Späť na všetky články
pred 1 rokom 9455 videní | 2 minúty čítania

5 vskutku podivných novoročných tradícií z rôznych krajín sveta

5 vskutku podivných novoročných tradícií z rôznych krajín sveta
Vedeli ste, že to, aký bude ďalší rok, môže závisieť aj na farbe vašej spodnej bielizne?

Ako na Nový rok, tak po celý rok. Zatiaľ čo u nás sa bežne týmto príslovím riadime, v mnohých krajinách by mohlo spôsobiť viac škody ako úžitku. Veď kto už by chcel celoročne zbierať črepy spred dverí či nosiť so sebou každý deň kufor?

Áno, aj takýmto spôsobom zvyknú ľudia oslavovať príchod nového roka. Pozrite sa spolu s nami na výber tých najčudnejších novoročných tradícií z celého sveta.

 

1. Na Nový rok s kufrom opreteky (Kolumbia)

Ľudia v Kolumbii milujú cestovanie, čoho dôkazom je aj ich tamojšia novoročná tradícia. Aby totiž mali ďalší rok kopec cestovateľských zážitkov, na Nový rok si zabehnú spolu s kufrom okolo ich bloku alebo hore-dolu po schodoch.

Pozor, kufor nebýva prázdny. Ľudia si doň balia rôzne veci podľa toho, kam chcú v budúcom roku vycestovať. Tak napríklad, ten kto chce ísť k moru, do kufra si pobalí plavky.

 

2. Šťastný nový rok, krava! (Belgicko)

V Belgicku si šťastie do nového roku po polnoci neprajú len ľudia medzi sebou, ale aj farmári s ich kravami. Ak totiž na Nový rok požehnajú svojmu dobytku, podľa tradície im to bude nosiť šťastie po celý rok.

 

3. Ak si kamoš, rozbiješ mi tanier o dvere (Dánsko)

Aby bol nový rok šťastný aj pre Dánov, majú vo zvyku 31. decembra rozbíjať taniere. Nuž, na tom by v podstate nebolo nič nezvyčajné, keby tento zvyk nespočíval v hádzaní tanierov o vchodové dvere priateľov a blízkych.

V praxi to znamená, že čím ste populárnejší, tým viac rozbitých tanierov si na Nový rok nájdete pred vaším vchodom.

 

4. O polnoci plné ústa hrozna (Španielsko)

V mnohých španielskych domácnostiach je zrejme po polnoci nezvyčajne ticho. Niežeby tam príchod nového roka neoslavovali, robia to však po svojom. Aby sa im totiž po celých nasledujúcich 12 mesiacov darilo, po polnoci jedia 12 bobuliek hrozna. Každá bobuľka pritom predstavuje jedno želanie.

Pozor, ak je niektorá z hroznových bobúľ kyslá, dotyčného čaká zlý mesiac.

 

5. Všetko záleží od farby spodnej bielizne (Južná Amerika)

V niektorých krajinách Južnej Ameriky podmieňujú to, aký bude ich nasledujúci rok, farbou ich spodnej bielizne. Kto víta nový rok v červenej, ten nájde lásku, kto v bielej, ten nájde mier, kto v žltej, ten zbohatne.


Tak čo, vyskúšate to? Prípadne poznáte aj podivnejšie novoročné zvyky? Dajte nám o nich vedieť v komentári. ;-)

Autor: Kristína Biela

Súvisiace články
pred 1 rokom 87035 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85246 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82786 videní | 6 minúty čítania