Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 20335 videní | 9 minúty čítania

Vieme, kde nájdete najlepšiu zmrzlinu na Slovensku

Vieme, kde nájdete najlepšiu zmrzlinu na Slovensku
Prevedieme vás miestami s najlepšou zmrzlinou od západu smerom na východ našej krajiny.

Prevedieme vás miestami s najlepšou zmrzlinou od západu smerom na východ. Zatiaľ čo niektoré obľúbené zmrzlinárne majú aj 70-ročnú tradíciu, nájdete medzi nimi aj takú, ktorá má iba zopár rokov a už teraz patrí medzi najlepšie v Európe.

 

Západné Slovensko:

1. Koun (Bratislava)

Niet Bratislavčana, ktorý by si nevystal rad na pravé talianske Gelato na adrese Paulínyho 1. Pokiaľ sa teda chystáte do hlavného mesta na výlet, zmrzlináreň Koun v zozname miest, ktoré by ste mali navštíviť, určite nesmie chýbať.


Zdroj: Facebook Koun

 

Aj keď je Koun rodinná firma so všetkým, čo k tomu patrí, jej tvárou je Barbara Szalai. Tá sa výrobe zmrzliny priučila na špeciálnej zmrzlinárskej univerzite v Taliansku.

Umelé prísady majú do tejto prevádzky vstup zakázaný. Mlieko, smotanu a ovocie si vozia od lokálnych dodávateľov. Všetky ostatné suroviny pochádzajú z Talianska.

Zdroj: Facebook Koun

 

Ochutnať môžete tradičné príchute, ale aj také, ktoré ste v podobe zmrzliny ešte doteraz určite neskúsili. Kvalitu zmrzlinárne Koun si všimla aj letecká spoločnosť Ryanair, ktorá ju zaradila medzi najlepšie zmrzlinárne v Európe .

 

2. Luculus Ice Saloon

Ak nie ste práve domáci, zmrzlináreň Luculus nájdete tak, že sa prejdete po Hviezdoslavovom námestí a zastavíte na mieste s najdlhším radom. Čakanie na „kopček“ je jedinou nevýhodou zmrzlinárne Luculus. Na druhú stranu je to aj skvelým indikátorom, že odtiaľ neodídete sklamaní.


Zdroj: Facebook Luculus Ice Saloon

 

V Luculus nechutí iba nám, ale aj ostatným turistom. Svedčí o tom množstvo pozitívnych recenzií na stránke TripAdvisor . Práve vďaka nim sa Luculus považuje za najlepšiu zmrzlináreň v Bratislave. Návštevníci chvália nielen tunajšie rôznorodé chute, ale aj priateľský personál.

Ak vám v Luculus zachutí raz, druhýkrát si môžete dať rovno 37-centimetrovú XXL zmrzlinu. Zdroj: Facebook Luculus Ice Saloon

 

3. U Jusufa (Šamorín)

Z veľkomesta sa presúvame do 13-tisícového Šamorína. Aj tu sa totiž nachádza jedna z našich najlepších poctivých zmrzlinární.

Výroba zmrzliny U Jusufa je trojgeneračnou tradíciou, ktorá sa začala už v roku 1947.

u-jusufa

Zdroj: Foursquare

 

Zmrzlinu, ktorú si Jusuf Abazovič z Juhoslávie vyrobil, chodil potom predávať na bicykli. Kamennú prevádzku si otvoril až neskôr.

u-jusufa-samorin

Zdroj: Foursquare

Namiesto kvantity si U Jusufa zakladajú na kvalite. Preto tu nájdete iba tradičné príchute, no zdá sa, že návštevníkom to vôbec nevadí. Pochutnať si na poctivej domácej zmrzline totiž sem nechodia iba domáci, ale aj ľudia zo širokého okolia.

 

4. I Love Zmrzlina (Trnava)

Najlepšiu zmrzlina v Malom Ríme hľadajte na Štefánikovej 36. Počas teplých letných dní ju však spoznáte aj podľa davu ľudí, ktorí čakajú na svoj kopček zbožňovanej príchute. Zmrzlináreň nám odporučil Trnavčan Juraj, ktorého obľúbenou kombináciou je vanilka a jogurt.

