Späť na všetky články
pred 1 rokom 17061 videní | 10 minúty čítania

Vyberáme 18 najkrajších pláží naprieč celým Gréckom

Vyberáme 18 najkrajších pláží naprieč celým Gréckom
V Grécku nájdete desiatky pláží s označením modrá vlajka. A nielen tie vám ukážeme v nasledujúcom výbere.

Najkrajšie pláže jednotlivých gréckych ostrovov sme už v našich článkoch predstavili viackrát. Tentoraz sme preto vybrali tie najlepšie z celého Grécka.

 

Pobrežie Porto Katsiki – Lefkada

Grécko je druhým štátom na svete s najväčším počtom pláží, ktoré majú označenie modrá vlajka. Medzi stovky čistých a udržiavaných miest patrí aj pobrežie Porto Katsiki na ostrove Lefkada.

Tento skvost sa nachádza na juhozápadnom pobreží ostrova, približne 40 minút autom od prístavného mesta Vasiliki. Aby ste sa k pobrežiu dostali, môžete využiť buď spomínané auto, alebo lode.

pobrezie Porto Katsiki ostrov Lefkada

Tie však zvyknú bývať preplnené, najmä počas hlavnej sezóny. Pred cestou sa teda informujte o obsadenosti alebo stavte na istotu a vyberte sa autom. Veď za parkovanie pri pláži zaplatíte približne tri až päť eur. A to za takýto výhľad určite stojí.

pobrezie Porto Katsiki

 

Pláž Canal d'Amour – Korfu

Podobne ako Porto Katsiki, aj pláž pri Canal d'Amour získala označenie modrá vlajka. No nielen udržiavané prostredie je to, čo sem láka tisícky turistov. Totižto názov Canal d'Amour sa do slovenčiny dá preložiť ako kanál lásky.

Pomenovanie vyplýva z povery, že páry, ktoré si tu zaplávajú, zostanú navždy spolu. Pre intímnejší a pamätnejší zážitok sa vyberte na pláž skoro ráno, keď je tam najmenej turistov.

plaz Canal d'Amour

Čo sa týka polohy, kanál leží v severnej časti ostrova Korfu, necelých 40 kilometrov od hlavného mesta. Odtiaľ vám cesta autom potrvá približne hodinu.

vyhlad na Canal d'Amour

Výhľad na Canal d'Amour

 

Pláž Finikodasos tu Vai – Kréta

U.S. News označuje Krétu za druhý najlepší grécky ostrov a podľa hodnotení portálu tu nájdete aj najlepšie pláže na svete. Jednou z ikonických je pláž Finikodasos tu Vai, známa tiež ako Palm Beach.

Dôvodom alternatívneho pomenovania sú stovky paliem, ktoré vám v prípade potreby poslúžia ako slnečníky.

plaz Finikodasos tu Vai

Dostať sa na pláž Finikodasos tu Vai môžete dvomi spôsobmi – buď pôjdete autobusom z mesta Sitia, alebo si vezmite auto. Poplatok za parkovanie pri pláži je minimálny.

 

Pláž Myrtos – Kefalonia

Menšie grécke ostrovy za tými väčšími vôbec nezaostávajú. Dôkazom toho je pláž Myrtos na ostrove Kefalonia (šiestom najväčšom ostrove v Grécku). Veď už iba pohľad z pobrežnej cesty vás utvrdí v tom, že táto pláž na zozname najkrajších jednoducho nesmie chýbať.

plaz Myrtos v Kefalonii

No rovnako ako mnoho iných gréckych pláží, aj sem prúdi veľa turistov. Preto aby ste sa vyhli najväčšiemu návalu, vyrazte skoro ráno alebo si vychutnajte skvostný západ slnka vo večerných hodinách.

Pre filmových fanúšikov dodáme, že pláž môžu poznať z filmu Mandolína kapitána Corelliho. Spomínate si?

 

Pláž Lalaria – Skiathos

Čo by ste mali vedieť pred cestou na pláž Lalaria? V prvom rade majte na pamäti, že sa sem dostanete len loďou. Pláž nie je dostupná pešo ani autom.

Taktiež si nezabudnite so sebou vziať jedlo a vodu, pretože sa na pláži nenachádza žiadna prevádzka. Tieto napohľad mínusy sú však aj jedným veľkým plusom.

plaz Lalaria na ostrove Skiathos

Vďaka tomu, že Lalaria leží trochu od ruky, pôsobí ako veľmi magické miesto. Z praktického hľadiska je to napokon dobré pre jej autentickosť a udržateľnosť.

 

Pláž Kolymbithres – Paros

Názov pláže Kolymbithres sa dá do slovenčiny preložiť ako bazény. Príčinou takéhoto pomenovania je, že pláž tvorí niekoľko menších zátok.

