Späť na všetky články
pred 1 rokom 20122 videní | 4 minúty čítania

Toto je 7 miest, ktoré majú najkrkolomenejšie názvy na svete. Trúfnete si ich vysloviť?

Toto je 7 miest, ktoré majú najkrkolomenejšie názvy na svete. Trúfnete si ich vysloviť?
Skôr ako sa pustíte do čítania, precvičte si jazyk aspoň jedným poriadne ťažkým jazykolamom.

Skôr ako sa pustíte do čítania tohto článku, precvičte si jazyk aspoň jedným poriadne ťažkým jazykolamom. Aby ste totižto dokázali vysloviť nasledujúce geografické názvy, budete to zrejme potrebovať.

 

dlhe-nazvy-obciZdroj: www.flickr.com

 

7. Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik, Manitoba/Kanada

Znamenitý názov Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik označuje jazero v kanadskej provincii Manitoba. Skladá sa z 31 písmen a je to nielen siedmy najdlhší názov geografickej lokality na svete, ale súčasne i najdlhší jednoslovný názov v celej Kanade.

Pomenovanie pochádza z kríjštiny, čo je jazyk indiánskeho kmeňa, ktorý kedysi obýval tieto lokality. Doslovne označuje miesto, kde sa používajú rybárske háčiky na lov divých pstruhov.

dlhe-nazvy-obciZdroj: www.google.sk/maps   

 

6. Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä, Fínsko

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, názov tohto regiónu vo fínskom Laponsku je ešte dlhší ako ten prechádzajúci. Má 35 písmen, čím sa stáva šiestym najdlhším geografickým názvom na svete, druhým v Európe a prvým v celom Fínsku.

Časť označenia regiónu v sebe nesie aj miestna krčma, ktorej názov by ste mali problém vysloviť nielenže po 3 pivách, ale aj úplne natriezvo. Volá sa Äteritsiputeritsipuolilautatsi-baari.

dlhe-nazvy-obciZdroj: Wikimedia.org

 

5. Azpilicuetagaraycosaroyarenberecolarrea, Španielsko

Piatym najdlhším pomenovaním geografickej lokality na svete a súčasne najdlhším názvom v Španielsku sa so svojimi 39 písmenami stáva Azpilicuetagaraycosaroyarenberecolarrea.

Pomenovanie pochádza z pôvodného jazyka Baskov a označuje nízke pole.

dlhe-nazvy-obciZdroj: www.7objects.com

 

4. Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein, Juhoafrická republika

Na vyslovenie názvu farmy zo severozápadnej provincie Južnej Afriky sa už treba naozaj poriadne nadýchnuť. Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein, označenie pochádzajúce z afrikánčiny, v preklade znamená prameň, pri ktorom zabili dva byvoly jediným výstrelom.

Tento názov skladajúci sa zo 44 písmen je štvrtým najdlhším na svete a súčasne najdlhším jednoslovným názvom v celej Afrike.

dlhe-nazvyZdroj: www.wheretostay.co.za

 

3. Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg, Massachusetts/USA

Názov jazera v mestečku Webster v štáte Massachusetts v USA má 45 písmen. Toto pomenovanie pochádza z jazyka indiánskeho kmeňa Nipmukov a označuje “rybárske miesto na hraniciach”.

Okrem tretej priečky v rebríčku najdlhších jednoslovných názvov na svete zastáva aj čestné prvenstvo v celých Spojených štátoch.

nazvy-obciZdroj: Wikimedia.org

 

2. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, Veľká Británia/Wales

S druhou priečkou v rebríčku najkrkolomnejších, respektíve najdlhších názvov sveta sa nám to už začína naozaj komplikovať.

Pomenovanie Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, ktoré pozostáva až z 58 písmen, označuje komunitu a súčasne dedinu v anglickom Walese. Naštastie, zaužívané je jej skrátené označenie Llanfairpwll. Ako inak, zložitejší jednoslovný názov už nikde inde vo Veľkej Británii nenájdete.

Paradoxom je, že tento názov nevznikol len tak náhodou. Vymysleli ho totiž v 60. rokoch minulého storočia práve s cieľom spropagovať danú oblasť a prilákať sem turistov.

dlhe-nazvy-obciZdroj: Wikimedia.org

 

1. Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu, Nový Zéland

Prvenstvo v zozname najdlhších jednoslovných geografických lokalít sveta úplne bezkonkurenčne získalo pomenovanie kopca na juhu regiónu Hawke's Bay na Novom Zélande – Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.
Pozostáva z 85 písmen, vďaka čomu má čestné miesto v Guinessovej knihe rekordov ako najdlhší názov pre geografické miesto na svete.

A čo vlastne tento názov znamená? Pochádza z jazyka Maoriov a doslovne označuje toto: Miesto, kde Tamatea, muž s veľkými kolenami, ktorý sa z hôr zošmykoval, na hory sa šplhal a hory prehĺtal – známy ako zemežrút – hral na svojej flaute pre svoju milovanú.

Oficálne sa však používa skrátená verzia názvu, ktorá je síce o niečo jednoduchšia, no stále dostatočne komplikovaná – Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu.

Chvalabohu, aj v tomto prípade si miestni ľudia urobili z názvu skratku. Kopec tak pomenuvávajú úplne jednoducho ako Taumata.

dlhe-nazvy-obciZdroj: www.flickr.com

Tak čo, ktorý názov sa vám podarilo prečítať celý na jeden nádych? 

Súvisiace články
pred 1 rokom 87043 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85267 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania