Späť na všetky články
pred 1 rokom 13618 videní | 7 minúty čítania

Uvažujete o dovolenke na Kefalónii? Týchto 8 miest sa tu naozaj oplatí vidieť

Uvažujete o dovolenke na Kefalónii? Týchto 8 miest sa tu naozaj oplatí vidieť
Vydajte sa s nami na poznávaciu cestu naprieč najväčším gréckym ostrovom a zistite, ktoré miesta Kefalónie sa oplatí navštíviť.

Vydajte sa s nami na poznávaciu cestu naprieč najväčším gréckym ostrovom a zistite, ktoré pláže Kefalónie sa oplatí navštíviť. Okrem toho sa presvedčíte, že tento dovolenkový raj je nádherný aj pod zemským povrchom.

 

Pláž Myrtos – raj plný farebných kontrastov

O Kefalónii sa hovorí, že je to raj plný zelene a pláž Myrtos je toho dôkazom. Zatiaľ čo z jednej strany ju obklopuje nádherné, miestami až tyrkysové more, z tej druhej sú to vysoké zelené útesy.

Farebnú paletu tejto pláže obohacujú tiež biele okrúhle kamene, ktoré ju robia ešte kontrastnejšou. Aj vďaka tomu cestovateľské magazíny radia Myrtos medzi najznámejšie a najkrajšie pláže Grécka.

plaz-myrtos-kefalonia

Priamo na pláži sa nachádzajú ležadlá aj bar, v ktorom sa môžete osviežiť. Cestu sem však lemujú viaceré reštaurácie s tradičnou gréckou kuchyňou, kde sa dá počas celodenného pobytu na pláži chutne najesť aj napiť. Každý, kto pláž Myrtos navštívi, si ju ihneď aj zamiluje.

Dôvodom je nádherný panoramatický výhľad na more, ktorého farba sa pri západe slnka mení z modrej na oranžovú a ružovú farbu. Berte na vedomie, že sledovanie západu slnka z tejto zátoky bude najromantickejší moment vašej dovolenky.

plaze-myrtos-kefalonia

Dostať sa sem dá súkromnou loďou, ale aj autom či autobusom. Cestou späť sa určite zastavte nad útesom, odkiaľ si môžete urobiť fotografiu podobnú tej, ktorú vidíte vyššie.

 

Assos – malebná dedinka s vlastnou plážou

Asi 10 kilometrov severne od pláže Myrtos sa nachádza pokojná dedinka, ktorá je jedna z najkrajších na Kefalónii. Zo strán ju obklopujú zelené pohoria s borovicovými lesmi a krištáľovo čistou vodou. Dedinka Assos teda spĺňa všetky predpoklady na strávenie pokojnej dovolenky na nádhernom mieste.

assos-kefalonia

Nachádzajú sa tu dve menšie pláže, takže ak nepatríte k priaznivcom „masoviek“, komorná atmosféra tohto miesta si vás určite získa. Blízko sú dostupné reštaurácie, bary aj obchody.

mesto-assos-kefalonia

Vzhľadom na to, že obec Assos pôsobí, akoby sa zastavila v čase, bola by škoda stráviť celé dni iba kúpaním a vyhrievaním sa na slnku.

Na skalnatom svahu sa týčia farebné domčeky v tradičnom iónskom štýle. Hneď pod nimi nájdete malý prístav, v ktorom spoločne kotvia rybárske lode aj luxusné jachty. Dedinka Assos a jej kamienkové pláže sú jednoducho plné pestrostí.

 

Pláž Antisamos ocenená modrou vlajkou

Väčšinu návštevníkov fascinuje už z diaľky, no potom, ako sa dostanú priamo k moru, zostanú v úžase. Dôvodom je krásna scenéria tyrkysového mora doplnená zelenými kopcami a vegetáciou, ktorá siaha takmer priamo do mora.

To, čím sa Antisamos od ostatných pláží odlišuje najviac, je jej pobrežie. Namiesto piesku je totiž vyplnené bielymi okrúhlymi kamienkami.

plaz-antisamos-kefalonia

Pláž Antisamos sa vyznačuje dokonalou čistotou vody a pobrežia. Dokonca do takej miery, že ju medzinárodná Nadácia pre environmentálne vzdelávanie ocenila modrou vlajkou. Tú si zaslúžia len pláže s čistou vodou, bezbariérovým prístupom, informačným centrom, zábavnými atrakciami a toaletami. Hneď po Španielsku má najviac takýchto pláži práve Grécko.

plaze-antisamos-kefalonia

Nádherné prírodné prostredie pláže neláka len turistov. Pláž Antisamos v minulosti upútala aj tvorcov filmu Mandolína kapitána Coreliho natoľko, že tu natočili niekoľko filmových scén. Nemusíte tu stráviť celý deň iba v mori a na pláži. Okrem reštaurácií a barov sa totiž priamo nad plážou nachádza kláštor Agrillion.

