Späť na všetky články
pred 1 rokom 5025 videní | 6 minúty čítania

Vianoce: Pozrite si najkrajšie vyzdobené mestá Európy

Vianoce: Pozrite si najkrajšie vyzdobené mestá Európy
Drážďany, Budapešť, Kodaň či Záhreb. Pozrite si vianočnú výzdobu v rôznych mestách naprieč Európou.

Poďte spolu nami preskúmať pravú vianočnú atmosféru rôznych európskych miest, ktoré sú práve teraz rozžiarené miliónmi svetielok. Ktoré si vyberiete? Drážďany, Budapešť, Kodaň či Záhreb?

Tentoraz sme sa zamerali na menej známe mestá, ktoré si však zaslúžia našu pozornosť o to viac. O krásnej výzdobe vo Viedni, v Prahe či v Krakowe ste už určite veľa počuli. Iné európske mestá však za nimi nijako nezaostávajú. Presvedčte sa na vlastné oči.

 

Drážďany, Nemecko

Vianočné trhy v Drážďanoch sú považované za jedny z najkrajších a najstarších v celom Nemecku.

Okrem vianočných trhov je tematicky vyzdobené aj celé mesto. Trblietavé svetielka, žiarivé hviezdy, vianočné koledy, vôňa vareného vínka a pečených perníčkov sa postarajú o jedinečnú vianočnú atmosféru tohto mesta.

drazdany v nemecku

Drážďany sa môžu pochváliť rozprávkovými vianočnými trhmi a čarovnou výzdobou mesta.

Na drážďanských vianočných trhoch tiež môžete vidieť unikátne ukážky remeselnej výroby – rezbárske diela, lužické modro-biele látky či moravské hviezdy.

Nezabudájte ani na originálnu drážďanskú vianočnú štólu, ktorú treba ochutnať. Každoročne sa na počesť štóly konajú Štólové slávnosti na námestí Altmarkt, kde je nakrájaná obrovské niekoľkotonová vianočná pochúťka.

 

Colmar, Francúzsko 

Úzke dláždené uličky a námestia plné stredovekých domov sú dokonalým prostredím na farebnú vianočnú výzdobu. Na miestnych vianočných trhoch nechýbajú rôzne remeselné výrobky a miestne špeciality.

Obyvatelia Colmaru sa do vianočnej výzdoby svojho mesta aktívne zapájajú a slávnostne zdobia aj svoje domy. Francúzske mesto Colmar potom vyzerá úplne rozprávkovo.

mesto colmar

Do vianočnej výzdoby mestečka Colmar sa zapája azda každý obyvateľ.

Vianočné trhy sa v Colmare konajú už od 16. storočia, vďaka čomu patria medzi jedny z najstarších na celom svete.

farebne domy v colmare

Podľa mnohých vyzerajú farebne zdobené domy v Colmare ako obrovské perníkové chalúpky.

 

Tallinn, Estónsko

Vianočné trhy v Tallinne sú krásne a populárne, pravidelne sa tiež ocitajú na popredných priečkach zoznamov, ktoré hodnotia vianočné trhy.

Nechýbajú tu dobroty od výmyslu sveta, najmä pečené zemiaky, kyslá kapusta, klobásky, likéry, rôzne kvalitné remeselné výrobky, koláčiky a praktické doplnky na zimu.

mesto tallinn

Jednou z najkrajších tradícií v meste Tallinn je zdobenie smrekového stromu, ktorý je každoročne umiestnený na námestí už od roku 1441.

Deti si môžu užiť jazdu na kolotočoch a pre tie najšikovnejšie, ktoré zvládnu básničky a veršovačky najlepšie, má Santa Claus vo svojom čarovnom domčeku pripravené rôzne dobroty a sladkosti.

talianske vianocne trhy

Na tallinnských vianočných trhoch si deti môžu užiť aj jazdu na kolotočoch.

 

Poznan, Poľsko

Poznanské vianočné trhy sa v Poľsku nazývajú Poznanský Betlehem. Ide o čarovné miesto, kde sa ocitnete v krajine ľadu, snehových vločiek a rôznych iných tematických atrakcií.

