Späť na všetky články
pred 2 rokmi 82740 videní | 6 minúty čítania

7 európskych pláží, ktoré vás nadchnú svojou krásou

7 európskych pláží, ktoré vás nadchnú svojou krásou
Nielen na druhom konci sveta, ale aj priamo v Európe nájdete pláže, ktoré svojou krásou dokážu konkurovať pokojne aj Karibiku.

Nielen na druhom konci sveta, ale aj priamo v Európe nájdete pláže, ktoré svojou krásou dokážu konkurovať pokojne aj Karibiku. My sme pre vás vybrali 7 z nich, ktoré vás milo prekvapia svojou čistotou a neraz i nezvyčajnosťou.

Vyberte sa teda s nami spoznávať jedny z najkrajších pláží v Európe. V tomto článku navštívime pláže Talianska, Španielska, Grécka, Chorvátska, Portugalska a dokonca aj Anglicka a Islandu. Pred vycestovaním na dovolenku je však dôležité uzavrieť cestovné poistenie. To vás ochráni v prípade rôznych nečakaných udalostí. Medzi nečakané poistné udalosti, ktoré zahŕňa cestovné poistenie, patrí napríklad poistenie liečebných nákladov, poistenie batožiny alebo poistenie občianskej zodpovednosti za škodu. Výhodou sú asistenčné služby, na ktoré sa môžete obrátiť v prípade nečakanej situácie (krádež dokladov). Užívajte si odpočinok na najkrajších plážach Európy bez starostí.

Veríme, že v nich objavíte dostatok inšpirácie pre vaše tohtoročné dovolenkové zážitky.

 

1. Cala Goloritzé, Sardínia – Taliansko

Pláž Cala Goloritzé sa nachádza na severovýchodnom pobreží Sardínie v meste Baunei a patrí k vôbec najkrajším plážam celého ostrova. Hoci je dosť maličká, kvôli ťažšej dostupnosti nebýva preplnená turistami (ako napríklad ďalšia úžasná pláž Sardínie Costa Smeralda).

Cala Goloritzé vás nadchne hneď niekoľkokrát – vysokými skalnými vápencovými útvarmi v okolí, belavou zmesou piesku a kameňa, impozantným kamenným oblúkom a, čo je najdôležitejšie, priezračnou tyrkysovo sfarbenou vodou.

Cala Goloritzé bola dokonca v roku 1955 zapísaná na Zoznam svetového dedičstva UNESCO a je považovaná za jednu z najlepších lokalít na šnorchlovanie na celej Sardínii.

Aby sa zachovala čistota mora, motorové člny tu majú vstup zakázaný. Pozor, prístup na pláž nie je najjednoduchší, a to či už si zvolíte cestu po mori, alebo si dáte pešiu túru. Zážitok však určite stojí za to.

cala goloritze, sardinia, taliansko, ostrov, plaze sardinie

 

2. Cala Macarella, Menorca – Španielsko

Azda najkrajšou plážou celých Baleárskych ostrovov je Cala Macarella s neďalekou zátokou Cala Macarelleta, nachádzajúcich sa na ostrove Menorca. Nádherné more, zeleň okolitých píniových lesíkov, jemný biely piesok a azúrové more vo vás vyvolajú pocit, akoby ste sa ocitli uprostred panenskej prírody.

Pravdou však je, že Cala Maracella sa nachádza len neďaleko letoviska Cala Galdana a v sezóne sem chodí dosť veľa turistov. Aj preto sa oplatí zájsť približne 20 minút chôdze na vzdialenú menšiu pláž Cala Macarelleta, ktorá je obklopená veľkými skalami a poskytuje oveľa viac súkromia.

cala macarella, menorka, spanielsko, plaze spanielska, balearske ostrovy

 

3. Navagio, Zakynthos – Grécko

#nofilterneeded. Tento populárny Instagram hashtag právom prináleží pláži Navagio na gréckom ostrove Zakynthos, ktorá je jednou z najfotogenickejších pláží v Európe. Teda, ak nie rovno aj na celom svete.  

Tento čarokrásny záliv je v podstate jedinou veľkou atrakciou na ostrove Zakynthos, a preto treba rátať s tým, že sa na ňom s najväčšou pravdepodobnosťou neocitnete sami. Nečudo. Snehobiely jemný štrk, neuveriteľne krásne more a pláž obopínajúce vápencové útesy, ktoré siahajú miestami do výšky takmer 300 metrov, sú lákadlom pre turistov z celého sveta.

