Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 3658 videní | 7 minúty čítania

5 dôvodov, prečo si predĺžiť leto dovolenkou v tropickej Paname

5 dôvodov, prečo si predĺžiť leto dovolenkou v tropickej Paname
Moderné hlavné mesto s mrakodrapmi, ale aj nedotknuté tropické ostrovčeky, nádherné pláže a národné parky. To všetko ponúka Panama.

Panama je rajom pre milovníkov národných parkov. Vyznávači oddychu pri mori si zas môžu urobiť výlet na malé ostrovčeky, ktorých má Panama neúrekom.

 

 

Hlavné mesto

Pri pohľade na hlavné mesto Panamy – Panama City – by ste si ho rýchlo zmýlili s inými svetovými metropolami. Moderné výškové budovy sa však pri pohľade zblízka miešajú s historickými lokalitami, ktoré sú odkazom na časy, keď bola Panama španielskou kolóniou.

vyhlad na hlavne mesto panama city
Výhľad na modernú časť hlavného mesta Panama City.

Jednou z takýchto lokalít je Panama Viejo, ktorú v roku 1519 založil dobyvateľ Pedrarías Dávila. V Panama Viejo malo vyrásť mesto európskych vysťahovalcov, no po tom, ako túto časť zničili piráti, sa plány presunuli do oblasti Casco Viejo. Táto lokalita je v súčasnosti považovaná za historickú časť hlavného mesta.

pozostatky osidlenia v panama viejo
Pozostatky osídlenia v Panama Viejo.

A keď sa do Casco Viejo vyberiete, vyhraďte si na tento výlet dlhší čas, pretože je čo pozerať. V Casco Viejo sa napríklad nachádza najznámejší miestny kostol – Katedrála sv. Márie. Takisto tu nájdete Panamské národné divadlo či prezidentský palác, ktorý v minulosti slúžil ako sídlo španielskeho guvernéra.

katedrala sv. marie
Katedrála sv. Márie v Casco Viejo.

V panamskej historickej časti sa nezabudnite zastaviť na Plaza Bolivar alebo Plaza de Francia, odkiaľ budete mať najkrajší výhľad na mesto.

vyhlad na krasne casco viejo
V Casco Viejo sa vám naskytnú aj takéto výhľady.

Neďaleko hlavného mesta leží aj obľúbený luxusný päťhviezdičkový Hotel Dreams Playa Bonita Panama, ktorý sa nachádza priamo pri nádhernej piesočnatej pláži.

 

Svetoznámy kanál

Len čo si rezervujete dovolenku v Paname, začnite si písať zoznam toho, čo treba v tejto stredoamerickej krajine vidieť. Okrem hlavného mesta si veľkými písmenami poznačte Panamský prieplav, ktorý prinajmenšom z počutia pozná každý.

Teraz sa však naň spoločne pozrime. Prieplav, ktorý otvorili pred vyše sto rokmi (1914), dlho kontrolovali Spojené štáty americké, pretože ho sami postavili. Neskôr na jeho fungovanie dohliadali spoločne s Panamou a od roku 1999 sa úplná kontrola presunula do rúk panamskej vlády.

panamsky prieplav
Panamský prieplav skráti trasu lodí o tisícky kilometrov.

A na čo kanál slúži? Jeho význam je čisto praktický. Lode, ktoré sa plavia z jednej strany USA na druhú, skrátia vďaka prieplavu dĺžku trasy aj o 15-tisíc kilometrov. K významnému skráteniu dochádza aj pri plavbách z Európy do východnej Ázie alebo Austrálie.

Okrem toho, že sa na kanál pôjdete pozrieť, určite zájdite aj do Miraflores. Ide o centrálnu časť prieplavu, ktorá predstavuje akúsi vstupnú bránu na druhú stranu trasy. A čo je ešte lepšie, výhľad na lodnú premávku si môžete vychutnať pri dobrom jedle, takže sa sem určite oplatí ísť.

centralna cast prieplavu miraflores
Centrálna časť prieplavu Miraflores.

Pozrite si nižšie uvedené video, aby ste vedeli, ako lode – nákladné aj výletné – cez Miraflores prechádzajú.

 

 

Množstvo ostrovov

Viac ako konkrétnymi plážami je Panama známa menšími ostrovmi s nádhernými pobrežnými lokalitami. Preto si počas pobytu v Paname vyhraďte čas aj na výlet do týchto ostrovných oblastí.

Známy je napríklad ostrov Coiba v zálive Chiriquí. Unikátnym ho robí najmä jeho nedotknutosť a ojedinelá fauna a flóra. So sprievodom sa sem môžete ísť potápať alebo rybárčiť, no je veľmi dôležité, aby ste sa počas pobytu na tomto ostrove správali naozaj rozumne. Z pobrežného mesta Santa Catalina sa na Coibu doplavíte približne za 80 minút.

ostrov coiba, ktory sa nachadza v tichom mori
Ostrov Coiba je chráneným územím v Tichom mori.

