Späť na všetky články
pred 1 rokom 8749 videní | 6 minúty čítania

Pozrite si 10 najväčších turistických bizarností našej planéty

Pozrite si 10 najväčších turistických bizarností našej planéty
V Indii môžete navštíviť chrám, kde sa modlia k potkanom, v USA repliku známeho Stonehengeu z vrakov áut.

Ak si myslíte, že ste všetky najpopulárnejšie atrakcie už videli, je načase spoznať aj tie menej tradičné. V Indii môžete navštíviť chrám, kde sa modlia k potkanom, v USA repliku známeho Stonehengeu z vrakov áut a vo Veľkej Británii rezerváciu s populáciou 2 000 záhradných trpaslíkov. Idete?

 

1. Chrám potkanov (India)

Pre nás cudzincov sú kultúrne zvyky v Indii nevyčerpateľným zdrojom údivu. Inak to nie je ani v prípade hinduistického chrámu Karni Mátá, ktorý je medzi turistami známy aj ako chrám potkanov.

chram-potkanov-india

Zdroj: Wikimedia.org

Podľa dávnej legendy dokázala bohyňa Karni vzkriesiť mŕtvych a boh smrti Jama sa jej pomstil tak, že jej oddaným odmietol prisúdiť nesmrteľnosť.

potkany-piju-mlieko-z-misy

Aby jeho prekliatie obišla, svojim oddaným sľubovala, že o nesmrteľnosť neprídu, pretože sa po smrti prevtelia do potkanov. Miestni tomuto príbehu veria natoľko, že viac ako 20 000 potkanov z chrámu Karni Mátá považujú za posvätné bytosti, o ktoré sa vzorne starajú a kŕmia.

modliaci-sa-muz-ind-v-chrame

Pokiaľ sa bojíte hlodavcov, máme pre vás dobrú správu – podľa slov domácich aj návštevníkov sa tieto potkany správajú k ľuďom veľmi priateľsky.

 

2. Netradičná ozdoba na vrchu Ötscher (Rakúsko)

Moderné umelecké dielo umiestnené uprostred prírody môže v ľuďoch vyvolať buď obrovský obdiv alebo maximálne pohoršenie. Zopár takýchto príkladov poznáme aj zo slovenského prostredia. Divoké vášne medzi obyvateľmi Rakúska len nedávno rozpútala drevená socha umiestnená na jednom z najznámejších alpských vrcholov.

drevena-socha-penisu-na-vrchole-kopca

Zdroj: Sick Chripse

Dôvodom bujných debát na internete nebolo ani tak netradičné umiestnenie skulptúry, ako jej prevedenie. Podľa rakúskej turistky, ktorá bizarnú sochu na vrchole Ötscher zbadala medzi prvými, sa to podobalo na sochu medveďa. V skutočnosti išlo o veľkú drevenú sochu v tvare penisu. Ako sa umelecké dielo na vrchol dostalo a kto je jeho autorom, nevie nikto.

turistka-opreta-o-drevenu-sochu-penisa

Zdroj: Marika's Berg-und Naturerlebnisse

S odstupom času však berú túto atrakciu takmer všetci s humorom. Niet divu, pretože aj vďaka nej sa oblasť dolnorakúskych Álp teší v posledných mesiacoch veľkej obľube. Hlavne na internete, kde turisti svoje vrcholové fotografie zdieľajú.

 

3. Carhenge (Nebraska)

Za touto netradičnou replikou známej stavby Stonehenge sa neukrýva žiadna záhada ani historická povesť. Ide o umelecké dielo Jima Reindersa, ktorý ho tu spolu so svojimi priateľmi postavil na počesť slnovratu v roku 1987.

auto-vrak-stonehange

Namiesto obrovských balvanov mu však ako stavebný materiál poslúžilo 39 vrakov starých amerických vozidiel natretých sivou farbou. Autá sú usporiadané úplne rovnako ako kamene skutočného Stonehengeu.

auto-stonehenge

 

4. Predajňa Prada uprostred púšte (Texas)

Aj keď je Texas jedným z najväčších štátov USA, značkovú predajňu Prada by ste tu hľadali márne. To sa rozhodla zmeniť dvojica umelcov z Berlína Michael Elmgreen a Ingar Dragset, ktorí so súhlasom samotnej Miuccia Prada navrhli a asi 240 kilometrov od mesta El Paso postavili predajňu Prada.

obchod-prada-v-pusti

Keďže sa táto predajňa nachádza uprostred púšte, je bez obsluhy a nemá ani riadne otváracie hodiny. Namiesto užitočnosti má teda skôr symbolický a humorný význam.