Zážitok z tohto miesta sa však ani zďaleka nedá porovnať s kúpaním v bazéne. A to vďaka číremu moru a nevšedným žulovým blokom, ktoré ho obklopujú. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na čistý zlatistý piesok.

plaz Kolymbithres

Na rozdiel od Lalarie si tu navyše môžete prenajať slnečníky, zájsť do niektorej z plážových prevádzok alebo skúsiť vodné športy.

 

Pláž Navagio – Zakynthos

Portál FligtNetwork označil pláž Navagio na Zakyntohose za najlepšiu na svete. Priezračné more, odľahlosť a kvalita piesku sú atribúty, ktoré v hodnotení portálu obstáli na výbornú. Keď sa k tomu pridá 275 slnečných dní v roku, niet sa čomu diviť.

plaz Navagio na ostrove Zakynthos

Vyššie spomenuté vlastnosti však nie sú jedinými poznávacími znakmi tejto pláže. Slávna sa stala najmä vďaka vraku lode, ktorý sa tu nachádza od roku 1980.

Loď MV Panagiotis, v ktorej sa pravdepodobne pašoval alkohol a cigarety, zakotvila pri pláži po tom, ako prišla búrka a zhoršila sa viditeľnosť. Posádka plavidlo opustila a jej pozostatky sú dodnes súčasťou pláže Navagio. Mimochodom, názov pláže sa dá slovenčiny preložiť ako vrak lode.

 

Pláž Sarakiniko – Milos

Cestovateľ Dave žije v Grécku už nejaký čas, a preto vie objektívne zhodnotiť situáciu. Ako tvrdí, pláž Sarakiniko patrí k najkrajším v Grécku, no keď sa sem chcete vybrať, mali by ste na tento výlet dobre pripraviť.

plaz Sarakiniko

Vzhľadom na úchvatnosť pláže je pochopiteľné, že sem prúdi množstvo turistov. Preto ak chcete vystihnúť moment, keď ich tu bude čo najmenej, vyrazte skoro ráno.

Podľa Dava môže byť už aj o deviatej neskoro. Okrem toho dbajte na ochranu tela – pláž pohlcuje veľa slnečného žiarenia, takže si nezabudnite vziať slnečník a veľa opaľovacieho krému.

 

Pláž Preveli – Kréta

Kedysi bolo kempovanie v okolí pláže Preveli obľúbenou činnosťou mnohých turistov. A nemožno sa im diviť, výhľad na palmy, bohatú vegetáciu a rieku Megalopotomas, ktorá v tejto časti ostrova ústi do Líbyjského mora, by prilákal kohokoľvek.

plaz Preveli na ostrove Kreta

V súčasnosti je však okolie pláže chráneným územím, preto je aj nočné prespávanie zakázané. To ale nemení nič na tom, že si môžete prenajať ležadlo či slnečník alebo si dať niečo dobré v tamojšej reštaurácii.

Pláž je dostupná pešo alebo loďou, organizované plavby začínajú v dedinkách Plakias a Agia Galini.

 

Pláž Elafonissi – Kréta

Na Kréte ešte chvíľu zostaneme, no presunieme sa viac na západ k pláži Elafonissi. Tá leží na rovnomennom ostrovčeku (patriacom ku Kréte), ku ktorému sa vzhľadom na plytkosť vody z pevniny dostanete aj pešo.

plaz Elafonissi na ostrove Kreta

Toto miesto je tiež výnimočné ružovkastým pieskom, cédrovým porastom a desiatkami druhov vzácnych rastlín. Vďaka tomu sa pláž, podobne ako Preveli, stala chráneným územím.

 

Pláž v zálive Anthony Quinn – Rhodos

Smaragdovozelená voda, ideálna scenéria či dokonalé podmienky na šnorchlovanie – to sú atribúty, pre ktoré sa záliv Anthony Quinn stal jedným z najznámejších miest na ostrove Rhodos.

plaz v zalive Anthony Quinn

Vopred vás však upozorňujeme, že pláž v zálive nie je ideálna pre rodiny s deťmi, keďže sa tu nachádza množstvo skál. Ak ale patríte k dobrodruhom, máte radi kanoe a spomínané šnorchlovanie, záliv Anthony Quinn počas dovolenky na Rhodose nemôžete vynechať.

 

Pláž Simos – Elafonisos

Medzi Peloponézom a Kythirou sa nachádza malý ostrovček Elafonisos. A práve na ňom nájdete pláž Simos, ktorá si na Tripadvisore nekompromisne vyslúžila hodnotenie excelentná.

plaz Simos

Pláž je spojením dvoch menších pláží – Sarakiniko a Fargos. To, čo z nej robí unikát, je ružový piesok, čisté tyrkysové more a vysoké duny.