Idylickú scenériu dotvára hrdzavý vrak stroskotanej lode, ktorý leží priamo na pláži a stal sa akousi turistickou atrakciou. Napokon, práve podľa tejto lode dostala pláž aj svoje pomenovanie Navagio, čo v preklade znamená vrak.

Na ostrov sa pritom dá dostať jedine loďou. Drobný tip – ak si chcete pláž vychutnať čo najviac, vyhnite sa organizovaným výletom miestnymi cestovkami a radšej si zvoľte menšie výletné lode, ktoré na ostrov plávajú z prístavu Porto Vrómi.

navagio, zakynthos, grecko, plaze na zakynthosi, najkrajsie plaze Grecka

 

4. Black Sand Beach – Island

Z belavých a azúrovo modrých farieb európskych pláží sa na chvíľu presunieme k drsnejšiemu prostrediu ostrova Island. Možno by to viacerí z vás nečakali, ale aj na tomto ostrove nájdete krásnu piesočnatú pláž, ktorá sa stáva nádherným kontrastom vo fotoalbumoch cestovateľov.

Pláž, ktorá sa nachádza v najjužnejšej dedinke ostrova s názvom Vík, je totiž plná jemného tmavočierneho piesku. Nejde pritom o žiadny nezvyčajný prírodný úkaz. Island je krajina s veľkou sopečnou činnosťou, a preto sú čierne sopečné pláže bežnou súčasťou ostrova.

Pri kúpaní si však treba dávať veľký pozor. V obrovských vlnách sa tu už utopil nejeden odvážny surfista.

Black Sand Beach, Island, cierna plaz, plaze na Islande, co vidiet na Islande

 

5. Zlatni Rat, Brač – Chorvátsko

Pláž Zlatni Rat, ležiaca neďaleko letoviska Bol na ostrove Brač, sa považuje za najkrajšiu pláž v celom Chorvátsku. Ak ste ju teda doposiaľ popri vašich dovolenkách v Chorvátsku nenavštívili, rozhodne by ste to mali napraviť. Neoľutujete.

Táto pláž je dlhá viac než 630 metrov a typická je svojím trojuholníkovým tvarom (alebo aj tvarom labutieho krku). Zaujímavosťou pláže je to, že nemá úplne statický tvar. Ten sa totiž pravidelne mení pod vplyvom vetra a morských prúdov, v dôsledku čoho sa „špic“ pláže raz nakláňa na jednu, inokedy zas na druhú stravu.  

Tak ako mnohé chorvátske pláže, aj táto je tvorená drobnými okruhliakmi. Kúpanie na tomto mieste je však zážitkom na celý život. Jediné, čo vás môže zaskočiť, je veterné počasie.

Zlatni rat, Brac, Chrovatsko, plaze v Chorvatsku

 

6. Praia da Marinha, Algarve – Portugalsko

Nádhernú a mimoriadne fotogenickú pláž ukrývajú tiež útesy najjužnejšieho regiónu Portugalska Algarve. Približne 8 kilometrov juhovýchodne od Lagoa leží pláž Praia da Marinha, ktorej tyrkysové more krásne kontrastuje s výrazne sfarbenými oranžovohnedými skalami z vápenca, ktoré túto pláž akoby celú objímali.

Pláž Praia da Marinha je teda nielen rajom na kúpanie sa a šnorchlovanie, ale aj na lezenie. Dokonca sa považuje za najkrajšiu pláž v celom Portugalsku.

praia de marinha, algarve, portugalsko, plaz portugalska

 

7. Durdle Door, Dorset – Anglicko

Z krajín, ktoré sú typickými letnými destináciami turistov, sa teraz opäť premiestnime do trochu chladnejšej destinácie, a síce do Anglicka.

Na jeho južnom pobreží v Dorsete sa totiž nachádza pozoruhodný prírodou vytvorený vápencový oblúk Durdle Door, okolo ktorého sa rozprestiera široká kamenistá pláž. Tá je súčasťou pobrežia Dorsetu, zapísaného v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Toto pobrežie má dĺžku približne 100 km a nazýva sa Jurassic coast. Prečo Jurassic?

Na stenách útesov totiž môžete nájsť dávne odtlačky rôznych morských a suchozemských živočíchov.

Durdle Door, Dorset, Anglisko, plaz v juznom anglicku

 

 

Zatúžili ste po dovolenke pri mori? Vyberte si zo skvelej ponuky Idem.sk a vycestujte do sveta za super ceny. :-)

 

Objavujte svet s Idem.sk

 

Autor: Kristína Biela

Súvisiace články
pred 1 rokom 86944 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84923 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82740 videní | 6 minúty čítania