Okoloidúci a turisti si môžu vo výklade aspoň pozrieť niekoľko výstavných kusov topánok a doplnkov. Kúpiť si ich však musia inde.

 

5. Múzeum šperkov vyrobených z vlasov (Missouri)

Súčasťou tohto netradičného múzea je viac ako 2 000 šperkov a 600 venčekov upletených z ľudských vlasov. Jeho majiteľka a správkyňa Leila Cohoon sa môže pýšiť aj tým, že jej múzeum má najväčšiu expozíciu vlasov a zároveň je jediné svojho druhu na svete.

Zatiaľ čo niektoré vystavené šperky nosili ženy už počas viktoriánskeho obdobia, iné boli vyrobené z prameňov vlasov známych celebrít ako Michael Jackson či Marilyn Monroe.

Ak neveríte, že takéto miesto naozaj existuje, nechajte sa presvedčiť krátkym dokumentom:

Leila's Hair Museum from JODI DARBY on Vimeo.

 

6. Najväčší bielizník na svete (Severná Karolína)

Svojou 10-metrovou výškou výrazne vytŕča medzi okolitými rodinnými domami. Všimnúť si ho už z diaľky teda nie je žiadny problém. Veď práve preto je táto obrovská skrinka na bielizeň obľúbenou fotografickou zastávkou pre všetkých okoloidúcich a návštevníkov mesta High Point.

Skrinka nepochádza zo žiadnej krajiny obrov. Postavili ju tu ako symbol hlavného nábytkárskeho mesta.

Zdroj: Flickr

 

7. Hrad Cano's (Colorado)

Autorom nezvyčajného hradu je veterán z vojny vo Vietname Donald „Cano“ Espinoza, ktorý na stavbu štyroch samostatných veži použil prázdne plechovky a iné kovové odpadky. Mohlo by sa zdať, že si tým krátil dlhé chvíle na dôchodku, no skutočnosť je taká, že hrad postavil na znak vďaky, že sa z vietnamskej vojny vrátil živý a zdravý.

hrad-z-plechoviek

Zdroj: Wikimedia.org

 

8. Rezervácia plná trpaslíkov (Veľká Británia)

Vráťme sa z ďalekej Ameriky späť do Európy. Niekoľko zvláštnych turistických atrakcií sa totiž nachádza aj na našom kontinente. Jedným z tých najznámejších je rezervácia škriatkov v štáte Devon v Anglicku.

zbierka-trpaslikov-v-lese

Zdroj: Wikimedia.org

V parku s rozlohou vyše 1,5 hektára sa môžu návštevníci prechádzať cez les, okolo potoka a jazierka a spoločnosť im počas toho bude robiť viac ako 2 000 záhradných trpaslíkov.

Za nápadom vytvoriť rezerváciu špeciálne pre trpaslíkov stojí bývalý študent umenia, ktorého počin sa dokonca dostal do Guinessovej knihy rekordov.

 

9. Múzeum zlomených sŕdc (Chorvátsko)

Prvé vystavené predmety v tomto múzeu boli darčeky, ktoré si počas spoločného vzťahu darovali jeho samotní zakladatelia – Olinka Vištica a Dražen Grubišić. Aby sa expozícia múzea rozšírila aj o „artefakty“ iných párov, o pomoc požiadali svojich priateľov.

sekera-expozicia

Súčasťou každého exponátu od bývalého partnera je aj krátky príbeh o jeho pôvode. Zdroj: Wikimedia.org

Postupne sa im tak od rozídených párov vytvorila obrovská zbierka darčekov z rôznych kútov sveta, medzi ktorými nechýbajú časti spodného prádla, oblečenie, zubné kefky či dokonca svadobné šaty.

 

10. Múzeum pohlavných údov (Island)

Čítate dobre. V krajine plnej paradoxov a výstredností si okrem nádhernej prírody môžete pozrieť najväčšiu zbierku pohlavných údov na svete. Medzi týmito nezvyčajnými exponátmi nájdete až 280 rôznych pohlavných orgánov z veľryby, mroža, tuleňa a ďalších druhov cicavcov.

muzeum-penisov-exponaty

Múzeum je otvorené od roku 1997 a nájdete ho priamo v Reykjaviku.

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 87026 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82783 videní | 6 minúty čítania