S množstvom zmrzliny, ktoré vám do kornútka naložia, to síce nie je také ako v Taliansku či Chorvátsku, kde z toho po zjedení pomaly odpadnete, dávkovanie je také akurát. Človek sa z toho necíti presýtený, ale príjemne osviežený. Za kopček zaplatíte 70 centov, čo je priemerná cena zmrzliny v Trnave, no chuť a krémová konzistencia je nadpriemerná,“ uzatvára Juraj.

Aj v trnavskom I Love Zmrzlina s príchuťami experimentujú každý rok.

i-love-zmrzlina

Zdroj: Facebook I Love Zmrzlina Trnava

 

5. Gio Caffe – Gelato italiano (Nitra)

Ak okrem sladkých dobrôt obľubujete aj pekné priestory, nitrianske Gio Caffe si určite zamilujete. Zatiaľ čo retro interiér vyzerá ako u babičky, tunajšia zmrzlina je pravé talianske gelato bez umelých dochucovadiel.

Zdroj: Facebook Gio Caffe – Gelato Italiano

 

Ingrediencie pochádzajú od lokálnych výrobcov, no niektoré suroviny na výrobu zmrzliny majú taliansky pôvod. Dôkazom toho, že chuť ovocných zmrzlín nepochádza z prášku, sú kúsky ovocia a sýte nefalšované sfarbenie.

gio-caffe

Zdroj: Facebook Gio Caffe – Gelato Italiano

 

Letné osvieženie v podobe poctivého gelata si v Gio Caffe môžu dopriať aj vegáni a ľudia s intoleranciou na laktózu.

 

 

Stredné Slovensko:

 

6. Zmrzlina Canda (Žilina)

Najvychýrenejšia zmrzlina v Žiline je stálica Canda, ktorá tunajším obyvateľom aj turistom spríjemňuje leto už od roku 1988. V ponuke majú celú škálu rôznorodých príchutí a spolu s  kopčekovou máte na výber aj točenú zmrzlinu.

Zdroj: Facebook Zmrzlina Canda

 

Okrem klasických druhov tu nájdete aj menej tradičné. Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí radi skúšajú niečo nové, ochutnajte slaný karamel, turecký med, tiramisu alebo bounty.

Zmrzlina Canda nie je štedrá iba tým, že vám do kornútka nadávkujú poriadnu porciu, ale aj počtom pobočiek. V Žiline ich majú celkom tri, no najlepšiu zmrzlinu ponúkajú vo Farskej uličke.

Nepreháňame, pretože presne to isté si myslia aj domáci Žilinčania: „Slaný karamel vo Farskej uličke je najlepšia zmrzka široko ďaleko,“ opisuje svoju skúsenosť Tina.

zmrzlina-canda

Zdroj: Facebook Zmrzlina Canda

 

Chutí aj talianskym turistom, ktorí zvyknú byť pri hodnotení zmrzliny veľmi nároční: „Zmrzlináreň vo Farskej uličke som navštívil cez víkend aj so svojimi talianskymi priateľmi, ktorí boli so zmrzlinou spokojní, príjemne prekvapení a označili ju za nadštandardnú,napísal o zmrzline vo Farskej uličke Miro.

 

7. Pod pamätníkom SNP (Banská Bystrica)

Svoje zastúpenie v zozname si vyslúžila aj Banská Bystrica, kde sa nachádza hneď niekoľko zmrzlinární. Najlepšia z nich však môže byť vždy len jedna, a tou je podľa domácich maškrtníkov zmrzlina pod pamätníkom SNP, známa aj ako Zmrzlina Halimi .

pod-pamatnikom-snp

Hoci sa zmrzlináreň nazýva Halimi, väčšina Bystričanov ju pozná ako „zmrzlinu pod pamätníkom SNP”. Zdroj: google.com 

 

Ponúkajú tu vyše 20 druhov zmrzliny s ovocnými príchuťami. Okrem klasických verzií však každoročne majú aj zopár noviniek. V minulosti to bola napríklad maková, fernetová, sezamová či cereálna.

pod-pamatnikom-snp-zmrzlina

Zájdite sa do Banskej Bystrice kultúrne vyžiť a nechajte sa prekvapiť, čo dobré si pre vás Pod pamätníkom SNP pripravili túto sezónu.

