Späť na všetky články
pred 1 rokom 10131 videní | 4 minúty čítania

Najväčší obraz nájdete v Dubaji. Vyrástol tam 150-metrový rám s presklenou podlahou

Najväčší obraz nájdete v Dubaji. Vyrástol tam 150-metrový rám s presklenou podlahou
K najvyššiemu hotelu pribudol ďalší svetový unikát priamo z Dubaja – unikátna vyhliadková veža.

K najvyššiemu hotelu na svete pribudol ďalší svetový unikát. Dubajský rám je vyhliadková veža s presklenou podlahou a vizuálnou projekciou, počas ktorej zistíte, ako bude vyzerať Dubaj o 50 rokov.

 

 

Z rozhľadňe vidno novú aj starú časť mesta

„Dubai Frame“ je 150 metrov vysoká a 93 metrov široká novostavba, ktorá sa týči nad Dubajom už nejakú chvíľu, no oficiálneho otvorenia sa dočkala iba nedávno.

Od 1. januára 2018 sa domáci aj návštevníci metropoly Spojených arabských emirátov nemusia pozerať na túto stavbu už len zdola hore, ale priamo aj z jej vrcholu.

Monumentálna pozlátená konštrukcia nie je iba symbolom toho, že ak máte dostatok fantázie a peňazí, môžete si dovoliť postaviť takmer čokoľvek. Účel rámu siaha oveľa ďalej.

V jeho vnútornej časti sa nachádza výťah, ktorým sa návštevníci dostanú na vrchné poschodie, odkiaľ sa im naskytá 360-stupňový výhľad na mesto.

Pri pohľade na obraz zo zeme vyzerá Dubaj ako zarámované umelecké dielo, no v skutočnosti slúži rám ako vyhliadková veža.

Vidieť odtiaľ modernú časť mesta, ktorej dominuje Burj Khalifa – najvyššia budova na svete, ale aj staršie štvrte pôvodného Dubaja. Takýto kontrast v rámci jedného mesta sa len tak hocikde vo svete nevidí.

dubaj-vyhladna-v-tvare-obrazu

 

Prehliadka sa začína pohľadom do minulosti

Návšteva zlatého rámu, ktorého výstavba stála mesto Dubaj 68 miliónov dolárov, sa skladá z troch projekcií a každá z nich je venovaná bývalej, súčasnej a budúcej podobe Dubaja.

Galéria v dolnej časti rámu je venovaná histórii mesta. Dozviete sa tu o najvýznamnejších miľníkoch premeny nenápadnej rybárskej dediny na významnú svetovú metropolu, ktorej aktuálna podoba hraničí s futuristickými predstavami.

 

O tom sa môžete presvedčiť aj z presklenej vrchnej časti rámu, odkiaľ sa naskytá dych berúci výhľad na „starý Dubaj“ na severe a „nový Dubaj“ na juhu.

 

O nezabudnuteľný zážitok z návštevy sa postarajú obrazovky s podporou rozšírenej reality, pomocou ktorých môžete rozpoznávať budovy, významné orientačné body a dozvedať sa o nich zaujímavé fakty.

 

Pobyt na vrchole je zároveň skúškou odvahy. Tú preverí prechod cez 93-metrový most so sklenenou podlahou. Výška, z ktorej vidíte dianie pod vašimi nohami a Zabeel Park, kde zlatý rám stojí, predstavuje 48 poschodí.

 

V závere uvidíte Dubaj o 50 rokov neskôr

Posledná projekcia tvorí súčasť cesty výťahom späť na zem. Počas nej sa prejdete vírivým tunelom a pohľad aktuálnej panorámy mesta sa zmení na budúcu podobu Dubaja.

Zámerom zvukových a vizuálnych efektov je vytvoriť ilúziu cestovania v čase a poukázať na to, ako bude vyzerať Dubaj o 50 rokov.

 

 

Zlatý rám púta pozornosť aj z iných dôvodov

Zaujímavosťou dubajského rámu je, že z niektorých miest vyzerá ako prázdny reklamný pútač. V čase, keď sa ešte okolo rámu nachádzala lešenárska konštrukcia, sa dokonca mnohí domáci pýtali, kedy bude dokončený a vyplnený reklamou.

Našťastie sa tak nestalo a aj vďaka tomu sa tento gigantický rám stal obľúbenou atrakciou a populárnou kulisou pre selfie fotky. Dubajský rám však sprevádza jedna kuriozita.

Takmer 50-poschodový zlatý rám môže byť najvyšším na svete, no mexický architekt Fernando Donis by ho najradšej označil za najvyššiu ukradnutú budovu všetkých čias.

Teší ho síce, že jeho návrh pre mesto Dubaj sa podarilo úspešne zrealizovať, no mrzí ho, že sa tak nestalo v súlade s dohodnutými podmienkami.

dubaj-obraz-vyhladna

Návrh Fernanda Donisa, ktorý v súťaži o nový výškový symbol Dubaja zvíťazil práve so svojím návrhom gigantického rámu, tvrdí, že mu jeho projekt vzali, pozmenili a postavili bez neho.

 

Preto sa rozhodol mesto Dubaj zažalovať, no urobiť tak musel v Amerike, pretože podľa zákonov Spojených arabských emirátov mesto Dubaj nemôže byť zažalované v Dubaji. Svoj návrh na žalobu a žiadosť o finančnú kompenzáciu však neskôr architekt stiahol.

Aj napriek tomuto zaujímavému príbehu sa z rámu za krátku chvíľu stala jedna z najväčších a najvyhľadávanejších atrakcií Dubaja.

 

Pozrite sa do Dubaja napríklad s nami

 

Autor: Hana Ivanová