 

Pláž Xi s červeným pieskom

Jedna z najznámejších pláží Kefalónie nesie názov Xi, vďaka čomu si ju nielenže dobre zapamätáte, ale jej meno aj ľahko vyslovíte. Zužitkujete to napríklad v prípade, ak sa na cestu k pláži budete musieť opýtať domácich

plaz-xi-kefalonia

Okrem červeného piesku je súčasťou pláže rad ležadiel, na ktorých si môžete vychutnávať prímorskú atmosféru a popri tom slamkou srkať drinky rôznych exotických chutí. Tie vám namiešajú v bare priamo na pláži, takže za hasením smädu vôbec netreba chodiť ďaleko.

plaze-xi-kefalonia

Za názvom pláže sa neskrýva žiadna záhada hodná aktov X, ale tvar zálivu, z ktorého pláž ústi. Jeho tvar totiž pripomína písmeno „X“. Voda je v tejto časti pobrežia pokojná a plytká, takže návštevu tohto miesta odporúčame aj rodinám s deťmi.

 

Jaskyňa Melissani – dôkaz, že Kefalónia je krásna aj pod povrchom

Je možné, že ak by sa vrchná časť jaskyne neprepadla, bola by z nej iba obyčajná zaplavená podzemná dutina. Dnes je však vďaka svojmu odhaleniu veľkým turistickým lákadlom a jednou z najkrajších prírodných pamiatok Grécka.

jaskyna-melissani-kefalonia

Do jaskyne sa dostanete cez schodisko, na ktorého konci stojí mólo. Odtiaľ sa dá nastúpiť na loďku a previezť sa po celej jaskyni. Jej dĺžka je 150 metrov a počas 15-minútovej plavby nebudete vedieť, na ktorú stranu sa pozerať skôr.

melissani-kefalonia

Najkrajší pohľad sa však naskytá z tesnej diaľky od priepasti, kde slnečné lúče menia farbu vody do nádherných tyrkysových odtieňov.

 

Z jaskyne Doragoti sa občas stáva koncertná sála

V podzemí Grécka ešte na chvíľu zostaneme. Prívlastkom najzaujímavejšia jaskyňa Grécka sa Doragoti neoznačuje len vďaka povesti, podľa ktorej tu kedysi býval drak, či veľkému množstvu stalagmitov a stalagnátov starých 10 miliónov rokov. Napokon, veľkú časť z nich poškodilo zemetrasenie v roku 1953.

doragoti-kefalonia

Jej jedinečnosť sa totiž spája so súčasnosťou. Uprostred jaskyne sa nachádza priestranná „izba“ s 15-metrovou výškou, v ktorej sa občas organizujú hudobné koncerty. Nečakajte žiadne skromné vystúpenia, pretože do jaskyne sa zmestí až 1 000 ľudí.

Ak vás letná dovolenka na Kefalónii rozpáli, výlet do jaskyne s konštantnou teplotou 18 °C bude príjemným osviežením.

jaskyna-doragoti-kefalonia

 

Fiskardo – obec s množstvom romantických zákutí

Na Kefalónii a Zakyntose existuje len málo miest, ktoré si svoju pôvodnú podobu zachovali aj po ničivom zemetrasení v roku 1953. Jedným z nich je aj grécke St. Tropez – rybárske mestečko Fiskardo.

fiskardo-kefalonia

Počas dňa sa tu môžete kochať výhľadom na more a prístav, v ktorom sa rybárske lode striedajú s prepychovými jachtami. Ak vás takáto predstava dovolenky neláka, nebojte sa opustiť hranice mesta. V jeho okolí sa totiž nachádza veľké množstvo skrytých zátok.

mesto-fiskardo-kefalonia

Po celodennom dobrodružstve sa však oplatí vrátiť a zvyšok dňa stráviť v meste. Jeho úzke uličky sa totiž po západe slnka menia na krásne romantické miesto. Párom odporúčame posedenie v kaviarni a večeru pod hviezdnym nebom, no najväčším zážitkom pre vás aj tak určite bude večerná romantická prechádzka.

 

V hlavnom meste Argostoli sú veľkou atrakciou korytnačky

Zatiaľ čo predchádzajúce mesto vyviazlo po zemetrasení v polovici 20. storočia bez väčších škôd, hlavné mesto Kefalónie bolo treba nanovo vybudovať. Dnes je Argostoli jeden z najvýznamnejších prístavov Grécka a zároveň najľudnatejšie mesto na ostrove.

argostoli-kefalonia

Ako hlavné mesto toho Argostoli ponúka naozaj veľa. Od reštaurácií, barov, obchodov, cez nádherné pláže až po korytnačky. Veru tak. Miestna zátoka je vyhľadávanou lokalitou vďaka výskytu Karety obyčajnej.

Korytnačky tu „hliadkujú“ každé ráno len preto, aby sa nakŕmili rybami, ktoré nie sú vhodné na predaj. Mať tieto vodné živočíchy na dosah ruky v ich prirodzenom prostredí je niečo, čo nezažijete len tak hocikde.

 

 

Ponuky dovoleniek v overených rezortoch na Kefalónii

Súvisiace články
pred 1 rokom 87050 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85281 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82792 videní | 6 minúty čítania