 

 

Východné Slovensko:

8. Urban Cafe (Košice)

Pokiaľ je reč o košickej zmrzline, domácim pamätníkom určite ihneď napadne Aida, ktorá je cukrárenskou legendou už 22 rokov. V poslednom čase však v centrále východného Slovenska pribudlo viacero zaujímavých zmrzlinární, ktorým dnes dominuje Urban Cafe na Vrátnej ulici č. 4.

Za kopček zmrzliny dostanete zmrzlinu dokonalej krémovej konzistencie a výbornej chuti. Podľa domácich totiž nájdete najlepšiu zmrzlinu v meste práve v Urban Cafe.

urban-caffe

Bryndzová zmrzlina z Urban Cafe. Zdroj: Ako chutia Košice 

 

Určite najlepšia zmrzlina v Košiciach, aj so zaujímavými príchuťami ako indické kari,“ píše Erik v recenzii na stránke TripAdvisor . Pripadá vám príchuť kari zvláštne? Okrem nej si v Urban Cafe môžete pochutnať napríklad aj na bryndzovej zmrzline zmiešanej s ovocím.

 

 

9. Gelato & Pizza Fratelli (Košice)

Zaujímavosťou tohto podniku je, že hneď vedľa studenej zmrzliny nájdete horúcu pizzu. Ide teda o taliansku reštauráciu, ktorá v lete rozširuje svoju ponuku o pravé poctivé gelato.

 

Predsudky, že pizzeria nemôže robiť dobrú zmrzlinu, pokojne hoďte za hlavu. V Gelato & Pizza Fratelli pod obchodným domom Dargov si totiž dajú záležať. Ich zmrzlina je hustá.

gelato

Zdroj: Facebook Gelato & Pizza Fratelli

Špecifické pre tento podnik je aj to, že každé leto majú v ponuke príchuť, ktorú inde v Košiciach nenájdete. Po minulé roky ste si tu mohli dať napríklad mango zmrzlinu.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí si držia líniu, namiesto odvracania pohľadu si doprajte čokoládovú fitness zmrzlinu.

 

10. U Talata (Revúca)

Mesto Revúca sa okrem prvého slovenského gymnázia môže pýšiť aj jednou z najlepších zmrzlín v regióne. Nenápadnú predajňu plnú sladkých maškŕt nájdete oproti Coop Jednote. Varenie zmrzliny v týchto končinách pritom nie je žiadnou novinkou, ale už vyše 45-ročnou tradíciou.

u-talata

 

Žezlo v podobe naberačky na plnenie kornútka po otcovi prevzali jeho synovia, čo sa kvalite zmrzliny vôbec neubralo. „Chodil som k nim ako chalanisko a chodim tam aj teraz ako starý otec spolu s vnúčatami,chváli zmrzlinu U Talata Pavol .

Ako decko som si stále vystála radu na túto zmrzlinu a chutí mi dodnes,“ zanecháva pozitívne reakcie Katarína.

Pokiaľ patríte k obyvateľom Gemera alebo si do jedného z najkrajších slovenských regiónov plánujete urobiť výlet, viete, kam sa určite oplatí ísť schladiť. V ponuke majú okrem klasických príchutí aj žltý melón či „modré nebo.“

 

 

 

Poznáte inú zmrzlinu, ktorá patrí do mapy?

Ak si myslíte, že v našom výbere najlepšej zmrzliny na Slovensku chýba vaša obľúbená, napíšte nám do komentára, o ktorú zmrzlináreň ide a pokojne nám pošlite aj fotografiu s príchuťou, ktorá vám chutí najviac. :)

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145012 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120081 videní | 6 minúty čítania