V porovnaní s inými plážami považujeme za veľkú výhodu to, že je dosť veľká, preto aj pri väčšom počte ľudí nebudete pociťovať žiadny nával.

 

Pláž Panormos – Skopelos

Ostrov Skopelos nepatrí v Grécku k najväčším, no vďaka svojim krásnym lokalitám sa vyrovná aj tradičným dovolenkovým destináciám. Môžu za to unikátne miesta, ako je napríklad pláž Panormos, ktorá leží v západnej časti ostrova.

plaz Panormos na ostrove Skopelos

Z hľadiska zabezpečenia si kamenistá pláž drží štandardnú úroveň – nájdete tu reštaurácie aj parkovisko, v prípade potreby sú k dispozícii plavčíci.

A na záver malá zaujímavosť – vedeli ste, že filmový muzikál Mamma Mia sa točil na ostrove Skopelos? Keď sa budete prechádzať jeho zákutiami, spomeňte si aj na túto informáciu.

 

Pláž Saint Paul – Rhodos

Vyše 3 500 hodnotení na Tripadvisore s výsledkom excelentný – presne tak obstála pláž Saint Paul na Rhodose. Turisti si najviac pochvaľujú čistú vodu, služby v tamojších prevádzkach a možnosť potápať sa.

S prístupom takisto nie je problém – k pláži sa dostanete pešo aj loďou, hneď vedľa je parkovisko pre autá.

plaz Saint Paul na ostrove Rhodos

Už len dodáme, že približne desať minút autom od tejto pláže sídli vynikajúci hotel Lindos Princess, vhodný najmä pre rodiny s deťmi. A hoci je oň veľký záujem, stále si stíhate rezervovať pobyt aj na toto leto.

 

Pláž Voidokilia – Peloponéz

Aký by to bol zoznam, keby sme sa aspoň raz nezašli na polostrov Peloponéz? Z tohto regiónu vyberáme pláž Voidokilia, ktorej názov v preklade znamená kravské brucho. Okrem toho svojím tvarom miestnym pripomína grécke písmeno omega.

plaz Voidokilia

Pláž so svojou symbolikou má tú výhodu, že je dostatočne veľká, aby sa tu našlo miesto pre väčší počet návštevníkov. Preto keď budete dovolenkovať na Peloponéze, zájdite aj do týchto končín.

 

Pláž Karnagio – Thasos

Skvelá dostupnosť v kombinácii s odľahlejšou lokalitou – presne tak by sa dala popísať piesočnatá pláž Karnagio na ostrove Thasos. A hoci sa nachádza len necelý kilometer od mesta Thasos, je veľká šanca, že sa vyhnete prílišnému návalu turistov.

plaz Karnagio na ostrove Thasos

Čo sa týka služieb, samozrejmosťou je prenájom slnečníkov a ležadiel, sprchy, toalety a prezliekarne. Doma nechajte aj občerstvenie, pretože v blízkosti pláže sa nachádzajú reštaurácie, bary a kaviarne.

 

Pláž Mylopotamos – Korfu

Hodnotenie na 4,7 hviezd pri viac ako 1 300 recenziách je jasným náznakom, že výlet na pláž Mylopotamos neoľutujete. Ide totižto nielen o jednu z najkrajších na ostrove Korfu, ale konkuruje aj iným gréckym plážam.

K atraktivite tohto miesta prispieva fakt, že od mesta Tsagarada je vzdialené len sedem kilometrov a počas letnej sezóny z mesta k pláži premávajú pravidelné linky. Ak si chcete vziať auto, k dispozícii máte niekoľko parkovacích miest.

plaz Mylopotamos na ostrove Korfu

To, že ste na správnom mieste, zistíte podľa mohutného balvanu, ktorý pláž rozdeľuje na dve časti. A potom už len oddychovať a kúpať sa.

 

Pláž Egremni – Lefkada

Náš článok sme začínali na ostrove Lefkada a tam ho aj ukončíme. Konkrétne sa vyberieme na pláž Egremni, ktorá sa nachádza na západnom pobreží ostrova.

Výhodou tejto rajskej pláže je nielen čisté more a okolité útesy, ale aj dĺžka 2,5 kilometra. Nepohodlie v dôsledku veľkého počtu turistov teda nehrozí.

plaz Egremni

Rátať však musíte so strmým schodiskom, ktoré k pláži vedie, alebo tým, že si musíte priniesť vlastné náčinie na vodné športy. V súvislosti s bezpečnosťou myslite tiež na to, že na pláži nie sú plavčíci, preto buďte počas pobytu na pláži obzvlášť opatrní.

 

Zažite Grécko s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 86959 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84984 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82752 videní | 6 minúty čítania