Ďalším panamským skvostom sú Perlové ostrovy, ktoré ležia blízko Panama City. Letecky sa sem z hlavného mesta dostanete približne za 15 minút.

Podobne ako pri ostrove Coiba, aj Perlové ostrovy sú unikátne svojím ekosystémom, čomu treba počas pobytu v týchto končinách prispôsobiť správanie.

vyhlad na pobrezie perlovych ostrovov
Výhľad na pobrežie Perlových ostrovov.

Pre milovníkov netradičných zážitkov máme jednu špecialitu. Ostrovy San Blas sa nachádzajú na opačnej strane krajiny v Karibskom mori. Zvláštnosťou San Blas je, že väčšina z nich je neobývaná, a teda aj nedotknutá a neobjavená. No nájdu sa aj ostrovy, kde niekto žije. Ide o pôvodných domorodcov Kuna, ktorí sa o ostrovy starajú a udržiavajú ich „v zdraví“ a kráse.

ostrovy san blas
Ostrovy San Blas.

Ak sa na tieto ostrovy vyberiete, domorodci vás ubytujú v ekologických izbách z prírodných materiálov a tiež vás pohostia tradičnými jedlami. Na ostrovy San Blas sa dostanete loďou alebo letecky z Panama City.

plaz na san blas
More a pláže sú na San Blas jednoducho magické.

A napokon vás vezmeme na ostrov Taboga, ktorý predstavuje akýsi rýchly únik z Panama City. Z hlavného mesta sa sem trajektom dostanete za pol hodiny. Navyše, ak namiesto víkendu vystihnete čas cez týždeň, je veľká pravdepodobnosť, že si krásne pláže užijete úplne osamote.


Ostrov Taboga predstavuje únik z rušného Panama City na osamotené pláže.

 

Národné parky

Panama je v zozname UNESCO zapísaná päťkrát, z toho sú tromi unikátnymi miestami národné parky. A áno, v Paname ich je skutočne veľa. Preto ak budete po oddychu na pláži chcieť zmenu, zájdite do niektorého z nich. No a toto sú naše tipy.

Dokonalým miestom je Národný park Soberania, ktorý je od hlavného mesta vzdialený len 45 minút cesty. A prečo je tu tak úžasne? Na to, že sa presuniete necelých 30 kilometrov od hlavného mesta, je veľkým prekvapením divoká džungľa a prales.

krasna priroda nedaleko panama city
Takúto prírodu objavíte v národnom parku Soberania, necelých 30 kilometrov od Panama City.

A práve preto je toto miesto skvelé – ak vás omrzí Panama City, jednoducho sa vyberiete sem a razom ste v inom svete.

Národný park Charges nie oveľa ďalej od parku Soberania, preto ak vás príroda neomrzí, vyberte sa práve sem. Okrem horských terénov, tropických lesov a jazier robí tento park zaujímavý fakt, že odtiaľto pochádza väčšina vody Panamského prieplavu. Tento región tiež zásobuje pitnou vodou mestá Panama City, Colon a La Chorrera.

Za zmienku rovnako stojí, že v národnom parku Charges žije voľne veľké množstvo jedinečných zvierat, napríklad mloci, jaguáre alebo tapíre.

dedinka povodneho obyvatelstva
Tradičná dedina pôvodného obyvateľstva Embera.

Nezabudnuteľný zážitok budete mať takisto po tom, ako sa stretnete s domorodými Indiánmi spoločenstva Embera. Pôvodní obyvatelia majú v parku Charges tradičnú dedinu, ktorou prevedú aj turistov.

Medzi ďalšie panamské národné parky patrí napríklad Darien alebo už spomínaný ostrov Coiba.

 

Provincia Bocas del Toro

Po tom, ako sme prešli pobrežné oblasti a národné parky, vás vezmeme do panamskej provincie Bocas del Toro, ktorá je kombináciou takýchto miest. Známy v tejto lokalite je napríklad ostrovný Národný park Bastimentos, ktorý sa môže popýšiť nádhernými plážami a chránenými živočíchmi.

znama plaz red frog
Známa pláž Red Frog na ostrove Bastimentos.

Zaujímavým zážitkom bude aj výlet na ostrov Carenero. Na tomto mieste nájdete skutočne nádherné pláže určite. Určite vás však dostane aj zistenie, že sa tu nevybudovali žiadne cesty. Rušnej premávky sa na ostrove Carenero nemusíte obávať.

Tento článok by nebol úplný, ak by sme nespomenuli jednu z najznámejších pláží celej Panamy – pláž Starfish. Tá sa nachádza na ostrove Colón, ktorý je takisto súčasťou provincie Bocas del Toro.

plaz starfich v bocas del toro
Pláž Starfish v provincii Bocas del Toro.

A ako sa sem dostať? Z Panama City môžete do provincie Bocas del Toro cestovať lietadlom alebo autom. A napokon v ostrovnej oblasti Boca del Drago nasadnite na autobus, ktorý premáva až k pláži Starfish. Prajeme vám šťastnú cestu.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86672 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84181 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82618 videní | 6 minúty čítania