Späť na všetky články
pred 1 rokom 36222 videní | 5 minúty čítania

Lepšie ako televízor. Zrakovú pyramídu v Súľove sa oplatí navštíviť práve teraz na jeseň

Lepšie ako televízor. Zrakovú pyramídu v Súľove sa oplatí navštíviť práve teraz na jeseň
Unikátna atrakcia láka návštevníkov už tretiu jeseň. Ak ste ju zatiaľ nenavštívili, je najvyšší čas to zmeniť.

Unikátna atrakcia láka návštevníkov už tretiu jeseň. Ak ste ju zatiaľ nenavštívili, je najvyšší čas to zmeniť. Na tomto mieste zotrvá ešte zopár rokov, no výhľad na Súľovské skaly je najkrajší práve v období pestrofarebnej jesene.

 

Čo to drevené „kino“ je a prečo tu stojí?

Sochárske dielo nemusí byť zhotovené iba z betónu a stáť kdesi uprostred námestia. Presne to si asi povedal aj Juraj Gábor – autor drevenej zrakovej pyramídy osadenej v malebnej prírode Súľovských skál.

Ambíciou autora bolo, aby „človek zastal, rozmýšľal nad tým, čo vidí a prečo by to mohlo byť zaujímavé.“

Drevený ihlan mal byť najskôr len súčasťou Krajskej galérie umenia v Zlíne, kde bolo jeho úlohou ohraničiť priestor pohľadu. Na otvorenom konci, z ktorého dnes môžete pozorovať štíty Súľovských skál, sa v galérii premietalo video. Zábery sa neskôr autor rozhodol nahradiť reálnou krajinou. Ako vidíte, podarilo sa.

Zdroj: Michal Kluka

Po dlhom hľadaní sa rozhodli drevenú konštrukciu nanovo zložiť na lúke nad obcou Súľov. Do stavby sa spolu so starostom zapojili aj domáci. Súľov sa tak stal pre slovenských aj zahraničných turistov ešte vyhľadávanejšou lokalitou. To o ňom platí dodnes.

 

Ako sa sem dostať

Orientačným bodom pre výlet do Súľova z ktoréhokoľvek kúta Slovensko je mesto Žilina. Odtiaľ budete musieť pokračovať do Bytče. Pokiaľ ste sa rozhodli, že namiesto vlastného auta využijete vlak, z Bytče sa priamo do Súľova dostanete aj autobusom. Cesta trvá zhruba 15 minút.

 

Na ktorej zastávke vystúpiť, to závisí podľa vašich turistických ambícií. Pokiaľ si chcete obzrieť iba samotnú pyramídu a výhľad na skaly, putovanie autobusom ukončite na zastávke pri Základnej škole.

Pokiaľ sa budete cítiť zmätene rovnako ako my, keď sme do týchto končín zavítali pred rokom, je to zastávka uprostred obce, blízko veľkej križovatky. Na jednej strane stojí škola, na druhej obchod s poštou a z ďalšieho konca sa vyníma kostol. Pre lepšiu orientáciu si pozrite Google Maps.

google-maps-trasa-zrakova-pyramida

Zo zastávky trvá cesta priamo k pyramíde asi 20 minút. Pokiaľ sa vám pošťastí, túru naprieč pastvinami vám spestrí stádo oviec.

cesta-na-zrakovu-pyramidu-stado-oviec

Zdroj: Michal Kluka

 

To, čo uvidíte v diaľke, môžete zažiť aj zblízka

Ďalšou možnosťou je vystúpiť na zastávke pri turistickej nocľahárni. Spoznáte ju podľa odstavených áut popri ceste. Na ľavej strane začína turistických chodník naprieč Súľovskými skalami. Tými skalami, ktoré budete v závere túry obdivovať z drevenej pyramídy.

sulovske-vrchy-slovensko-jesen

Jedinečnosť Súľovských vrchov je turistami obdivovaná už dlhé roky. Nezamilovali si ich však iba milovníci prírody, ale aj geológovia či dokonca filmári. Jedným z najznámejších snímkov, ktoré sa tu nakrútili, je Pacho hybský zbojník.

Prechod Súľovskými skalami nie je príliš náročný. Jeho dĺžka meria necelých 8 km. Celú trasu lemujú informačné tabule so zaujímavosťami o tunajšej faune a flóre.

Chodník zvládnete zdolať asi do dvoch hodín, no keďže sa na jeho trase nachádza viacero vyhliadok na nádherne sfarbenú krajinu, počítajte so zdržaním. Prechádzka cez Súľovské skaly je totiž presne ten druh výletu, ktorému sa oplatí venovať aj niekoľko hodín navyše.

sulovske-vrchy-slovensko-jesen-priroda

Centrálnou zastávkou tejto trasy je Súľovský hrad, z ktorého sa zachovali iba základy. V hornej časti hradu sa dokážete dostať až úplne hore na rozhľadňu, z ktorej sa vám naskytne panoramatický výhľad na celé okolie. V diaľke uvidíte aj miniatúru Zrakovej pyramídy.

sulovske-vrchy-slovensko-priroda-jesen

Po chodníku lemovanom informačnými tabuľami sa dostanete až priamo do obce. Pokračujte ku križovatke a odtiaľ k pyramíde. Pomôže vám mapa zobrazená vyššie. Po príchode k pyramíde sa vám naskytne pohľad na skaly, z ktorých ste sa len nedávno vrátili.

zrakova-pyramida-priroda-slovensko

Zdroj: Michal Kluka

 

Predlžiť si výlet? V tejto lokalite žiadny problém

Ak sa vám aj napriek krátkym dňom podarilo zdolať Súľovské skaly v takej rýchlosti, že máte stále dosť času na spoznávanie ďalších prírodných krás, máte z čoho vyberať. V okolí sa tých atrakcií nachádza hneď niekoľko. Ak by ste ich chceli spoznať všetky, jednodňový výlet by určite nestačil.

Jednou z najkrajších atrakcií je prechod Manínskou tiesňavou, ktorá sa považuje za najužší kaňon na Slovensku. Vznikol postupným zarezávaním potoka do skál. Ako veľmi je úzka? Cez ten najtenší úsek sa len tak-tak dokáže prepchať autobus.

Hneď zo Súľova to však máte najbližšie k Šarkanej diere. Ide o jaskyňu, v ktorej našli pozostatky jaskynného medveďa. K 58 metrov dlhej jaskyni sa od Zrakovej pyramídy dostanete peši do 20 minút.

O čosi ďalej sa nachádza hrad Lietava. Ten patrí medzi najväčšie a najviac zachované zrúcaniny hradov na Slovensku..

lietavsky-hrad-zrucaniny-stredovek-priroda-jesen-slovensko

Romanticky môže vyzerať aj zrúcanina. Stačí, že ju obkolesujú farebné odtiene jesene.

Poznáte aj ďalšie zaujímavé miesta na Slovensku, ktoré sa oplatí navštíviť najmä počas jesene? Podeľte sa o ne v komentári. :)

Autor: Erik Oravec | Za poskytnutie fotografií zo zrakovej pyramídy ďakujeme Michalovi Klukovi (www.instagram.com/mituldo)

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145122 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120586 videní | 6 minúty čítania