Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 34795 videní | 7 minúty čítania

Nádherná príroda, úchvatné výhľady: Objavte najkrajšie túry v Nízkych Tatrách

Nádherná príroda, úchvatné výhľady: Objavte najkrajšie túry v Nízkych Tatrách
Vydajte sa na naše najrozľahlejšie pohorie s kultovou hrebeňovkou, ktorá ponúka priam dokonalé výhľady.

Chopok, Ďumbier, Dereše, Poľana. Na potulkách za vrchmi Nízkych Tatier zažijete úžasné túry s dokonalými výhľadmi. Prinášame vám tipy na niekoľko skvelých výletov, z ktorých niektoré môžete absolvovať dokonca aj s malými deťmi.

 

turisticke chodniky v nizkych tatrach

Jeden z mnohých chodníkov v Národnom parku Nízke Tatry.

 

Hrebeňovka Nízkych Tatier

Nízke Tatry sú naše najrozľahlejšie pohorie. Jeho súčasťou je aj kultová hrebeňovka, ktorú obľubujú najmä partie kamarátov či milovníci ticha, putujúci osamote so svojimi myšlienkami. Trasa vedie z Donovalov po Telgárt, má približne 100 kilometrov a prevedie vás tými najkrajšími miestami Nízkych Tatier.

hrebenovka pocas vychodu slnka

Z hrebeňovky budete mať skvelý výhľad, najmä počas východu slnka.

 

Ďumbier

Jedným zo symbolov Nízkych Tatier je Ďumbier, ktorý nesie názov podľa rovnomennej rastliny – ďumbiera (ľudovo zázvor). Ide o najvyšší štít celého pohoria (2043 m. n. m.), na vrchole ktorého tróni drevený dvojkríž.

dreveny dvojkriz na vrchole dumbier

Drevený dvojkríž na vrchole Ďumbiera.

A práve z tohto miesta sa núka priam poetický výhľad. Cesta k nemu je síce náročnejšia, no rozhľad na prakticky všetky pohoria stredného a severného Slovenska ocení každý milovník turistiky.

vyhlady z dumbiera

Výhľady z Ďumbiera sú magické.

Zaujímavá je aj Chata generála Milana Rastislava Štefánika, ktorú nájdete v sedle priamo pod Ďumbierom v nadmorskej výške 1 727 metrov. Môžete sa tu zastaviť nielen v lete, ale aj v zime, pretože chata má celoročnú prevádzku.

chata generala milana rastislava stefanika

Chata generála Milana Rastislava Štefánika v objatí hviezdnej oblohy.

Asi 800 metrov od chaty, na južnej strane Ďumbiera, sa skrýva Jaskyňa mŕtvych netopierov, ktorá je jedinou sprístupnenou vysokohorskou jaskyňou na Slovensku. Táto národná prírodná pamiatka je mimoriadne členitá, doteraz sa podarilo objaviť 14 poschodí s celkovou dĺžkou 1 9260 metrov a hĺbkou 320 metrov. A názov nedostala len tak pre nič-za nič, pretože tu skutočne môžete vidieť kosti mŕtvych netopierov.

Neďaleko „Štefáničky“ sa však nachádza aj ďalšia zaujímavosť. Je ňou pomník padlých partizánov, ktorých si môžete tento rok uctiť pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania. 

A ešte jedna zaujímavosť – ak sa na Ďumbier vyberiete počas svätojánskej noci, môže sa vám podľa povesti objaviť poklad skrytý v jeho útrobách.

pohlad na kralovu holu

Pohľad od „Štefáničky“ smerom na Kráľovu hoľu. Zdroj: Facebook – Peter Hanuliak

 

Chopok

Tretím najvyšším vrchom Nízkych Tatier je Chopok, ktorý za Ďumbierom výškovo zaostáva iba o 19 metrov. Dostať sa sem môžete z Liptova alebo Horehronia a je iba na vás, ktorú trasu si zvolíte.

vyhlad z chopku

Z Chopku vás čakajú aj takéto fantastické panorámy.

A hoci sa nájdu aj skalní turisti, ktorí si náročnú cestu nahor poctivo vyšliapú, mnohí ľudia volia radšej rýchlejšie lanovky. Tie končia blízko samotného vrcholu, čo ocenia predovšetkým rodiny s deťmi. 

Prejsť sa môžete aj k neďalekej Kamennej chate pod Chopkom či meteorologickej stanici z roku 1954. Dajte si však pozor, Chopok patrí medzi najveternejšie miesta na Slovensku, preto by ste si počas chladnejších mesiacov mali pribaliť aj čapicu.

kamenna chata pod chopkom

Kamenná chata pod Chopkom.

Po ceste na Chopok z južnej strany, čiže od Horehronia, sa môžete zastaviť aj v Múzeu lanovky Von Roll, kde sa dozviete, ako tento európsky unikát 50. rokov vznikal. A deti zase poteší Dračia cesta na Chopok s dráčikom Demiánom, vďaka ktorej aj tí najmenší spoznajú tajomstvá horskej prírody.

medena socha draka

V hrdle jednej hlavy sa nachádza medený zvonček, ktorým keď zazvoníte, šťastie si privoláte.

