Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 10612 videní | 5 minúty čítania

12 znakov toho, že si nenapraviteľne závislý od cestovania

12 znakov toho, že si nenapraviteľne závislý od cestovania
Pokiaľ na sebe spozoruješ väčšinu nasledujúcich príznakov, vedz, že máš vážnu závislosť od cestovania.

Mať pozitívny vzťah k cestovaniu, dovolenkám a výletom, to je jedna vec. Druhá je však tá, keď bez pomyslenia na to, ktorú krajinu či miesto preskúmaš najbližšie, už poriadne ani nevieš zaspať. Pokiaľ na sebe spozoruješ väčšinu nasledujúcich príznakov, vedz, že máš vážnu závislosť od cestovania.

 

1. Zvládneš prespať takmer kdekoľvek

Nielenže v pohode zvládneš prespať v hoteli nižšej cenovej kategórie, v hosteloch či v príbytkoch neznámych ľudí. Problém ti nerobí ani spánok na vlakovej stanici či v letiskovej hale. Obzvlášť obdivuhodné sú tvoje schopnosti zaspať kedykoľvek, a to aj v tých najhlučnejších podmienkach.

 

2. Letiskové kontroly prejdeš bez jediného zaváhania

Na letisku kdekoľvek na svete ťa už nič nezarazí. Nikdy nezmätkuješ a všetko nájdeš do pár sekúnd. Na letiskových kontrolách ťa nemusia vyzývať absolútne k ničomu. Všetko máš vždy vopred pripravené a zbytočne sa nezdržiavaš.

 

3. Si macher v balení batožiny

V balení batožiny máš už dostatočnú prax. Keď môžeš, vezmeš si veľkú batožinu, ale nezaskočí ťa ani situácia, keď sa musíš pobaliť do príručnej batožiny. V pohode sa zvládneš zbaliť na týždeň do batoha a nič ti nebude chýbať. Presne vieš, čo budeš potrebovať.

 

4. Máš priateľov takmer z každého kúta sveta

Niektorí ti to závidia, iní to nechápu, ale v zahraničí máš pravdepodobne viac priateľov ako na Slovensku. Všade, kam prídeš, totiž rád spoznávaš miestnych ľudí, s ktorými sa ti často spájajú tie najlepšie zážitky. Vďaka zahraničným priateľom navyše vždy spoznáš tie najlepšie miesta, ktoré turistom väčšinou unikajú.

muz-zena-sedia-pri-vodopade

 

5. Viac ako správy sleduješ cestovateľské weby

Namiesto toho, aby si sledoval aktuálne spoločenské a politické dianie, denne tráviš veľa času čítaním cestovateľských portálov a blogov, čítaním rôznych sprievodcov či sledovaním dokumentov. Inšpiráciu na ďalšie cesty hľadáš jednoducho neustále.

 

6. Sociálne siete máš zaplavené fotkami z výletov

Žiadne nudné bezduché selfies, ale parádne fotografie a videá z tých najrôznejších kútov sveta sú tým, čím napĺňaš podstatnú časť tvojho profilu na Facebooku či Instagrame. Mať ťa vo friendliste je radosť.

dievca-hladi-cez-fotoaparat

 

7. V peňaženke máš okrem eur aj rôzne iné meny

Za celé roky tvojho cestovania sa ti v peňaženke nazbieralo niekoľko mincí, ktorých krajina pôvodu presahuje hranice Európskej únie. Na konci každej cesty si odložíš pár drobných, ktoré neminieš na desiatu či suveníry, ale odložíš si ich ako malú pamiatku na tvoje cesty.  

 

8. Na konci výletu premýšľaš o tom, kam pôjdeš nabudúce

Alebo inak – nikdy nemáš dosť. Hoci aj práve prežívaš najlepšiu dovolenku svojho života, stále uvažuješ nad tým, kam vyrazíš najbližšie. A keď sa náhodou stane, že nemáš nič ďalšie naplánované, tvoja nálada prudko klesá.

 

9. Poznáš kopec zaujímavých fráz v rôznych jazykoch

So zahraničnými priateľmi prichádza aj tvoja znalosť niekoľkých fráz v rôznych cudzích jazykoch. Ten, kto ťa nepozná, by ti ľahko uveril, že hovoríš pokojne aj ôsmimi cudzími jazykmi. Pravdou však je, že väčšinou si vystačíš s jedným až dvoma. V prípade potreby sa predsa dorozumieš aj rukami a nohami.

 

10. V skrini ti zaberá miesto funkčné oblečenie

Namiesto obchodov s rýchloobrátkovou módou dávaš prednosť outdoorovým obchodom s kvalitným funkčným oblečením. Od tričiek, v ktorých sa príliš nespotíš ani v horúcich dňoch, až po ľahké svetre a bundy, ktoré ťa udržia v teple v zime na horách. Záležať si dáš aj na topánkach, a preto máš vždy v zálohe poriadnu turistickú obuv.

muz-sedi-na-zamrznutom-jazere-zima

 

11. Máš účet alebo pokladničku, kde si sporíš na výlety

Vieš, že do cestovania sa oplatí investovať. Veď aj najnovšie výskumy dokazujú, že míňanie peňazí na zážitky nás robí šťastnejšími. Preto ti nie je ľúto minúť ani tvoje posledné úspory práve na cestovanie. Samozrejme, nič nenechávaš na náhodu, a preto máš špeciálny účet alebo pokladničku, kam si odkladáš peniaze na výlety bokom. Prípadne si už majiteľom karty Revolut, ktorá umožňuje cestovateľom vyberať z bankomatov meny s najvýhodnejším kurzom všade na svete. 

 

12. Máš spísaný zoznam destinácií, ktoré chceš navštíviť

Stále snívaš o návšteve nových krajín a svoje sny si postupne plníš. Stačí sa pozrieť na tvoj zoznam vysnívaných destinácií, ktorý si pravidelne aktualizuješ, a hneď podnikáš plány k tomu, aby sa tvoje cestovateľské sny menili na skutočnosť. Veď si predsa človek závislý od cestovania.

mapa-australie-zaznacene-miesta-spendlikmi

 

Na záver by sme ti ešte chceli k tvojej závislosti srdečne zablahoželať, pretože sa ti nič lepšie nemohlo stať. A ak náhodou trpíš abstinenčnými príznakmi, nezabúdaj, že poriadnu dávku cestovateľských zážitkov nájdeš vždy aj v ponuke www.idem.sk

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49034 videní | 3 minúty čítania