V meste sa tiež každoročne realizuje festival vo vyrezávaní ľadových sôch. Tieto impozantné diela sú pastvou pre oči.

polsko

Výzdoba mesta je rovnako dôležitá ako výzdoba vianočných trhov. V Poznani preto bohato zdobia aj centrum mesta.

VIanočné trhy sa organizujú na Starom námestí a na Námestí slobody. Pre deti sú zorganizované rôzne atrakcie, na dospelých zasa čakajú výborné pochúťky ako napríklad pierogi a varené víno. 

 

Kodaň, Dánsko

Rodná vlasť tvorcu čarovných vianočných príbehov Hansa Christiana Andersena rozhodne nesmie chýbať na našom zozname.

V Kodani nájdete počas Vianoc čarovný svet plný starých kolotočov, žiarivých lampášov a ozdobených borovíc, ktoré lemujú kodanské námestia a ulice.

santa so sobmi

Na kodanských vianočných trhoch nemôže chýbať ani Santa Claus a jeho prekrásne soby.

Záhrada v centre Kodane je každoročne pompézne ozdobené – výzdobu tvorí viac ako 70 tisíc vianočných ozdôb a tisíc vianočných stromčekov, ktoré pokrývajú ďalšie tisíce svetielok. Ani tuhé zimy, ktoré sú pre Dánsko typické, nezabránia návštevníkom v tom, aby si sem prišli vychutnať pravú vianočnú atmosféru.

kodan

Takto to vyzeralo v Kodani už koncom októbra.

 

Budapešť, Maďarsko

Budapeštianske vianočné trhy dlhodobo patria medzi trojicu najobľúbenejších v celej Európe.

Organizátori každoročne pracujú na tom, aby sa pred najväčšou katedrálou v Budapešti rozžiaril skutočný duch Vianoc. A darí sa im to výborne, keďže nielen pred katedrálou, ale aj v celom meste, panuje perfektná atmosféra.

budapest

Vianoce sa v celej Budapešti oslavujú naozaj vo veľkom štýle.

Na vianočných trhoch nechýbajú rôzne domáce pochúťky, ako napríklad flódni, sladký koláč s rôznymi náplňami.

Prekrásna atmosféra, ktorú zažijete na vianočných trhoch v Budapešti, je dotvorená historickými pamiatkami a krásnymi budovami naokolo. Na budapeštianske vianočné trhy sa oplatí prísť na celý deň už od rána a poprechádzať sa minimálne v blízkom okolí baziliky.

 

Malaga, Španielsko

Vianočné trhy v horúcom Španielsku? Pre milovníkov tepla máme dobré správy: Malaga sa okrem iného môže pochváliť najvyšším počtom múzeí na štvorcový meter, a tak si môžete vychutnávať varené víno s troškou kultúry na striedačku.

Palmy, ktoré sú v meste na každom kroku, sú počas predvianočného obdobia pokryté vianočnými ozdobami a svetielkami.

malaga

Na Vianoce sa v Malage rozsvieti táto obria rozprávková brána.

Okrem toho sú ulice mesta preplnené pouličnými umelcami, organizujú sa tu rôzne koncerty a nechýbajú ani miestne pochúťky. Malaga je dostupná alternatíva vianočných trhov, ktoré si môžete vychutnať v teple.

 

Záhreb, Chorvátsko

Záhreb sa tento rok najčastejšie skloňuje ako objav roka v oblasti vianočných trhov. Hlavné mesto Chorvátska sa totiž môže pochváliť vianočnými trhmi, ktoré sú podľa mnohých úplne dokonalé.

zahreb

Na vianočných trhoch v Záhrebe nechýba ani masívny adventný veniec.

Vianočné zvončeky, svetielka, perníčky, varené víno, ale aj množstvo remeselníkov a umelcov, ktorí vám vianočný trhy poriadne spríjemnia.

krasne vianocne ozdobena fontana

Vyzdobené sú námestia i okolité uličky.

K vianočnej atmosfére prispievajú aj rôzne spevácke zbory, ktoré spievajú obľúbené koledy. Vyzdobené sú námestia a okolité ulice, preto sa určite zatúlajte aj v týchto vianočných uličkách.