 

Demänovská dolina

A odkiaľ ten tajomný drak pochádza? Podľa starej povesti sa v Demänovskej doline oddávna skrývalo mnoho drahocenných pokladov. Avšak nikto sa k nim neodvážil dostať, pretože ich vraj strážil drak.

Peknou zastávkou v Demänovskej doline je aj Vrbické pleso.

Demänovská dolina je jedným z najväčších turistických lákadiel Nízkych Tatier. Nájdete tu svetoznámy podzemný systém jaskýň, pričom sprístupnená je iba Demänovská ľadová jaskyňa a Demänovská jaskyňa slobody.

demanovska jaskyna slobody

V slovenskom podzemí sa skrývajú aj takéto skvosty. Na snímke Demänovská jaskyňa slobody.

Mimoriadny rozmach návštevnosti doliny nastal po vybudovaní sedačkovej lanovky z lyžiarskeho strediska Jasná smerom na Chopok. V celej tejto oblasti sú vybudované lanovky, vleky, ubytovacie a stravovacie zariadenia. Návšteva tejto oblasti tak určite osloví väčších aj menších turistov.

lyziarske centrum jasna

Lyžiarske stredisko Jasná.

 

Dereše

Ak nemáte radi masovú turistiku, vyberte sa na Dereše (2 004 m n. m.), ktoré sú vzdušnou čiarou od Chopku iba 1,5 kilometra. Návštevu týchto dvoch vrchov môžete teda spojiť, trasa medzi nimi je však náročnejšia. Ide totižto o najskalnatejšiu časť celého nízkotatranského hrebeňa. No rozhodne si pripravte foťák, čakajú vás nádherné scenérie, ktoré sa oplatí „cvaknúť“.

skaly na deresoch

Skaly na Derešoch môžu byť zradné, preto buďte opatrní.

 

Skalné okno Ohnište

K najkrajším skalným útvarom na Slovensku jednoznačne patrí Ohnište v Nízkych Tatrách, ktoré náramne pripomína svetoznáme, dnes už neexistujúce skalné okno na Malte. Vedie sem niekoľko trás, tá najkratšia začína v Malužinej. Po ceste si vychutnáte panenskú prírodu a na konci vás čaká skalné okno v pozadí s Chopkom a Ďumbierom. Jednoducho nádhera.

skalnaty unikat v nizkych tatrach

V Nízkych Tatrách sa skrýva aj takýto skalný unikát.

 

Poľana

Keď sa povie Poľana, väčšine ľudí napadne pohorie v Slovenskom stredohorí. Poľana je však aj jeden z vrchov Nízkych Tatier, ktorý leží medzi Kotliskami a spomínanými Derešmi. Je to teda akýsi turistický uzol, ktorý poskytuje fantastické výhľady, a pri troche šťastia zbadáte aj kamzíky vrchovské, ktoré tu žijú.

kamziky v nizkych tatrach

Kamzíky nežijú len vo Vysokých Tatrách, ale aj v tých Nízkych.

polana, nizke tatry

Takýto nádherný jesenný pohľad sa vám naskytne zo Sedla pod Poľanou. Zdroj: Kristína Biela

Poľana je zaujímavá najmä tým, že cez jej vrchol vedie Cesta hrdinov SNP. Ide o najdôležitejšiu turistickú magistrálu na Slovensku, ktorá siaha od Devína až po Dukliansky priesmyk.

Červená turistická značka prepája všetky významné oblasti, ktoré zohrali dôležitú úlohu počas SNP. Ide však o mimoriadne náročnú trasu, ktorá vám s batohom na chrbte zaberie takmer mesiac chôdze, čo si už naozaj vyžaduje dobrú kondičku a pravé srdce turistu.

cerstvy vzduch, zelen a krasny vyhlad

Čerstvý vzduch, zeleň a výhľady na nezaplatenie.

 

Kráľova hoľa

„Na Kráľovej holi stojí strom zelený…“ Takto sa začína jedna z najkrajších slovenských ľudových piesní z oblasti Horehronia. Kráľova hoľa je opradená povesťami, ospevovaná básnikmi. Je to náš národný vrch, miesto plné symboliky, ktoré by mal raz za život navštíviť každý Slovák. Aspoň tak sa to traduje.

vysielac kralova hola

Vysielač Kráľova hoľa.

Niet teda divu, že tento vrch patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v Nízkych Tatrách. Vychutnať si tu môžete jedinečný výhľad na celý Spiš, naproti ležiace Vysoké Tatry, rázovitý Liptov aj malebné Horehronie. Navyše, pod Kráľovou hoľou pramenia najväčšie slovenské rieky ako Čierny Váh, Hnilec, Hornád a Hron. Naozaj unikátne miesto, ktoré treba vidieť a zažiť.

tradicna chalupka v horach

Po ceste nahor môžete natrafiť aj na takúto tradičnú chalúpku.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145129 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120608 videní | 6 minúty čítania