Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 8825 videní | 4 minúty čítania

Viete, akú úlohu majú v lietadlách tieto symboly a prvky? Niektoré vám dokonca môžu zachrániť život

Viete, akú úlohu majú v lietadlách tieto symboly a prvky? Niektoré vám dokonca môžu zachrániť život
Všimli ste si na krídlach lietadiel žlté úchytky a nad oknami čierne trojuholníky?

Všimli ste si na krídlach lietadiel žlté úchytky, na toaletách umiestnené popolníky a nad oknami čierne trojuholníky? Ich skutočný význam vás možno prekvapí.

 

Čierne trojuholníky pre najlepší výhľad na krídla

Pokiaľ kvôli zlej viditeľnosti nestojí výhľad z okna za veľa, pri blúdení očami po palube môžu vašu pozornosť upútať čierne trojuholníky. Tie sa nachádzajú nad hlavou cestujúcich, ktorí sedia približne uprostred lietadla. „Na čo slúžia?“, opýtal by sa sám seba hádam každý.

Predstavy o tom, že ide o akési záhadné symboly, môžete pokojne pustiť z hlavy. Tieto trojuholníky majú čisto informačný význam a posádka lietadla vďaka nim okamžite vie, z ktorej časti trupu je najlepší výhľad na krídla a motory.

stewardi-vnutro-lietadla

Stevardi kontrolujú stav krídel a funkčnosť klapiek pravidelne pred odletom aj pristávaním. Urobiť tak musia aj v prípade, že má pilot podozrenie na nepredvídané chovanie krídel či samotných motorov.

Práve vďaka trojuholníkom vie posádka zistiť funkčnosť krídel bez toho, aby jej členovia zmätene pozerali z jedného okna do druhého až dovtedy, kým by nezískali želaný výhľad. A popravde, takéto chovanie stevardov by príliš neprospelo ani pokojnej atmosfére na palube.

 

Popolníky na toaletách pre nepolepšiteľných

S fajčením na palube lietadla je to rovnaké ako s fajčením vo vlaku, v autobuse alebo taxíku – nepovoľuje sa. V USA platí zákaz fajčenia počas letov už takmer 30 rokov. Prečo sa teda ešte stále nachádzajú popolníky na toaletách aj v tých najmodernejších lietadlách?

Dôvodom sú nepolepšiteľní ľudia, pretože stále sa nájde niekoľko odvážlivcov, pre ktorých je „opojenie sa“ nikotínom dôležitejšie než životy ostatných cestujúcich. Povinnosť inštalovať do lietadiel popolníky vyplýva priamo zo zákona. To preto, aby ľudia nehádzali ohorky do koša, ale na určené a dobre vyznačené miesto.

toaleta-v-lietadle

K tejto záležitosti sa vyjadrila aj samotná Federálna letecká správa, ktorá nechce, aby cestujúci vyhadzovali zvyšky cigariet do odpadkových košov, aj keď sú vybavené vlastným protipožiarnym senzorom a automatickým hasiacim prístrojom. Lepšou alternatívou sú práve popolníky určené špeciálne na ohorky.

Ako vidno, letecké spoločnosti sa naučili minimalizovať riziko požiaru rôznymi opatreniami. Teraz sme v osvojovaní si návykov na rade my – ľudia. A začať môžeme napríklad dodržiavaním pravidiel v lietadlách.

 

Úchyty na krídlach pre ukotvenie člnov

Zaregistrovali ste pri kochaní sa výhľadom z okna farebné úchytky umiestnené na krídlach? Pokiaľ nie, oprášte svoj foto archív a pozrite sa, či ich tam malo aj vaše lietadlo. Fotografie z okna s krídlom v zábere musí mať predsa každý, kto aspoň raz cestoval na dovolenku letecky.

kridlo-lietadla-nad-mestom

Tieto úchytky sú určené na pripevnenie záchranných člnov v prípade evakuácie lietadla, ktoré núdzovo pristálo na vode. Po pristátí na hladine sa cestujúci presúvajú z vnútra lietadla na jeho krídla a nafukovacie klzáky, ktoré spolu poskytujú dostatok miesta pre celý zájazd.

 

Držadlá pri dverách slúžia ako opora pre stevardov

Všimli ste si pri výstupe z lietadla veľké držadlá umiestnené hneď vedľa dverí? Tie neplnia žiadnu špeciálnu úlohu a ich stlačením či potiahnutím sa nespúšťajú nijaké skryté funkcie. Slúžia na to, aby sa ich posádka lietadla držala počas evakuácie.

vnutro-lietadla-unikovy-vychod

Niektorí členovia posádky vtedy stoja vo dverách, aby mali čo najlepší prehľad o situácii vo vnútri aj vonku. Utekajúci cestujúci tak do nich narážajú a stevardov ohrozujú pri korigovaní evakuácie. Aby ich dav nestrhol so sebou, oporou sú im práve tieto držadlá.

 

Sekera v pilotnej kabíne pre hasenie požiarov

Sekera umiestnená za pilotom primárne neslúži na obranu pilotov, ale na ochranu pred požiarom. V prípade požiaru spôsobeného elektrickým skratom sa posádka vďaka sekere dokáže dostať aj za panely, steny či iné ťažko prístupné miesta, aby oheň čo najskôr zlikvidovala.

piloti-v-kabine-lietadla

Kedysi boli sekery ako súčasť protipožiarnej výbavy lietadla umiestnené tak, aby k nim mala čo najjednoduchší prístup celá posádka. V rámci protiteroristických opatrení sa však niektoré spoločnosti rozhodli presunúť sekeru mimo dosah ostatných cestujúcich, preto sa nachádza v pilotnej kabíne.

 

Narazili ste počas presunu na dovolenku letecky na inú zvláštnosť v lietadle? Napíšte nám o nej do komentára a my sa pokúsime zistiť, o čo presne ide.

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49085 videní | 3 minúty čítania