Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 29128 videní | 6 minúty čítania

6 unikátnych miest, kde si môžete zaplávať s plameniakmi, prasiatkami alebo korytnačkami

6 unikátnych miest, kde si môžete zaplávať s plameniakmi, prasiatkami alebo korytnačkami
Ak by ste si chceli zaplávať s plameniakmi, tučniakmi alebo prasiatkami, toto sú miesta, kam sa treba určite vybrať.

Najkrajšie pláže sveta ponúkajú krištáľovo čistú vodu, biely piesok a nádhernú okolitú prírodu. Tieto však lákajú na niečo úplne. Dovolenkári ich vyhľadávajú kvôli zvieratám, ktoré ich obývajú. Ak by ste si chceli zaplávať s plameniakmi, tučniakmi alebo prasiatkami, toto sú miesta, kam sa treba určite vybrať.

 

pig-is-swimming-in-sea-bahamas

 

1. Dovolenka v spoločnosti plávajúcich prasiatok

O rozkošných prasiatkach, ktoré boli v minulosti na internete veľkým fenoménom, počul už hádam každý. O ich pôvode panujú iba dohady, pretože nikto presne nevie, ako sa na neobývaný ostrov Big Major Cay dostali. Podľa niektorých ich sem doviezli námorníci, ktorí na nich časom zabudli. Iní zase veria verzii, že pochádzajú zo stroskotanej lode.

Existuje však aj domnienka, že za ich prítomnosťou nestojí žiadna náhoda, ale premyslený podnikateľský zámer. Jeho cieľom bolo vytvoriť ostrov s plávajúcimi prasiatkami a prilákať tak na Bahamy čo najviac turistov.

Či už je to pravda alebo nie, všetkých 20 prasiatok si na tomto neobývanom ostrove žije spokojný život. Spoločnosť im neustále robí množstvo turistov, ktorí ich za unikátne fotografie odmeňujú potravou. Na prítomnosť ľudí si tieto plávajúce prasiatká zvykli natoľko, že sa pred nimi ochotne predvádzajú a v plytkých vodách plávajú spolu s nimi.

Ostrov Big Major Cay a jeho Pig Beach sa nachádza v časti Exuma. Túto lokalitu tvorí vyše 360 ostrovov, takže ak vás plávajúce ošípané omrzia, na Bahamách máte stále čo objavovať.

pig-walking-on-the-beach-bahamas

 

2. Karibská pláž s ružovými plameniakmi

Podobných miest, kde by ste si mohli zaplávať v spoločnosti výnimočných pelikánov, nie je na svete až tak veľa. Aruba je vlastne jediný ostrov, kde sa o piesok pod nohami budete deliť s ružovými vtákmi bez toho, aby sa vás báli. Alebo vy ich.

pelican-walking-on-the-beach-aruba

Plameniaky sa vedľa ľudí cítia maximálne uvoľnene a prirodzene. Sú veľmi spoločenské, aj keď občas im miera vhodného správania „ujde“. Kedy sa to stane, zistíte tak, že si od vás drzo začnú pýtať jedlo.

Nezvyčajná, no luxusne vybavená pláž sa nachádza asi 10 minút od hlavného pobrežia. Flamingo Beach neohúri veľkosťou, ale skôr pestrosťou, pokojom a nádherným výhľadom. Renaissance Island, kde sa pláž s plameniakmi nachádza, je umelo vytvorený ostrov a patrí štvorhviezdičkovému rezortu Renaissance Aruba Resort.

pelicans-sleeping-on-the-hotel-beach-aruba-resorts

Pokiaľ vás láka romantická dovolenka na Karibiku a zároveň hľadáte niečo nezvyčajné, ostrov Aruba stojí určite za to. Vaše selfie fotky s plameniakmi sa budú v rodinnom fotoalbume určite vynímať ešte dlhé generácie. :)

 

3. Poníky na pobreží Atlantického oceánu

Späť k štvornohým dovolenkovým spoločníkom. Ostrov Assateague, ktorý je od roku 1965 chráneným národným parkom, okrem ľudí obýva asi 300 poníkov. Názory a povery o ich pôvode sa rôznia.

