prídete do blízkeho kontaktu s vlhkosťou a pravou atmosférou tohto miesta.

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 86929 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84896 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82735 videní | 6 minúty čítania