Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 24582 videní | 5 minúty čítania

Jedinečné miesto uprostred Oravskej priehrady: 6 dôvodov, prečo navštíviť Slanický ostrov

Jedinečné miesto uprostred Oravskej priehrady: 6 dôvodov, prečo navštíviť Slanický ostrov
Na Slanickom ostrove síce nenájdete pieskovú pláž ani ideálne podmienky na šnorcholovanie. Jeho návštevu však určite neoľutujete.

Na Slanickom ostrove síce nenájdete žiadnu pieskovú pláž ocenenú modrou vlajkou ani ideálne podmienky na šnorchlovanie. Nachádza sa tu však stála expozícia umeleckých diel z Oravskej galérie a v okolí nájdete aj najstaršie vtáčie územie na Slovensku.

slanicky ostrov, oravska priehrada

 

 

 

1. Jediný pozostatok po zaplavených obciach

Po spustení Oravskej priehrady do prevádzky v roku 1954 zostalo pod hladinou vody päť obcí, medzi ktorými bola Slanica, Osada, Hámre, Ľavkovo a Ústie. Okrem nich bola zaplavená aj časť obce Bobrov a takmer 70 % pôvodnej rozlohy Námestova. Práve preto sa v tomto meste neprejdete po jeho historickej časti, ktorá zostala pod vodou.

Poslednou dodnes zachovanou spomienkou na zaplavené dediny sa stal Slanický ostrov – pôvodne vrch nad obcou Slanina, kde stojí Kostol Povýšenia sv. Kríža.

pozostatok-po-zaplavenych-obciach

 

 

2. Expozícia Oravskej galérie uprostred priehrady

Vo vnútri spomínaného kostola z 18. storočia sa nachádza stála výstava výtvorov ľudových sochárov a maliarov. Vo vonkajšej časti kostola v lapidáriu zasa nájdete zbierku oravskej kamenárskej tvorby z 18. a 19. storočia.

kostol-povysenia-sv-kriza

Barokovo-klasicistický Kostol Povýšenia sv. Kríža bol pôvodne kaplnkou. Na kostol ho prestavali až v roku 1843.

 

Vzhľadom na malú rozlohu kostola sa pracovníci Oravskej galérie v Dolnom Kubíne snažili využiť každú časť ostrova. Prázdnotou teda nezíva ani bývalá hrobka pri kostole. Tá slúži ako priestor pre expozíciu venovanú výstavbe priehrady a histórii zatopených obcí.

kostol-povysenia-sv-kriza-slanicky-ostrov

Zdroj: Slovakia.travel

 

Na ostrove si okrem týchto výstav môžete pozrieť aj pomník Antona Bernoláka, ktorý sa narodil v dnes už zatopenej Slanici. Pomník bol v minulosti vystavený najprv tam a na Slanický ostrov ho doviezli po zatopení obce.

 

 

3. Vyhliadková plavba po najväčšej vodnej nádrži Slovenska

Na Slanický ostrov sa počas môžete dostať pravidelnou lodnou prepravou z prístavu v miestnej časti Námestova zvanej Slanická Osada. Od 3. mája do 29. septembra loď premáva o 9:00, 11:00, 13:00, 15:00 a 16:30 hod. 

vyhliadkova-plavba

Zdroj: Loď OG Slanica

 

Za lístok pre dospelých zaplatíte 6 €, študentov a dôchodcov bude stáť plavba po Oravskej priehrade 4 € a za deti do 15 rokov zaplatíte 2 €.

Na prvý pohľad sa to môže zdať veľa, no v cene 90-minútovej plavby je trasa okolo Slanického a Vtáčieho ostrova, samotná prehliadka Slanického ostrova a obhliadka priehradného múru priamo z lode.

Návšteva Slanického ostrova a jeho expozícií vám zaberie asi 30 minút. Zvyšný čas strávite na vyhliadkovej lodi s terasou, ktorá ponúka ideálne podmienky na výhľad aj opálenie.

vyhliadkova-plavba-slanicky-ostrov

Zdroj: Loď OG Slanica

 

 

4. Domov vzácnych vtákov

Brehy a ostrovčeky na Oravskej priehrade sú hniezdiskom viacerých druhov vodných vtákov a patria k najvýznamenjším miestam ich výskytu na Slovensku. K najznámejším chráneným lokalitám určite patrí Vtáčí ostrov, ktorý vznikol rovnako ako Slanický ostrov.

Vtáčí ostrov je domovom čajok, rybárov riečnych a viacerých kačíc. Keďže ide o významné druhy, najstaršie vtáčie územie spadá pod chránenú krajinnú oblasť Horná Orava, takže vstup na jeho pevninu nie je možný.

vtaci-ostrov

Vtáky však môžete pozorovať priamo z lode, ktorá kotví na Slanickom ostrove a prechádza aj okolo Vtáčieho ostrova. Na väčšie výletné lode, ktoré okolo ostrova premávajú pravidelne, si už vtáky zvykli.

 

 

5. Pravidelný letný festival vážnej hudby

Už vyše 40 rokov sa na tomto mieste koná Hudobné leto na Slanickom ostrove umenia, ktorého súčasťou sú koncerty vážnej hudby. Podujatie sa tento rok uskutoční 7. júla 2019. Ostrov však môžete navštíviť aj počas inej významnej udalosti.

festival-vaznej-hudby

Každoročne sa na ostrove počas poslednej augustovej nedele organizuje spomienková omša pre pôvodných Slaničanov, ktorí boli pred napustením priehrady vysťahovaní zo svojej rodnej obce. Symbolická tradícia sa prvýkrát uskutočnila v roku 1990 a napriek tomu, že sa jej postupne zúčastňuje čoraz menej ľudí, neplánujú s ňou prestať. 

 

 

6. V blízkosti ostrova hneď niekoľko ďalších atrakcií

Orava určite nie je regiónom, kde by ste sa mohli nudiť, a Slanický ostrov umenia nie je jedinou atrakciou, ktorú by ste mali navštíviť. Za zmienku stoja napríklad Roháče, no pokiaľ nepatríte k priaznivcom vysokohorskej turistiky, máme pre vás tajný tip na naozaj unikátne miesto.

puchmajerovej-jazierko

Podľa povesti raz z Puchmajerovej jazierka vyplával lodný kufor. Iná povesť zase hovorí, že sa tu potopil volský povoz naložený senom. Zdroj: Timi Miroslav Žmijovský / Dolný Kubín a Orava

 

Puchmajerovej jazierko vzniklo masívnym zosuvom pôdy a jeho okolie tvorí rozmáčané rašelinisko. Toto malé a asi 6 metrov hlboké jazierko s čírou vodou nájdete pod Kubínskou hoľou. Keďže spadá do rovnakej chránenej oblasti ako Vtáčí ostrov, navštíviť ho môžete len v sprievode s kompetentným pracovníkom alebo súhlasom správcu.

Puchmajerovej jazierko ( SLOVAKIA ) by Milan Hanko on 500px.com

Autor fotografie: Milan Hanko

Vzhľadom na to, že k rašelinovému jazierku nevedie značená cesta, ale iba vyšliapaný chodník, odporúčame zvoliť prvú možnosť a cestou k jazierku sa nechať navigovať.

Viac informácií o Slanickom ostrove umenia nájdete na stránke www.oravskagaleria.sk.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145129 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120599 videní | 6 minúty čítania