Späť na všetky články
pred 1 rokom 16812 videní | 5 minúty čítania

V týchto 8 prírodných bazénoch sa budete chcieť aspoň raz za život okúpať

V týchto 8 prírodných bazénoch sa budete chcieť aspoň raz za život okúpať
Ani ten najluxusnejší bazén na svete nedokáže konkurovať tomu, čo vytvorila sama príroda. Neveríte? Presvedčte sa v článku.

Ani ten najluxusnejší bazén na svete nedokáže konkurovať tomu, čo vytvorila sama príroda. Neveríte? Možno vás presvedčí zostava nasledujúcich ôsmich prírodných bazénov.

 

1. Kúpacia jama – Cenote Ik Kil, Mexiko

Tak trochu nezvyčajné slovo cenote pomenúva zatopené prírodné jamy a vrty v hlbokých jaskyniach v Mexiku. Najviac sa ich nachádza na polostrove Yucatán, kde ich nájdete až sedemtisíc. Vznikli tu preto, lebo ostrov pozostáva najmä z pórovitého vápenca, ktorý milióny rokov ničili dažďové zrážky a vytvorili v ňom rozsiahly systém podzemných jaskýň.

A ešteže tak. V týchto jaskyniach sa totiž postupne zbierala voda a vytvorilo sa z nich niekoľko krásnych prírodných bazénov, v ktorých sa mieša slaná a sladká voda. Jednou z takýchto jám je cenote Ik Kil.

Táto jaskyňa s visiacimi koreňmi stromov, ktorá sa nachádza približne tri kilometre od archeologického parku Chichen Itzá, je hlboká zhruba 26 metrov a dá sa v nej kúpať. Zo schodiska v jaskyni si dokonca môžete do priezračnej vody aj skočiť.

Kúpanie sa v cenote Ik Kil je teda určite zážitkom na celý život. Veď sa pozrite.

 

2. Vodopády Havasu, Grand Canyon, Arizona

Ďalšie úchvatné prírodné bazény nájdete pod vodopádmi Havasu v známom Grand Canyone v USA. Pod hlavným vodopádom na rieke Colorado, ktorý padá z výšky 37 metrov, sa nachádza množstvo menších prírodných jazierok, v ktorých sa návštevníci môžu okúpať.

Nevýhodou je ťažšia dostupnosť, keďže k vodopádu sa dá prísť buď helikoptérou, alebo približne 16-kilometrovou túrou. Pri pohľade na fotografiu vodopádu a predstavu kúpania sa pod ním v jazierkach s tyrkysovou vodou to však určite stojí za to.

Napokon, nie nadarmo sú vodopády Havasu najfotografovanejšími vodopádmi na svete.

 

3. Sua Ocean Trench, súostrovie Samoa

Podobný zážitok, aký ponúkajú kúpacie jamy v Mexiku, môžete zažiť aj na súostroví Samoa, ktoré tvorí 13 sopečných ostrovov v Polynézii v Tichom oceáne. Obzvlášť výnimočné je tamojšie lávové jazierko Sua Ocean Trench v juhovýchodnej časti ostrova Upolu.

Jazierko s priezračne čistou vodou má hĺbku asi 30 metrov a je prepojené priamo s oceánom. Okúpať sa v ňom dá vďaka drevenému rebríku, ktorý však nie je úplne jednoduché zísť. Bola by ale určite škoda nechať sa ním odradiť.

 

4. Vodopády Kuang Si, Laos

V štáte Laos v juhovýchodnej Ázii sú vyhľadávaným miestom na kúpanie vodopády Kuang si, ktoré ležia približne 30 kilometrov južne od laoského hlavného mesta Luang Prabang.

Ich kaskádovitý povrch tvorí niekoľko malých jazierok s čistou tyrkysovou vodou, ku ktorým vedie chodník s dreveným mostom. V niektorých z týchto jazierok je povolené kúpanie, v niektorých, naopak, nie. Ako zistíte, do ktorého jazierka môžete vkročiť?

To vám ochotne poradia domáci.

Veľkou výhodou tohto čarovného miesta je pritom fakt, že ešte stále nie je masovo zaplavené turistami. Treba sa teda poponáhľať, lebo, ako sa hovorí, nič netrvá večne.

 

5. Diablov bazén, Viktóriine vodopády, Zambia

Jedným z najväčších lákadiel africkej Zambie sú Viktóriine vodopády, ktoré sa radia k najkrajším miestam na svete. Odvážlivcov, ktorí sa nechcú iba pozerať, však najviac láka tamojšia atrakcia Diablov bazén (Devil's Pool).

Ide o prírodný bazén, ktorý svoj prívlastok nedostal len tak pre nič za nič. Nachádza sa totiž na hrane vodopádu a je považovaný za najnebezpečnejší bazén na svete. Kúpať sa v ňom môžete od augusta do januára, kvôli hladine vody. A aj to len na vlastné nebezpečenstvo.

Dych vyrážajúce výhľady však do tohto prírodného bazéna aj napriek riziku ročne lákajú tisíce turistov. Dali by ste sa nahovoriť? :)

 

6. Prírodný skalnatý bazén Giola, Grécko, Thasos

Prírodný bazén Giola môžete navštíviť aj bez toho, aby ste museli cestovať „na druhý koniec sveta“. Nachádza sa totiž na najsevernejšom gréckom ostrove Thasos a navštíviť sa ho rozhodne oplatí.

Tento bazén má krištáľovo čistú vodu, obklopujú ho mohutné skaly s výškou do ôsmich metrov, z ktorých môžete do vody skočiť, a v neposlednom rade sa z neho naskytá krásny pohľad na šíre Egejské more.

 

7. Travertínové jazierka Pamukkale, Turecko

Turecké travertínové jazierka Pamukkale sú už medzi cestovateľmi notoricky známe, no do tohto zoznamu právom patria.

Pamukkale v preklade znamená „bavlnený hrad“, čo priam dokonale vystihuje vzhľad tejto turistickej atrakcie. Pri pohľade na svah pokrytý snehobielym travertínom má totiž človek skutočne dojem, ako keby boli jazierka obklopené mäkkou bavlnou. Opak je však pravdou.

Svah pozostáva z pevných skál, po ktorých steká minerálna voda s vysokým obsahom vápnika. Ak sa teda tento rok vyberiete na dovolenku do Turecka, určite si spravte výlet aj na toto miesto.

 

8. Dean's Blue Hole – morská diera, Long Island, Bahamy

Dean's Blue Hole, druhá najhlbšia morská diera na svete, nie je úplne bežným prírodným bazénom, ale skôr podmorským bazénom. V každom prípade sa toto miesto oplatí spoznať.


Zdroj: wikimedia.org

Táto morská diera je úžasným prírodným úkazom. Ide totiž o najkrajšiu morskú jaskyňu, keďže ešte počas poslednej doby ľadovej bola normálnou krasovou jaskyňou. To potvrdzujú aj nálezy vedcov, ktorí tu už dávnejšie objavili pozostatky stalagmitov a stalaktitov.

Blue Hole má hĺbku 202 metrov a priemer približne 30 metrov a je priam stvorená na potápanie. Dosť však už bolo slov, ostatné za nás povie video.


*Článok bol pôvodne vytvorený 25.5.2017 a aktualizovaný 9.4.2023.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87055 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85291 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82793 videní | 6 minúty čítania