Späť na všetky články
pred 1 rokom 9005 videní | 5 minúty čítania

MHD úplne inak: Toto je 9 najčudnejších spôsobov verejnej dopravy v rôznych kútoch sveta

MHD úplne inak: Toto je 9 najčudnejších spôsobov verejnej dopravy v rôznych kútoch sveta
To, na čo sme bežne zvyknutí na Slovensku, môže naberať v zahraničí úplne iný rozmer.

To, na čo sme bežne zvyknutí na Slovensku, môže naberať v zahraničí úplne iný rozmer. Počuli ste už napríklad o trojkolesových taxíkoch, visiacich vlakoch či podzemnej lanovke? Pozrite sa, akými dopravnými prostriedkami sa prevážajú ľudia v krajinách Európy, Ázie či Ameriky.

 

1. Podzemná lanovka v Istanbule

Istanbulský Tünel je podzemná verzia lanovkovej dráhy, ktorá má iba dve zastávky – začiatočnú v Karaköy a konečnú v Beyoğlu. Na necelých 600 metroch prekonáva výškový rozdiel 60 metrov. Podzemná lanovka v Istanbule je v prevádzke od 5. decembra 1874, takže je hneď po londýnskom metre druhou najstaršou podzemnou prepravnou dráhou na svete.

podzemna-lanovka-istanbul

Lanovka sa využíva ešte aj dnes, no nie v takej intenzite ako kedysi. Cesta síce trvá iba minútu a pol, no ak navštívite Istanbul, jazdu týmto historickým dopravným skvostom by ste určite nemali vynechať.

 

 

2. Vonkajší eskalátor v Kolumbii

To, na čom sme na Slovensku zvyknutí jazdiť v obchodných centrách, v Kolumbii využívajú ako jednu z foriem hromadnej dopravy.

Tento eskalátor sa nachádza v Meddeline – druhom najväčšom meste Kolumbie. Postavili ho, aby zjednodušili dopravu domácim, ktorí predtým museli peši zdolávať výškový rozdiel podobný 28-poschodovej budove. So strmým svahom si nevedeli poradiť dokonca ani autá.

Vybudovanie 385-metrového eskalátora uprostred mesta však problém s prepravou vyriešilo. Cesta obrovským oranžovým eskalátorom trvá z jedného konca na druhý iba 6 minút. Projekt je v prevádzke od roku 2011 a stal sa vzorom urbanistického plánovania v rôznych krajinách na celom svete.

 

 

3. Nadzemná železnica v Nemecku

Táto výnimočná železnica je najstaršou visiacou elektrickou železnicou na svete. V prevádzke je od začiatku 20. storočia až dodnes. Najdlhšie bola mimo prevádzky počas 2. svetovej vojny pre vážne poškodenie. Potom ju z funkcie vyradili aj viaceré čiastkové rekonštrukcie či vážna nehoda v roku 1999. Ročne sa týmto (pre Európu) nezvyčajným druhom dopravy prevezie vyše 25 miliónov cestujúcich.

historicka-nadzemka-nemecko

Trať prechádza cez rieku Wupper aj ponad diaľnicu. V najvyššom bode sa nachádza 12 metrov nad zemou. Ak by ste si chceli jazdu touto nezvyčajnou železnicou vyskúšať, navštívte mesto Wuppertal na severozápade Nemecka.

 

 

4. Mestská lanovka v Bolívii

Lanovka Mi Teleférico spája bolívijské mesto La Paz so susedným El Alto, medzi ktorými je 400-metrový výškový rozdiel. Ide o najdlhší systém mestskej lanovky na svete.

Po výstavbe v roku 2014 ju ocenili nielen domáci, ktorí získali rýchly a efektívny dopravný prostriedok, spájajúci dovtedy dve nezlučiteľné lokality, ale aj porota Guinessovej knihy rekordov.

mestska-lanovka-bolivia

Zatiaľ čo predtým trvala ľuďom cesta aj štyri hodiny, dnes je to oveľa menej. Ak existuje mesto, v ktorom je najobľúbenejšou turistickou atrakciou dopravný prostriedok, tak je to La Paz. Mi Teleférico prechádza ponad kancelárske budovy, futbalový štadión, rieku, až napokon pod lanovkou vidno iba nahusto postavené obydlia.

