Späť na všetky články
pred 1 rokom 10352 videní | 5 minúty čítania

10 najkrajších pláží pod ochranou skalných útesov

10 najkrajších pláží pod ochranou skalných útesov
Inšpirujte sa naším výberom najkrajších pláží pod skalnými útesmi a rozšírte si vaše cestovateľské obzory.

Možno nejde o najkrajšie pláže na svete, sú však jedny z najkrajších svojho druhu. Hoci k nim treba väčšinou dosť kráčať a zvládnuť niekoľko schodov, dych berúce scenérie, aké vám dokážu naskytnúť, len tak niekde neuvidíte. Inšpirujte sa naším výberom najkrajších pláží pod skalnými útesmi a rozšírte si vaše cestovateľské obzory.

 

1. McWay Falls, Big Sur, Kalifornia

Región Big Sur na pobreží amerického štátu Kalifornia je vďaka svojej divokej prírode a riedkemu osídleniu vyhlásený za rekreačnú oblasť. Jednou z najväčších pozoruhodností tejto oblasti je úchvatný vodopád McWay Falls, ktorého voda klesá z tajomnej zátoky až na odľahlú pláž.

mcway-falls-kalifornia

Pláž napohľad vyzerá ako raj na kúpanie, no nie je to celkom tak. Svoju krásu si totižto zachováva aj vďaka tomu, že zostup dole na pláž je zakázaný. Ľudia sem však prichádzajú práve pre dokonalý pohľad, ktorý sa im naskytá z výšky. Kúpať sa pritom môžu na niekoľkých ďalších dostupných plážach v okolí.

Kto by však predsa len nevedel odolať, je tu možnosť, ako sa sem dostať. Staňte sa skúseným kajakárom a príďte sem priamo z vody. :-)

mcway-falls-kalifornia

 

2. Playa de las Catedrales, Ribadeo, Španielsko

Na území Galície, autonómneho spoločenstva Španielska, obmývajú mohutné vlny oceánu celé pobrežie mestečka Ribadeo. Pod strmými útesmi pobrežia tu tak vznikla priam božská pláž Playa de las Catedrales – v preklade pláž katedrál. Prečo tento názov?

Playa-de-las-Catedrales-Ribadeo-Španielsko

Príroda tu zo skál vytesala majestátne oblúky, ktoré svojou svojou výškou mnohým pripomínajú katedrály. Nech sem teda prídete v akomkoľvek období, máte istotu, že vás pláž nesklame.

V lete sa tu môžete kúpať, v chladných ročných obdobiach s rešpektom obdivovať úžasné výtvory prírody či jednoducho fotografovať, čo vám pamäť fotoaparátu bude stačiť. Pohľad na niečo takéto sa človeku predsa nenaskytá každý deň.

Playa-de-las-Catedrales-Ribadeo-Španielsko

 

3. Calanque d'En-Vau, Cassis, Francúzsko

Neďaleko obce Cassis na juhu Francúzska sa nachádza viacero zátok, no tá, ktorá má prívlastok En-Vau, je tou najkrajšou.

Azúrovomodrá voda Stredozemného mora, strmé skalné útesy a pláž s malými bielymi kamienkami spolu vytvárajú jedno z najkrajších miest celého Francúzska. Dostanete sa sem pešo, ale i loďou.

Calanque-En-Vau-Cassis-Francúzsko
Calanque-En-Vau-Cassis-Francúzsko

 

4. Diaz Beach, Kapské Mesto, Južná Afrika

Pláž Diaz, ktorá sa nachádza v prírodnej rezervácii Cape Point pri hlavnom meste Juhoafrickej republiky, nazval v roku 1488 nazval Bartolomeo Diaz ako Mys búrok. A nečudo.

Kúpať sa tu kvôli vysokým vlnám neodporúča. Búrlivé vlny však určite ocenia surferi. No a tie výhľady zhora, tie ocení každý. :-)

Diaz-Beach-Kapské-Mesto-Južná-Afrika
Diaz-Beach-Kapské-Mesto-Južná-Afrika

 

5. Chiaia Di Luna, ostrov Ponza, Taliansko

Pláž Chiaia Di Luna na talianskom ostrovčeku Ponza tvorí síce iba úzky pás piesku, no vďaka niekoľkometrovej sopečnej skale, ktorá sa nad ňou týči, sa radí medzi najkrajšie pláže Talianska.