Niektorí veria tomu, že poníky sa na Assateague Island dostali, keď sa neďaleko pobrežia potopila nákladná loď. Ďalší uprednostňujú verziu, že poníky prišli na ostrov spolu s prvými osadníkmi. Stroskotaná španielska loď, ktorú neďaleko pobrežia objavili pred 20 rokmi, sa prikláňa skôr k tej prvej možnosti.

horses-swimming-in-the-river

Zdroj: Wikimedia.org

Za tú dobu sa tunajšiemu prostrediu poníky dokonale prispôsobili. Živia sa trávou a miestnymi plodinami. Po pobreží, lesoch a okolitých močiaroch putujú v skupinkách a pre dovolenkárov sú príjemným spestrením. Ale iba do chvíle, kým sa nezačnú prehrabovať v zásobách, ktoré si výletníci na pláž priniesli.

Okrem poníkov ostrov obýva celá rada pozoruhodných voľne žijúcich zvierat. Nachádza sa tu napríklad vyše 300 druhov vodných vtákov a ak by ste si ich pozorovanie chceli skĺbiť so sledovaním poníkov, určite sa vyberte na vyhliadkovú plavbu pozdĺž ostrova.

 

4. Záliv, kde sa korytnačky kŕmia a ľudia ich pozorujú

Ešte chvíľu v Amerike zostaneme, no presunieme sa na pobrežie Karibského mora do mexického Akumal. Neveľký záliv je známy ako miesto s ideálnymi podmienkami na šnorchlovanie. Azda ešte viac sa však preslávil prítomnosťou chránených zelených korytnačiek, ktoré sa do zátoky Akumal pravidelne vracajú, aby sa tu mohli nakŕmiť morskou trávou.

akumal-sea-turtle-diving

Návštevníci sa k nim môžu kedykoľvek pridať a zaplávať si tak v prítomnosti jedného z najstarších druhov zvierat. Keďže ide o chránený a ohrozený druh, určite by ste ich nemali plašiť alebo sa k ním úplne približovať. Povedzme, že 5-metrová vzdialenosť bude optimálna pre vás aj korytnačky.

 

5. Africká pláž posiata tučniakmi

Chránená pláž Boulders Beach je obľúbenou zastávkou pre turistov, ktorí prichádzajú užiť si atmosféru Kapského mesta v južnej Afrike. Dôvodom, prečo sem chodia, nie je ani tak nádherný biely piesok, ale to, kto po ňom kráča.

Pláž Boulders je domovom celej kolónie afrických tučniakov už vyše 35 rokov. Za tú dobu sa z jedného páru rozmnožili na asi 3 000 kusov. Keďže ide o ohrozený druh, Boulders Beach je unikátnym miestom a hádam jediným, kde môžete pozorovať voľne žijúcich afrických tučniakov.

Ideálne obdobie na návštevu je od januára do augusta. Vtedy sa tučniaci chodia kŕmiť do vôd neďaleko pobrežia, takže je väčšia pravdepodobnosť, že väčšinu z nich uvidíte aj priamo na pláži.

penguins-resting-on-the-public-beach

 

6. Pestrý podmorský svet na Maledivách

Nie je novinkou, že ostrovy Maledivy patria medzi najvyhľadávanejšie miesta na potápanie. To preto, že pod hladinou tu žije vyše 1 000 druhov rôznych rýb, 5 druhov korytnačiek, 20 druhov delfínov a veľrýb.

Ak k tomu pripočítame množstvo koralových útesov, pre ľudí, ktorí holdujú potápaniu, sú ostrovy Maledivy hotovým rajom na zemi.

diving-in-the-ocean-with-shark

Možnosti, kde a ako tento svet pod vodou preskúmať, tu nájdete neúrekom – koncentrácia potápačských stredísk je naozaj vysoká a pod hladinu tak môže nazrieť aj úplný začiatočník.

Odporučiť konkrétne pláže, z ktorých je prístup do oceánu najjednoduchší, je ťažké. Tie najlepšie potápačské rezorty na Maledivách však nájdete aj v našej ponuke.

Ako vidíte, najkrajšie pláže na svete môžu byť aj takéto. Plávať spolu s prasiatkami, poníkmi či plameniakmi je síce trošku netradičné, no o to zaujímavejšie. :)

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 86958 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84982 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82750 videní | 6 minúty čítania