 

 

5. Preprava sánkami v Portugalsku

Sánky ako dopravný prostriedok? Bežná súčasť portugalskej lokality Monte už od roku 1850. A v uliciach ich môžete vidieť dodnes. Každoročne sem kvôli tejto atrakcii prichádzajú tisíce turistov, aby sa mohli medzi úzkymi uličkami previezť vysokou rýchlosťou.

dvaja-muzi-tlacia-sane-po-ceste-dole-kopcom-s-dvomi-zenami-portugalsko

Dvojmiestne sánky z dreva sú poháňané dvojicou mužov v tradičnom odeve. Na sebe majú biele bavlnené oblečenie, na hlave slamený klobúk a aby sa im sánky dobre brzdili, na nohách majú gumené topánky. Dvojkilometrový „zjazd“ z luxusnej mestskej časti Monte do Funchalu trvá asi 10 minút. Zaujímavá atrakcia, však?

 

 

6. Lodné autobusy v Bangkoku

Kvôli poprepletanej sieti vodných kanálov sa Bangkoku zvykne hovoriť, že sú to Benátky východu. Lode prechádzajú cez centrum mesta po kanáli Saen Saep od roku 1990. Asi 18-kilometrovú trasu denne obsluhuje 100 lodí, do ktorých sa zmestí 50 ľudí.

Denne sa touto formou dopravy prevezie až 60 000 cestujúcich. Kvôli častým zápcham na cestách je táto preprava lodnými autobusmi oveľa rýchlejšia.

vodny-autobus-bangkok-thajsko

 

 

7. Vznášadlá v Spojenom kráľovstve

V Spojenom kráľovstve majú naozaj nezvyčajný druh dopravy. V niektorých lokalitách sa ľudia neprepravujú po vode, ale nad ňou – pomocou vznášadiel. Na vznášajúce sa dopravné prostriedky môžete natrafiť napríklad na trase medzi Portsmouthom a ostrovom Isle of Wight. V tomto prípade ide o najstaršiu komerčne využívanú vznášadlovú trať na svete.

vodne-vznasadlo-na-rieke-anglicko

 

 

8. Pestrofarebné autobusy v Latinskej Amerike

Medzi miestnymi sa im zvykne hovoriť aj „kuracie autobusy“. To preto, že domáci dedinčania, pre ktorých sú tieto autobusy hlavným prostriedkom medzi dedinami, v nich často vozia kurčatá na trh alebo z trhu domov. Nájdete ich napríklad v Guatemale alebo Paname.

farebne-autobusy-latinska-amerika

Špecifickým znakom týchto autobusov sú pestré farby a rôznorodá výzdoba. Zväčša ide o upravené školské autobusy vyradené z prevádzky. Napríklad v Paname ich volajú tiež „pirátske autobusy“. Dôvodom je to, že v niektorých prípadoch ich šoférujú podnikavci bez potrebného vodičského oprávnenia.

 

 

9. Cyklo taxíky vo Vietname

Vo veľkej obľube ich využívajú nielen turisti, ale aj domáci. Veď v preľudnených miestach Vietnamu sú tieto cyklo taxíky občas rýchlejšie ako autá.

Posedenie v prednej časti trojkolesového cyklo taxíka je pritom populárnou voľbou aj pre obhliadku miest a premiestňovanie sa medzi atrakciami.

cyklotaxik-vietnam-dve-zeny-v-taxiku-na-bicykli

Ak zavítate napríklad do Hanoja, určite sa nechajte previezť po meste bicyklom. Ušetríte si tak kopec času aj nervov.

Aký nezvyčajný dopravný prostriedok ste po potulkách svetom vyskúšali vy?

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 87047 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85276 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82791 videní | 6 minúty čítania