Prívlastok Di Luna pritom nedostala náhodou. Z výšky totiž pripomína tvar polmesiaca.

Chiaia-Di-Luna-ostrov-Ponza-Taliansko
Chiaia-Di-Luna-ostrov-Ponza-Taliansko

 

6. Bottom Bay, Barbados

Útesy, ktoré obklopujú pláž Bottom Bay na ostrove Barbados, nie sú len také hocijaké. Sú totiž koralové.

Aj na tomto mieste sú vlny oceánu trochu divokejšie, čo viac vyhovuje surferom.

BOTTOM-BAY-barbados

Návštevníkom, ktorí nie sú fanúšikmi surfovania, však nič nebráni v tom, aby si tu v tieni paliem a koralových útesov naplno vychutnávali ležanie na jemnom bielom piesku a občasné ovlaženie sa v tyrkysových vodách Karibského mora.

BOTTOM-BAY-barbados

 

7. Étretat, Francúzsko

Francúzsku obec Étretat turisti vyhľadávajú vďaka jej veľkolepým bielym útesom. Pozornosť pútajú predovšetkým skalné oblúky, ktoré majú svoje vlastné názvy – Porte d'Aval, Porte d'Amont a Manneporte.

etretat-francuzsko

Oblúky sa stali dokonca inšpiráciou pre diela svetoznámych maliarov, ako sú Eugène Boudin, Gustave Courbet či  Claude Monet. A pri pohľade na tieto prírodné skvosty je jasné, že budú inšpiráciou ešte pre mnohých ďalších. Výhľad na niečo takéto sa jednoducho nikdy neomrzí.

etretat-francuzsko

 

8. Porto Katsiki, Lefkada, Grécko

Pláž Porto Katsiki je jednou z najkrajších nielen na jej domovskom gréckom ostrove Lefkada, ale radí sa tiež k najkrajším na svete. Lemujú ju majestátne biele pieskovcové skaly, ktorých minerálne podložie dodáva moru nádherné azúrové sfarbenie.

Pláž je síce krásna, avšak nie je veľmi veľká. Jej dĺžka dosahuje približne 300 metrov, a preto býva často plná turistov. Ak si ju chcete vychutnať v pokoji, vyberte sa sem skoro ráno, neskôr večer alebo mimo hlavnej dovolenkovej sezóny.

lefkada-grecko
lefkada-grecko

 

9. Praia da Marinha, Algarve, Portugalsko

Impozantné skalné útvary a pokojné vody. Presne to ponúka Praia da Marinha, pláž pod útesmi najjužnejšieho regiónu Portugalska s názvom Algarve.

Podľa hodnotenia Michelin Guide táto pláž patrí na zoznam top 10 najkrajších pláží Európy. Nuž, my sme ju dokonca zaradili na náš zoznam top 7 najkrajších európskych pláží. Napokon, toto umiestnenie si naozaj zaslúžila. Veď sa pozrite.

algarve-portugalsko
algarve-portugalsko

 

10. Navagio, Zakynthos, Grécko

Poslednou plážou z nášho zoznamu je ikona celých gréckych ostrovov – pláž Navagio na ostrove Zakynthos.

Obopínajú ju vápencové útesy, ktoré miestami siahajú až do výšky 300 metrov. Aj to jej dozaista pomohlo k tomu, že sa stala celosvetovo vyhľadávanou turistickou atrakciou. Svoju zásluhu na popularite tohto miesta majú však aj nádherne modré vody Iónskeho mora a snehobiely štrk na pláži.

navagio-grecko

A prečo Navagio? V preklade tento názov označuje vrak lode, ktorý leží priamo na pláži. Pozor, rovnako ako pri Porto Katsiki, aj tu platí, že čím skôr na pláž prídete, tým menej turistov stretnete.

navagio-grecko

 

Zažite si túto pláž s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87050 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85283 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82792 videní | 6 minúty čítania